Fem spaningar efter Kalmar FF – Djurgårdens IF
DIF var det mer aggressiva laget på Guldfågeln arena och gick segrande ur de flesta duellerna.

Fem spaningar efter Kalmar FF – Djurgårdens IF

DIF var bättre än Kalmar och säkrade en plats i cupsemin efter 0–2 på Guldfågeln arena. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter matchen.

Slut på uppbyggnadsfasen?
"En fruktansvärt dålig fotbollsmatch från två dåliga fotbollslag som inte kan hantera en dålig fotbollsplan", analyserade en frustrerad Henrik Rydström när lagen gick till halvtidsvila vid ställningen 0–2. Och nog syntes det att båda lagen alltjämt har en del att jobba på och befinner sig i en uppbyggnadsfas. För DIF:s del blev det dock en behaglig resa där man stod för hög aggressivitet och kom till många farligheter, även om kemin mellan spelarna mer sällan var hundraprocentig och underlaget rent bedrövligt. Nu väntar mer kvalificerat motstånd i semifinalen på hemmaplan. Det troligaste är att det är Malmö (som på måndag kväll möter AIK) som kommer på besök – och även om det är omvittnat att skåningarna sällan får ut sitt bästa spel på ”badrumsmattan” på Tele2 lär det behövas en högre nivå för att säkra en finalplats. Förhoppningsvis går uppbyggnadsfasen också nu mot sitt slut.

Släkten är värst
Piotr Johansson valde efter säsongen 2021 att inte förlänga kontraktet med sitt Kalmar. I stället gick flyttlasset till Stockholm och DIF. Och visst var det en högmotiverad högerback som visade upp sig vid återkomsten till Guldfågeln arena. I den första halvleken gick nästan alla anfall på högerkanten, där Johansson ångade på oförtrutet. Han hittade Radetinac med ett fint inlägg till 0–1 – och några minuter senare lossade han stora kanonen och pangade själv in 0–2 med ett distinkt skott invid stolproten. Strax före paus hade Johansson även chans att bli tvåmålsskytt när ett fräsande skott från skåningen passerade strax utanför vänster stolpe – och han var även inblandad i en hel del andra offensiva utflykter. När en ytterback göra 1+1 med mersmak kan man inte vara annat än nöjd!

Rätade ut frågetecknen
Det har höjts många oroade röster om mittbackstäckningen, efter att Jacob Une Larsson försvann till Grekland. Först var det Jesper Löfgren som blev ifrågasatt, och när han utgick på obestämd tid med körtelfeber höjdes rösterna ännu mer. Isak Hien är tillsammans med Melker Jonsson just nu den enda naturliga lösningen som tränarna förfogar över bredvid självskrivne Hjalmar Ekdal. Hien är ett oprövat kort på allsvensk nivå, men såg absolut inte vilsen ut mot Kalmar. Mittbacken klev ofta in och använde sin fysik på ett bra sätt och kunde även ge sig ut på en del offensiva utflykter med boll. Faktum är att det finns en del likheter med Isak Hien 2022 och Hjalmar Ekdal 2021. Kan speltid vara den katalysator som krävs för att Hien ska ta klivet till nästa nivå?

Gammal är äldst
Efter ett par ovanligt bleka insatser var det ”den gamle” Haris Radetinac som kom till spel mot Kalmar. 36-åringen styrde och ställde frekvent på offensiv planhalva och skapade problem för Kalmarförsvaret gång på gång. Steg även till väders och knoppade in 0–1 på ett fint inlägg från Piotr Johansson, även om målet var lite av en målvaktstavla. När Haris är som bäst är han en tuff spelare både offensivt och defensivt – och nästan omöjlig att ta bollen av med regelrätta medel. Det är en stor tillgång, oavsett ålder och idag hade ytterspringaren en stor del i att Djurgården fick fira sin 131-årsdag med avancemang.

Frågan på allas läppar
Allt är inte frid och fröjd i blårandigt. Många har vädrat funderingar över hur kantspelet ska funka utan Edward Chilufyas exceptionella snabbhet och genombrottskraft. Det har tränarna inte riktigt kunnat ge svar på – och det är i nuläget inte lätt att bli klok på. Meriterade nyförvärvet Gustav Wikheim bör bli bra på sikt, men letar fortfarande efter matchformen. Samtidigt huserar namn som Joel Asoro, Albion Ademi och Adam Bergmark Wiberg synbarligen i tränarnas frysbox. Mot Kalmar valde man att lufta innermittfältaren Emmanuel Banda som ytter – något som var helt misslyckat och renderade i ett byte i andra halvlek. Det brukar sällan vara något bra tecken när spelare ur position går före naturliga lösningar. Känslan är också att de naturliga ytterlösningarna inte har fått chans att visa vad de går för i skarpt läge. Joel Asoro fick ett inhopp i andra halvlek idag, men tog inte vara på chansen.


* * *

Håller du med – eller har du en egen spaning efter matchen? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan men kom ihåg att hålla en god ton!

Isak Bellman2022-03-12 15:45:00
Author

Fler artiklar om Djurgården