Finnvedsvallen, Värnamo, 2022-08-07 17:30

IFK Värnamo - Djurgården
0 - 0

Fem spaningar efter IFK Värnamo – Djurgårdens IF
Magnus Eriksson deppar efter det oavgjorda resultatet – ett poängtapp som gjorde att den långa segersviten bröts.

Fem spaningar efter IFK Värnamo – Djurgårdens IF

Det blev inte en tionde raka seger för Blåränderna. Istället fick man nöja sig med en poäng efter 0-0 mot Värnamo. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter matchen.

Välbehövlig rotation – och mer att vänta
Den här gången var det Jacob Widell Zetterströms, Pierre Neurath Bengtssons, Hjalmar Ekdals och Joel Asoros tur att roteras. Hampus Finndell var dessutom avstängd och fick en vila på köpet av det. De spelare som kom in tog även för sig. Det syntes att de var piggare än övriga spelare. Emmanuel Banda slutade aldrig springa och Gustav Wikheim utmanade ständigt sina motståndare. Och känslan är att denna rotation kommer att fortsätta så länge Djurgården är ute och kvalar i Europa. Det är inte konstigt att tränarna trots kraftig rotation alltid spelar Victor Edvardsen – han är otroligt viktig för Blårändernas spel. Men det skulle inte förvåna om anfallaren är näst på tur mot Kalmar nästa söndag för han såg rejält trött ut redan tidigt i den andra halvleken.  

Lärt sig av konkurrenten?  
Med halva säsongen spelad fortsätter IFK Värnamo att imponera som nykomling. Man har bland annat tagit poäng av både Malmö FF och Hammarby – där dubbla segrar mot de sistnämnda sticker ut lite extra. Och undra om inte Djurgården inför matchen på Finnvedsvallen dragit lärdom av Värnamos senaste match mot Hammarby. Då dominerade de gröna matchen, men nykomlingen var sylvass i kontringarna. Idag var hela backlinjen med det nykomponerade mittlåset, Hien-Danielson, i spetsen vaksamma på eventuella kontringar. De föll lägre när det behövdes och gick upp aggressivt när de skulle göra det. Marcus Antonsson, Värnamos succéman, var bitvis osynlig som en följd av detta. 

En boll för mycket
Djurgården har stormat fram både i allsvenskan och i Europaspelet efter sommaruppehållet. Lag som Sundsvall, Värnamo och Helsingborg har städats av med marginal. Sedan har man besegrat toppkonkurrenterna Hammarby och BK Häcken på ett imponerande sätt. Detta har Kim och “Tolles” gäng gjort samtidigt som man har manövrerat laget i ett Europakval. Med segrarna i Europa inräknade stod Blåränderna på nio raka vinster inför matchen mot Värnamo. Trots storformen så kom dagens poängtapp inte som någon chock. Allsvenska lag lyckas sällan gå rent när man ska hålla flera bollar i luften med inhemskt spel och spel utomlands.  

Damaged goods
Rasmus Schüller har varit en av Djurgårdens viktigaste spelare sedan han anslöt inför säsongen 2021. Han har alltid varit en av de första spelare som tränarduon kritar ned i startelvan. I år har finländaren haft mer problem med skador. Tolv starter i allsvenskan tyder kanske inte på det, men känslan är att Schüller har burit på småskador hela säsongen. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har behövt använda honom varsamt och han har ofta blivit utbytt lite tidigare. Mot Värnamo tvingades mittfältaren kliva av med ett lindat lår – något som skapar oro inför torsdagens match mot Sepsi. Hampus Finndell är förvisso tillbaka efter avstängningen, men det finns ingen i Djurgården som klarar av att spela som det defensiva ankaret lika bra som Rasmus Schüller gör. 
  
Bosse Andersson satt på läktaren och log
Inför denna säsong gjorde Aleksandr Vasyutin och Jacob Widell Zetterström upp om platsen som förstemålvakt i Djurgården. Den sistnämnda vann den kampen och har hållit den platsen hela vägen. Många höjde säkert på ögonbrynen när de såg Vasyutins namn i startelvan, men Widell Zetterström fick välbehövlig vila och Vasyutin fick känna på hur det känns att spela i allsvenskan igen – för första gången sedan i november förra året. En som var extra glad över att se 27-åringen spela, förutom huvudpersonen själv såklart, var sportchef Bosse Andersson. Widell Zetterström har imponerat och det är ingen högoddsare att han inom en snar framtid kommer att säljas till utlandet. Vasyutin bevisade att han kanske är allsvenskan bästa backup och Bosse Andersson kommer jobba hårt för att göra låneavtalet till ett permanent avtal. Det enda som kan sätta käppar i hjulen i en sådan affär är problematiken att göra affärer med ryska klubbar.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-08-07 22:30:00
Author

Fler artiklar om Djurgården