Fem spaningar efter LASK – Djurgårdens IF
En B-betonad startelva hade svårt att göra sig gällande på det österrikiska naturgräset.

Fem spaningar efter LASK – Djurgårdens IF

Det blev delad poäng i Linz efter Djurgårdens premiär i årets ligaspel i Europa Conference League. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter matchen.

Ingen galaelva – men torrt krut på bänken
Tidigare indikationer har varit att ECL smäller högre än Allsvenskan i klubbledningens ögon. Men så har DIF också blivit mer och mer hotat i tabellen. Kanske inte så konstigt då att tränarna mot LASK valde en ganska så B-betonad startelva, långt ifrån den “galaelva” som supportrarna vant sig vid. Även om flera spelare stod för godkända insatser hade den reservbetonade uppställningen svårt att hävda sig offensivt. Matchens sista tredjedel bjöd dock på en betydande scenförändring, efter en rad byten från tränarna. Särskilt Santeri Haarala och Tokmac Nguen stack ut positivt – och den sistnämnde fick också bli den som ordnade kvitteringen i den 65:e minuten. En viss Bosse Andersson har många gånger tidigare pratat om Nguens rutin från de stora matcherna. Räkna med att sportchefen satt och småmös åt vad han såg i den andra halvleken.

Return of the king?
Förra gången ‘the beast from the north’ var ute och härjade i Europa var Magnus Eriksson en centralt pjäs på mittfältet. Efter det har det gått snabbt utför med karriären, när mittfältsmotorn fallit i kurs hos tränarna som ett höstlöv. Speltiden har varit mycket skral och det har talats om olika flyttlösningar för 34-åringen. I mötet borta mot LASK var han dock tillbaka i hetluften – och de tillresta DIF-supportrarna fick se en “Mange” i gammal god stil. Trots att matchformen måste vara minst sagt sviktande kunde lagkaptenen styra tempot på mittfältet och fatta kloka beslut i speluppbyggnaden. Låt oss vara realistiska – det handlade inte om någon makalös insats på något sätt. Men fortsätter Eriksson så här kan han bli en tillgång för tränarna under höstens tuffa spelschema.

Onödig österrikisk fribiljett
I den 25:e minuten såg Adam Ståhl ut som att han skulle nicka bort en djupledsboll men valde i sista sekunden att släppa bollen. Detta ställde i sin tur Oscar Jansson som hamnade på mellis. Målvakten såg osäker ut och slängde sig och stötte bort bollen – men inte bättre än att Valon Berisha snyggt kunde lobba in 1–0. LASK hade fram till dess inte skapat någonting alls, men fick genom Djurgårdens försorg en fribiljett in i matchen. Det brukar heta att det är viktigt att vara tighta och cyniska i Europaspelet och inte bjuda på någonting. Tyvärr var det precis det DIF gjorde – och i den 49:e minuten upprepades scenariot. Utan att hänga ut enskilda spelare står det klart att det finns en del att slipa på i försvarsspelet.

Dansk islossning nästa?
August Priske har inte gjort sig känd som någon stor målskytt tidigare i karriären och har inte heller rosat marknaden med sina avslut när han fått chansen i blårandigt. Ute i spelet har han dock stundtals varit en frisk fläkt och när dansken väl fick chansen i Europaspelet skulle också nätkänningen komma. Gustav Wikheim blixtrade till ute på högerkanten och skickade in en precis boll i boxen – och det var bara för Priske att tacka och ta emot. Ett mål i en stormatch kan göra underverk för en ung forward. Får vi se 20-åringen lyfta framöver?

Sopa i Europa?
Under 2022 firade Djurgården häpnadsväckande framgångar i Europa Conference League. Ett utmanande kvalspel slutade ändå med avancemang och många fina rankingpoäng in på kontot. I gruppspelet inledde man visserligen med ett kryss borta på Irland, men efter det blev det idel segrar, trots tuffare motstånd. Många har räknat ut Blåränderna i årets ligaspel, med hänvisning till sviktande form. Det är också svårt att påstå att laget har samma vägvinnande spel som upplagan från 2022. Men årets Djurgården består mer av starka individualister – och inte av ett väloljat kollektiv. Det finns samtidigt en rad kraftiga pannben – och spelare med rutin från de stora matcherna. Dessa klev fram och vände kvällens match till ett oavgjort resultat. Ska supportrarna få chansen att återigen sjunga ramsan om hur man “ska sopa i Europa”? Då krävs det att man hittar ett vägvinnande spel för startelvan och slutar bjuda på gratismål bakåt.

* * *

Hur går dina intryck efter Europaspelets först ligaspelets föta Europamatch? Gör gärna din röst hörd i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton!


 

Isak Bellman2024-10-03 23:56:00
Author

Fler artiklar om Djurgården