Malmö FF - Djurgården
1 - 1

Fem spaningar efter Malmö FF - Djurgårdens IF
Edward Chilufya i kamp med Malmös Erdal Rakip.

Toppmötet mellan Malmö och Djurgården levde upp till de högt ställda förväntningarna. Matchen slutade 1-1 efter många målchanser och tuffa närkamper. Här är fem spaningar efter matchen från Forum 1891.

En första halvlek präglad av mycket kamp
Det har utspelat sig många minnesvärda matcher mellan Malmö och Djurgården genom åren. Ett fartfyllt spel med hårda närkamper har varit ständigt återkommande i dessa möten. Dagens sammandrabbning var inget undantag. Anders Christiansen stoppade tidigt en Djurgårdskontring med en eftersläng. Men innan den riktiga kampen hann utspela sig hade Malmö tagit ledningen. Jesper Nyholm stod och sov i straffområdet utan att ha någon som helst koll på att Veljko Birmancevic snodde åt sig bollen. I ett försök att reparera sitt misstag ställde han sig på Malmöanfallarens fot och domare Al-Hakim kunde inte göra annat än att peka på straffpunkten. Fram stegade Antonio Colak som säkerheten själv och resultattavlan visade 1-0. Fem minuter senare fick Christiansen syna det gula kortet och borde fått sitt andra innan paus efter att ha dragit ner Joel Asoro i en omställning.

Ett rättvist resultat sett till målchanser och matchbild
Malmö hade mer boll, men båda lagen turades om att skapa farligheter. I början av den andra halvleken fick bortalaget en fin möjlighet när Asoro styrde ut bollen till en fristående Finndell. Han fick inte ordning på skottet, som träffade mitt på mål. Därefter nickade Colak hål i luften från ett precist inlägg från vänster. Edward Chilufya var dessutom nära att kvittera för Djurgården i ett liknande läge som mot Hammarby helgen innan. Han rundade Erdal Rakip och kom fri med Malmös målvakt, men fick bollen för långt från sig i skottögonblicket. Det skulle dröja till den 80:e matchminuten innan matchen fick sitt andra mål. Elliot Käck fångade upp andrabollen från hörnan och skickade in bollen till en framrusande Hjalmar Ekdal, som obevakade fick stöta in 1-1 i mål. Ett resultat som stod sig matchen ut.

Jacob Widell Zetterström en jätte i målet
Den 23-årige målvakten gjorde sin tolfte Allsvenska start i mötet med Malmö och det skulle bli hans bästa så här långt. Den ena räddningen var snyggare än den andra och det kändes som att det aldrig skulle ta slut. Efter halvtimmen spelad reflexräddade han ett skott av Colak från straffpunkten. Tio minuter senare möttes de två herrarna igen. Denna gång med samma utfall. Colak nickade och Widell Zetterström kom flygande från sidan och fick en hand på bollen. Men det var inte slut där, för med fem minuter kvar lyckades han på något sätt tippa bollen till hörna när Rakip rann igenom. En monsterinsats av den relativt oerfarna Djurgårdsmålvakten.

Fortsatta problem på högerbackspositionen
Djurgården har haft svårt att ersätta Aslak Witry sedan han lämnade för spel i Nederländerna. Tränarnas lösning har oftast varit Haris Radetinac, men de två senaste matcherna har Nyholm fått agera högerback. Idag gav han bort ett mål i och med straffen och räddade ett mål när han fick en tå på bollen när Malmö kontrade. I den 64:e minuten tvingades Nyholm lämna planen med ett kraftigt lindat lår. Det återstår att se hur länge han blir borta, men Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf kommer att behöva ändra om i laget som har tagit fyra poäng mot Hammarby och Malmö i de senaste två matcherna.

Kan Leo Cornic vara lösningen som tränarna letar efter?
Högerbacken, som är född 2001, anslöt till Djurgården inför denna säsong. Han har dock fått sporadiskt med speltid sedan övergången. Inför dagens match hade Cornic endast ett kortare inhopp i omgång fem mot Degerfors i benen. Många djurgårdare har ställt sig frågande till varför ytterbacken inte har fått chansen. Tränarna har istället gått för det mer säkra och rutinerade valet i Radetinac. Mot Malmö visade Cornic vad han kan bidra med och varför Djurgården bör vara spända inför framtiden. Nu hade Djurgården ett alternativ offensivt, eftersom norrmannen följde med i offensiven något som varken Radetinac eller Nyholm har varit särskilt bra på.