Eleda Stadion, 2021-10-27 19:00

Malmö FF - AIK
1 - 0

Fem spaningar efter Malmö - AIK: Malmö numret större?
Bild på Nabil Bahoui i kamp med Jo Inge Berget.

Fem spaningar efter Malmö - AIK: Malmö numret större?

Malmö- och bortaspöket håller i sig för AIK som kammade noll igår. Ett snöpligt mål av Birmancevic blev avgörande och AIK tappade viktig mark i tabelltoppen. Här är mina spaningar från matchen.

Otieno som högerback
Redan på förhand stod det klart att AIK skulle behöva laborera med startelvan i och med Lustigs avstängning, men lösningen från Bartosz förvånade. Det väntade var att sätta ner Rogic som högerback, något han gjort helt okej tidigare. Men istället fick Otieno byta till högerkanten och Ofori täcka upp på vänsterbacken. Med facit i hand känns det som att valet föll fel ut. 

Defensivt gör Otieno det han ska, även om Birmancevic kom förbi någon gång och kunde skapa farligheter för hemmalaget. Den största problematiken låg däremot offensivt där kenyanen tvingades till inlägg med sin högerfot. Jag är helt övertygad om att AIK hade skapat bättre och fler chanser om Otieno fått spela vänsterback under matchen, även om de sista 20 minuterna när han spelade till vänster kanske inte stärker den tesen. Tyvärr för AIK:s del så är laget i för stort behov från ytterbackens offensiva räder då det inte alltid klaffar för dem offensivare spelarna. 

Ofori från start, som vänsterback
När man nåddes av startelvan så var det helt klart Oforis vara på vänsterbacken som oroade mest. Ofori som knappt ens varit en skugga av sitt forna jag sedan han återvände till AIK fick alltså starta sin första allsvenska match på länge. Lägg därtill att det är Malmö borta man möter och att skåningarna inte direkt saknar kvalité offensivt. Utifrån förväntningar tycker jag ändå att Ofori står upp bra. Han spelade enkelt, låg mestadels rätt men i offensiv väg hände det inte mycket. 

Det börjar kännas lönlöst att hoppas på en reinkarnation för Ofori när det ser ut som det gör, men skam den som ger sig!

Dags för Rogic att vakna
Det har sagts förr, men efter ännu en iskall match från mittfältaren är det tyvärr oundvikligt. Rogic är alldeles för svag i spelet med boll. Förutom det pangläge Elbouzedi får efter framspelning från Rogic så gör den sistnämnde inte många rätt.

Han hittade inte till några farliga ytor, spelade fel vid flera tillfällen och ser inte ut att vara vän med bollen över huvudtaget. I dagsläget har jag svårt att se honom ta en startplats i AIK i år eller nästa säsong. Samtidigt är det inte lätt att vara en av de offensiva i AIK i och med att spelet sällan ser frejdigt ut.

Bartosz behöver gå igenom offside-regeln på Karlberg
Sällan har jag sett ett lag orsaka så många offsideavblåsningar. Att dessutom göra det när laget trycker på för en kvittering är rent krasst för dåligt. När inläggen kommer i slutskedet av matchen så är det faktiskt bara att ligga i linje för att kunna hota på första eller andra bollar, nu blev det istället frisparkar för Malmö som också får tiden att rinna iväg. 

Den som fick linjedomaren att vifta på flaggan var oftast Nabil Bahoui. Märkligt att en och samma spelare, med den rutinen, kan hamna så fel vid så många tillfällen. Det här var något Bartosz själv påpekade under presskonferensen efter matchen. Att skapa ett tryck och situationer blir väldigt svårt med alla avvinkningar från linjedomaren.

Är det bara att landa i att Malmö är några nummer större än AIK?
Som AIK:are är det aldrig kul att erkänna sig svagare än andra klubbar i Sverige, men bara lagens startelvor och bänk är på två olika nivåer. Inget ont om de unga killarna som ingick i truppen och fick resa med till Malmö, men jämför det med Jo Inge Berget, Soren Rieks, Oscar Lewicki, Erdal Rakip och Niklas Moisander. Det är nästan skrattretande att Malmö inte joggat hem den här säsongen med den truppen.

Den första halvleken, bortsett de första fem-tio minuterna, är det ett Malmö som totalt dominerar. AIK hade svårt att få till fem passningar inom det egna laget och känslan var att 1-0 snart skulle utökas. Däremot är det viktigt att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. AIK spelade inte bra, men chanserna uteblev för Malmö och det är till slut ett skitmål som skiljer lagen. Därför tycker jag inte att AIK står för en så dålig insats som vissa vill få det till. Vi kan inte spela ut ett lag som Malmö på bortaplan. Tyvärr.

Trots förlust är vi bara ett poäng bakom Malmö och Elfsborg, tack agent Stahre! Självklart lever gulddrömmen fortsatt, men det är av framför allt viktigt att sluta topp tre. 
Vad tycker ni är rimligt att hoppas på? Tankar kring matchen i Malmö?

Filip Barkman2021-10-28 21:18:05
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen