Mjällby - Djurgården
1 - 0

Fem spaningar efter Mjällby AIF – Djurgårdens IF
Hjalmar Ekdal och Mamudo Moro i en tuff duell

Djurgården åkte söderut för en tuff bortamatch mot mardrömsmotståndet Mjällby AIF. Efter en tung andra halvlek åker Blåränderna hem till Stockholm utan några poäng. Här är Forum1891:s fem spaningar från matchen.

Stark första halvlek
Trots förlusten stod Djurgården för en relativt bra första halvlek. Den höga pressen sattes inte in ofta, men var effektiv när den väl sattes i spel vilket resulterade i flertalet bollvinster högt upp i plan. Korttidslånet, Sead Haksabanovic, såg pigg ut och hotade Mjällbys backlinje flertalet gånger. Nog skulle han även ha fått en straff med sig när Mjällbys högerback Adam Ståhl klumpigt rev ner Haksabanovic efter tio minuters spel men domare Andreas Ekberg friade. Närmast var ”Haksa” dock med ett skott som tog på en Mjällbyförsvarare och gick i ribbans överkant. Men det klaraste läget fick ändå Hampus Finndell efter att Victor Edvardsen spelat en boll snett inåt bakåt, men avslutet var för tamt och gick utanför. En fullt godkänd första halvlek men dessvärre var det…

…en mycket svag andra halvlek som blev Djurgårdens fall
I andra halvlek var det inte mycket som stämde för Blåränderna. Pressen bet inte alls utan istället var det hemmalaget som fick resultat på sin press. Det var ett dåligt bolltempo och dålig rörelse hos många spelare, vilket resulterade i många onödiga bolltapp. Bolltapp efter bolltapp blev ett för mycket i slutändan och det var efter just ett onödigt sådant som Mjällby fick sitt inkast som ledde fram till segermålet. I slutminuterna lyfte Djurgården upp många spelare i offensivt straffområde och fick faktiskt in en boll i mål genom Hampus Finndell, men målet dömdes helt rätt bort för offside.

Edvardsen – ljuset i mörkret
Under försäsongen försvann Edvardsen ofta ur matchbilden när han spelade som nia, men i både premiären och dagens match så bidrog han hela tiden med sina djupledslöpningar som hotade motståndarnas backlinje. Edvardsen är även fruktansvärt stark fysiskt och ser ofta ut att flytta på motståndarna i duellspelet utan några som helst bekymmer. I slutet av matchen när viljan och orken hos en del lagkamrater såg ut att ha försvunnit tog Edvardsen tag i ett försök till slutforcering på egen hand. Även om det inte blev några mål eller assist idag är Edvardsen ljuset i mörkret hos Blåränderna inför fortsättningen.

Mjällby – en mardrömsmotståndare
I den första halvleken tog Discovery upp statistik i sin (för dagen urusla) bildproduktion från tidigare möten lagen emellan och det är ett dystert konstaterande för Djurgården att Mjällby tagit fler vinster historiskt. Och det blev inte bättre efter dagens match, 1 – 0 vinst för ett Mjällby som är tunga och starka hemma på Strandvallen. Halvvägs in i den andra halvleken fick inte Djurgården undan bollen efter ett långt inkast och bollen damp ner hos en ensam Mamudo Moro som tryckte in segermålet med ett kraftfullt och välplacerat skott på halvvolley. Det var det gulsvarta hemmalagets enda riktigt farliga målchans under matchen gång, men det var naturligtvis ett läge som var för bra för att missa.

Ingen plan B?
Som så många gånger tidigare såg det uddlöst ut hos Djurgården när motståndarna hittade nyckeln för att hantera Blåränderna. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ska ha all credd i världen för att man lyckats bygga upp ett så bra grundspel hos Djurgården. Men om man ska ha credd ska man även kunna ta kritik och det ser alldeles för ofta ut som att Djurgården saknar en plan B när plan A inte fungerar och sådant var fallet även under dagens match. Spelet var under hela den andra halvleken under all kritik och att firma Bergstrand-Lagerlöf endast gjorde två byten för att förändra matchbilden är ett direkt svagt agerande av tränarparet.