Platinumcars Arena, 2022-10-31 19:10

IFK Norrköping - Djurgården
0 - 1

Fem spaningar efter IFK Norrköping - Djurgårdens IF
Gustav Wikheim under en av sina många dribblingsräder i mötet mot Norrköping.

Fem spaningar efter IFK Norrköping - Djurgårdens IF

Det blev ett tufft bortamöte mot Norrköping under måndagskvällen. Djurgården kontrollerade den första halvleken, de tillresta supportrarna var både många, högljudda och välutrustade - men Peking tryckte på ordentligt efter halvtidsvilan. Hemmalaget höll på att ta ledningen flera gånger om - vilket såklart skulle leda till ett sent ledningsmål signerat Haris Radetinac.

Bäst i Stan
Efter kvällens vinst är Allsvenskans toppskikt redan klart inför säsongsslutet, då Häckens ledning är ointaglig och Djurgården nu inte kan landa någon annanstans än på andra plats. Visserligen hade nog de flesta blårandiga supportrarna för någon vecka sedan förväntat sig att laget skulle ha del i guldstriden även vid den här tidpunkten. Matcherna mot AIK och Häcken satte dessvärre stopp för de planerna, men vad är väl en bal på slottet? Visst, ‘’Bäst i Stan’’ kanske låter som en typisk Bajen-titel a la ‘’Segrare i Höstallsvenskan’’, men så är självklart inte fallet. Fråga bara alla djurgårdare vars arbetskollegor har mindre önskvärda lagsympatier - och visst känns det skönt att veta att ingen annan kan säga samma sak? 

Efter hyllningsramsor till målskytten Haris Radetinac ära drog den blivande DIF-legendaren igång den välbekanta ramsan, i alla fall för de som var aktiva supportrar innan derbyspöket dök upp, ‘’Djurgårn - Vi är bäst i stan’’. Trots en enormt stark säsong, som nog bäst summeras vid ett senare tillfälle, kändes det länge som om Europaspelet skulle kunna innebära att ett nytänt Bajen gick om precis innan målsnöret. Precis som så många gånger förut visade sig Hammarby dock vara sina egna värsta fiender, då man fortsatte att tappa poäng trots ett högst överkomligt spelschema. Samtidigt gjorde ett skadedrabbat DIF jobbet trots en nästintill utebliven guldchans. Laget har visat gång efter gång att dess psyke är starkt, och de svackor DIF har haft under 2022 har varit både få och kortvariga. 

Livlig bortasektion
Efter halvtidsvilan valde de tillresta blårandiga supportrarna att fyra av en rejäl skur fyrverkerier. Röken lade sig tätt över planen och i knappa tio minuter valde domare Wolf att skicka tillbaka spelarna till respektive omklädesrum. Fyrverkerier är inte helt vanliga på allsvenska arenor, även om en av Värnamos sponsorer kostat på sig en ordentlig ‘’show’’ efter lagets förlust hemma mot Kalmar. Djurgårdssupportrarnas motsvarighet var knappast på samma nivå, men likväl var det ett annorlunda och uppfriskande tilltag sett till visuellt supporterskap. Här ska även nämnas att bortapubliken stod för en stark insats matchen igenom.

Om man däremot ska problematisera saken en aning ska här även nämnas att domarna, i anslutning till matchavbrottet, ska ha hållit matchmöte med delegaten. Det behöver i sig inte nödvändigtvis betyda någonting, mest sannolikt valde man att göra så för att markera mot supportrarna. Med det sagt kan det dock ses som ett symptom på en förändrad inställning till pyroteknik inom svensk fotboll. Efter flera väldigt tråkiga incidenter under säsongens gång, där bengaler och bangers kastats in på plan samt mellan supportergrupper, har det uttryckts oro för att Polisen ska återinföra den s.k. ‘’Villkorstrappan’’. Frågan om dagens fyrverkerier, och andra liknande händelser, ska spela in i det beslutet är sannolikt högst verklig med tanke på Polisens historia med supporterrörelsen. Förhoppningsvis krävs det mer än så för att den eminenta myndigheten ska ändra förhållningssätt igen, men lite oroande är det allt att domare och delegat ändå väljer att göra sak av det hela. 

100:e matchen för Wolf
Dagens domare, Victor Wolf, gjorde alltså sin 100:e match i Allsvenskan på Platinum Cars Arena under måndagskvällen. Insatsen får sägas vara god, åtminstone med djurgårdsögon sett, även om jubilaren helt klart hamnade i centrum under matchens gång. Wolf tillät mycket tröjdragningar och efterslängar från Norrköpings spelare i första halvlek, till djurgårdarnas stora förtret. Framåt matchens andra halva, då Norrköping får sägas ha hotat betydligt mer än Djurgården, visade domaren på jämnhet då även gästerna undslapp ett par gula kort i liknande lägen. 

