Borås Arena, 2023-04-24 19:00

IFK Värnamo - AIK
1 - 0

Fem spaningar efter  IFK Värnamo – AIK 1–0: Ologiska AIK
Alexander Milosevic och AIK fick lämna Borås Arena med noll poäng.

Fem spaningar efter IFK Värnamo – AIK 1–0: Ologiska AIK

Optimismen efter derbyt hann knappt lägga sig innan AIK kraschlandade på jorden igen. En svag prestation mot Värnamo slutade i förlust och det finns många orosmoln på den svartgula himlen. Här är fem spaningar från matchen.


1. Viktor Fischer borde startat
Andreas Brännström valde att mönstra samma elva som i derbyt. Förståeligt med tanke på resultatet och prestationen, men enligt mig borde AIK-tränaren startat med Viktor Fischer. Det offensiva spelet fungerade inte alls i gårdagens match. Alexander Fesshaie blev alldeles för ensam på topp och fick inga bollar att jobba med. Vincent Thill och Abdussalam Magashy bidrog inte med något understöd och duon stod för svaga insatser. Att Fischer återigen inledde på bänken är för mig en gåta då jag tror att han hade kunnat avlasta Fesshaie på topp. Dansken är en kreativ spelare och gillar att ha mycket boll och sätter medspelare i bra lägen. Visst, Fischers inhopp igår var inte godkänt och han borde gjort mål på sitt jätteläge, men jag tror att man ska ha tålamod och ge honom chansen på riktigt innan man dömer ut honom. Att få igång nyförvärvet kommer bli viktigt om säsongen ska vända och att han bara får 25 minuters speltid ställer jag mig frågande till.

2. Ologiska AIK
AIK lyckades inte rida vidare på den positiva vågen från derbyvinsten mot Hammarby. Istället föll man tillbaka till gamla mönster och prestationen var långt ifrån godkänd. Jag har svårt att förstå hur spelarna kan gå från en stark prestation mot Hammarby till att helt sakna den vilja som krävs för att slå ett mindre lag likt Värnamo. Mycket av kritiken ska såklart landa på de ledande spelarna likt Alexander Milosevic, Sotirios Papagianopoulos och Kristoffer Nordfeldt. Kroppsspråket på dessa spelarna var inte positivt utan det gnälldes mycket och frustrationen var påtaglig i laget. Jag trodde vinsten i derbyt var exakt det som behövdes för att AIK skulle komma igång, men så fel jag hade. Det som oroar mig mest är att spelarna inte alls ser ut som ett lag på planen. Man jobbar inte för varandra och man tar inte de där extra löpmetrarna som krävs.  Det är dags för spelartruppen att rannsaka sig själva och börja spela för varandra.

3. Bristen på spelidé
Hur vill AIK spela egentligen? Fyra omgångar in i Allsvenskan säsongen och för mig är det fortfarande oklart. Det som oroar mest är det offensiva spelet. Gnaget har fruktansvärt svårt att ta sig till målchanser och få in bollen i straffområdet. Man förlitar sig mycket på individuella prestationer från spelare som exempelvis Rui Modesto, Erick Otieno och Vincent Thill men när dessa spelare inte har dagen och inte tar sig förbi sin gubbe blir det ineffektivt. Det går alldeles för långsamt i speluppbyggnaden och Värnamo kunde störa AIK med sitt intensiva presspel. Sedan är det alldeles för mycket felpass vilket gör att Gnaget inte får någon rytm i anfallsspelet. Noll skott på mål i gårdagens match talar sitt tydliga språk.

Andreas Brännström har fått en hel försäsong med laget och truppen var på plats relativt tidigt. Att AIK-tränaren inte lyckats etablera en tydligare spelidé är enligt mig underkänt. "Brännan" har tidigare sagt att han vill spela en framåtlutad fotboll, men hittills har vi inte fått se särskilt mycket av den varan.  Spelarna ska såklart också ha en del av kritiken från gårdagens förlust, något jag redan varit inne på, men det är oroväckande att ”Brännan” fortfarande inte fått bitarna på plats.

4. Är truppen felbalanserad?
AIK presenterade förra veckan äntligen ny sportchef i Thomas Berntsen från Sarpsborg och av allt att döma kommer normannen få det hett om öronen redan från start. Som tidigare nämnt tycker jag att AIK saknar en tydlig spelidé och frågan är om Brännström saknar vissa spelartyper för att kunna spela sin fotboll.  Om Gnaget ska fortsätta spela 5-3-2 behövs det en fysisk defensiv mittfältare. Robin Tihi löste uppgiften med den äran mot Hammarby, men mot Värnamo var det tydligt att det inte är mittbackens naturliga position. AIK hade svårt att ta kontroll över mittfältet och det gjorde att man inte kunde styra över matchen. Lösningen på detta problem kan vara Aboubakar Keita, som var tillbaka på bänken efter skadefrånvaro, men han är fortsatt ett alldeles för oskrivet kort enligt mig. I övrigt finns det inte många muskler på det centrala mittfältet. Bilal Hussein formkurva pekar spikrakt nedåt och Jimmy Durmaz har inte imponerat hittills. 

Dessutom har man tvingats sätta stort hopp till Alexander Fesshaie, då John Guidettis fysiska status är ett frågetecken och Omar Faraj haft en tung inledning. Utöver Rui Modesto är det inga nyförvärv som hittills varit lyckade och det är ett underbetyg till den sportsliga ledningen. Brännström har varit tydlig med att han inte är särskilt involverad i värvningsporcessen, och av allt att döma verkar han inte fått in rätt typ av värvningar för att spela sin fotboll.

5. De ledande spelarna
AIK:s tre bästa spelare hittills den här säsongen har varit nyförvärvet Rui Modesto, 19-årige Alexander Fesshaie och 21-årige Robin Tihi. Ingen av de ledande spelarna har hittills klivit fram och det är ett stort problem. De unga spelarna i AIK har tvingats ta på sig mycket ansvar inledningsvis då de rutinerade spelarna som Jimmy Durmaz (bänken igår), John Guidetti (fysisk status?), Alexander Milosevic och Sotirios Papagianopoulos inte har levererat. Att flera av dessa inte verkar vara fysisk redo fyra omgångar in i Allsvenskan är ett stort problem i sig, men att de som faktiskt spelar står för svaga prestationer är riktigt oroväckande. Mot Värnamo stod både ”Sotte” och ”Milo” för tämligen anonyma insatser. De måste stäppa upp och visa vägen om AIK ska börja klättra i tabellen.

Vad är era tankar efter förlusten? Vad är AIK:s största problem just nu? Håller ni med om spaningarna? Är truppen felbalanserad?

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-04-25 14:14:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen