Stadium Poznan, 2023-03-09 21:00

Lech Poznan - Djurgården
2 - 0

Fem spaningar efter Lech Poznan – Djurgårdens IF
Magnus Eriksson hade lätt för att hålla sig för skratt i denna match.

Fem spaningar efter Lech Poznan – Djurgårdens IF

Efter att försäsongen avslutats med några matcher i Svenska Cupen var det på torsdagskvällen dags för tävlingsmatch på en lite högre nivå, Lech Poznan borta på Stadion Miejski. Här är Forum 1891:s spaningar efter matchen.

Säsong eller inte säsong
Att spela Europaspel när laget är mitt i sitt seriespel eller att spela det innan säsongen satt igång ordentligt, det var de olika förutsättningarna som gällde för Lech Poznan och Djurgården. Vissa har argumenterat för att ett lag som ännu inte är igång med säsongen har fördelen av att alla spelarna är pigga och fräscha. Det må så vara men avsaknaden av att vara inne i matchtempo väger klart över på den negativa sidan. Det syntes redan från början att det var skillnad i tempo och även om det jämnades ut under matchens gång märktes det att spelarna inte riktigt var vän med bollen. I en ideal värld hade det spelats ett antal träningsmatcher mot förhållandevis tufft motstånd strax innan denna match, för att minska denna skillnad i matchvana och tempo.

Oliver Berg
Norrmannen har verkligen rosat marknaden sedan han kom till Djurgården. Han har hållit en hög jämn nivå och verkligen levt upp till högt ställda förväntningar. Därför hoppades man att han även i den här matchen skulle kunna visa vägen med ett vägvinnande offensivt spel. Av det märktes dock inte mycket. Visst hade han en del fina intentioner men det kändes som att det saknades lite i tempo och smartness. Till hans försvar får man säga att hela laget gjorde en dålig insats offensivt så förutsättningarna för honom var inte heller de bästa. Vi hoppas att han drar lärdom av denna match och gör en grym insats i returen istället!

Djurgårdens insats
Man kan nog tycka lite allt möjligt om Djurgårdens insats i den här matchen. Jämför man med spelet i höstas var det inte så imponerande. Jämfört med matchen mot BP i cupen var det dock ett steg i rätt riktning. Det man ändå kan konstatera är att trots att Djurgården inte spelade i närheten av sin toppnivå höll man ändå på att få med sig ett bra resultat från matchen. Förutsättningarna försämrades självklart i och med att man släppte in det andra målet men att hålla jämna steg med motståndarna i en åttondelsfinal i Europa när spelet inte sitter där tyder ändå på att laget utvecklats och tagit kliv på den internationella scenen.

Onödigt gult kort
Djurgården har lärt sig mycket av höstens Europaspel och det känns som att laget har tagit stora kliv framåt på flera områden bland annat vad det gäller logistik med konstiga träningsplaner, dåligt pumpade bollar, nattliga fyrverkerier med mera. Man har även blivit mer cyniska i spelet och kunnat bemästra många olika matchsituationer. Men att som Victor Edvardsen ta ett sent gult kort från bänken, för att därmed vara avstängd i returen, det lyser avsaknad av professionalitet, inte bara från spelaren själv utan även från klubben som inte hade informerat honom om att tidigare gula kort inte stryks till åttondelsfinalen. Nu tvingas tränarna till en onödig förändring i returen och det minskar deras tillgängliga alternativ inför matchen.

En vecka på sig att hitta formen
Nu har Djurgården en vecka på sig att hitta formen. Man möter Malmö i cupen på söndag och just i det här läget känns det som att det är bra att möta ett lag som förhoppningsvis har förmågan att dra upp tempot och kanske är Malmö det lag i Allsvenskan som mest påminner om lagen i Europaspelet. Förhoppningsvis använder Djurgården den matchen till att verkligen höja sig och därigenom förbättra sina chanser att vända resultatet i returmatchen mot Lech Poznan nästa torsdag.

TV: Djurgården förlorade mot Lech Poznan efter stort misstag i andra halvlek
 

Jesper Rundin2023-03-10 00:39:00
Author

Fler artiklar om Djurgården