Vid just ett sådant tillfälle, då Arnor Sigurdsson gjordes ner vid gränsen till Djurgårdens sista tredjedel, testades också Wolf rejält. Sigurdsson valde, för det första, att gestikulera kraftigt mot domaren som svarade med ett gult kort. I direkt anslutning till detta blev Glen Riddersholm, tränare i Norrköping, så pass förbannad att han varnades både en och två gånger. Den första ska ha kommit för snack, varpå Riddersholm ska ha applåderat sitt gula kort och fått syna ett till. Danskens ilska var påtaglig och förutom att ha utbrutit ‘’Jesus Christ’’ inför tv-kamerorna, spottade han även i domarens riktning. Spelmässigt lämnade matchen helt klart mer att önska, men man får nog tillstå att det var en händelserik tillställning likväl. 

Tydligt att serien är ‘’över’’
Dagens match innehöll ett antal tröjdragningar och några enstaka skott på mål, men på det stora hela var den verkligen inget att hänga i granen. Norrköping såg ut att ha bestämt sig för att hålla tätt och ge det gästande topplaget en match, och bortsett från målproduktionen får 12:e placerade IFK sägas ha stått för en god insats. Djurgården å sin sida såg ut att göra precis som vanligt, men tempot fanns inte riktigt där. Försvarsmässigt var det inte många misstag även om det var uppstod par tilltrasslade situationer, och i anfallet fanns det många som stod för fina prestationer även om det sällan ledde till mycket. 

Redan inför bortamötet mot Norrköping var DIF klara för att sluta topp tre, och även vid förlust hade man legat en poäng före Bajen i loppet om andraplats. Även Peking visste inför mötet att de skulle vara kvar i Allsvenskan även nästa år, och för båda lagen måste känslan att serien redan var ‘’över’’ ha varit påtaglig. Det var sannolikt det som ledde till att spelarnas axlar sänktes lite mer än nödvändigt, vilket var otroligt tydligt för båda lagen i den första halvleken. Efter pausen lyckades Norrköping visserligen kapitalisera på djurgårdarnas inställning genom att skapa fler farliga lägen, men hela tiden kändes matchen faktiskt ganska död. Ur ett mer positivt perspektiv ska nämnas att en lätt bristande inställning kan ta betydligt värre former än dagens insats (di himmelsblå hade kunnat hålla TedTalks om saken efter årets säsong). 

Plötsligt händer det, ganska ofta
Besard Sabovic söker Kalle Holmberg med ett högt inspel i boxen. Holmberg når inte bollen i luftduellen utan en försvarare nickar bort den till änden av straffområdet. PANG - så dyker den nyblivne 37-åringen, tillika segerskytten från bortamötet med Molde, Haris Radetinac upp. Haris avslutade direkt och bollen sökte sig studsandes till målvaktens högra nedre hörn - och in i mål. Järnkaminen Radetinac visade alltså för andra matchen i rad att han fortfarande bidrar med poäng och från medias håll ställs det många frågor kring hans kontraktsituation. Haris själv, Bosse Andersson och Magnus Eriksson har alla uttryckt sig avslappnat i frågan, och det är nog inte så många blåränder som oroas över att söndagens möte mot Mjällby blir sista gången vi får se Djurgårdens #9 i den blårandiga tröjan.

Djurgården har under säsongens gång visat sig kunna blixtra till när man minst anar det. Efter knappa två veckor då 2-0 underlägen borta mot både Malmö och Molde vänts till 3-2-segrar har djurgårdspubliken alltså flera exempel på detta i närtid. Visserligen hamnade Djurgården aldrig i underläge i kvällens möte mot Norrköping, men hemmalaget tryckte på ordentligt i den andra halvleken. Peking kom till läge efter läge och borde sannolikt ha gjort mål då Shabani träffade stolpen från (vad som kändes som) ungefär 1,5 centimeters avstånd till målet. Djurgården testade å sin sida Oscar Jansson några gånger från distans då Hampus Finndell och Magnus Eriksson testade bössorna, men särskilt nära ledningsmålet var man inte. Att då kunna växla upp och sätta det där avgörande målet när läget visar sig i den 97:e minuten är starkt, och absolut ingen slump - uppenbarligen.

Jakob Woll2022-10-31 23:12:00
Author

Fler artiklar om Djurgården