Jämtkraft Arena, 2023-02-26 15:15

Östersund - AIK
0 - 3

Fem spaningar efter Östersund - AIK: Ett steg i rätt riktning

AIK vinner komfortabelt mot Östersund. En seger som förhoppningsvis kan ger energi på vägen hem till Stockholm igen. Nedanför kommer fem spaningar kring dagens match.

AIK studsar tillbaka

Det blir en 0-3 seger uppe i Östersund i en halvt underhållande match. Det är ett AIK som inte bjuder upp till någon toppnivå (kanske ändå inte ska förväntas såhär tidigt), men de 3 poängen inkasseras och det ger andrum efter fiaskot i premiärmatchen mot Västerås.
AIK började matchen piggt med kombinationsspel där både Fischer och Guidetti verkade hitta varandra bra. Laget såg revanschsuget ut.
De stora chanserna uteblev dock och Östersund lyckades flertalet gånger jobba sig upp i banan, utan att heller skapa några större chanser. Med andra ord en relativt händelselös första halvlek.

I match minut 23 kommer dock ledningsmålet för solnalaget. John Guidetti sätter sitt första tävlingsmål för säsongen från 11 meter. En oerhört billig straff som även vi AIKare kan ifrågasätta. Straffen är bombsäker och AIK gick till halvtid med en 0-1 ledning.

Sedan i den andra halvleken klev Viktor Fischer fram och satte både 0-2 och 0-3. Detta direkt efter att ha flyttats ned i banan i samband med Omar Farajs inträde. En trio som vi längtat efter att ha fått se på plan och efter dagens match ser lovande ut.

Fischer som släppande
Viktor Fischer har imponerat sedan första sekunden han spelat i AIK-tröjan. Idag bildade dansken anfallspar med den något mer ifrågasatta Guidetti. De båda hittade varandra väl i banan och såg ut att ha en bra kemi ihop.
Det är dock svårt att sätta Fischer i en exakt roll i spelsystemet, och det kanske inte heller är poängen. Hans kvalitéer gör sig bäst i en fri roll, och han har en smartness där han kan väga vilka beslut som ska tas.

Detta kom till sin rätt i samband med Farajs inträde där Viktor flyttades ned i banan något. Att ha honom fritt springandes samtidigt som 2 starka anfaller, Faraj och Guidetti, fångar ned bollar kan ge AIK en stark trio denna säsongen.

Milo tillbaka – frågetecken
Alexander Milosevic gick in från stark med kaptensbindeln. Vi är många som längtat efter detta och matchen genomfördes bra. Det är dock oroande hurvida hans huvudskada kommer påverka beslutsamheten framöver. I andra halvlek blev det en rejäl smäll på huvudet som lyckligtvis slutade väl, men det är förmodligen inte sista gången.

Hur detta kommer påverka hans risktagande framöver kan bli problematiskt. Kommer man våga gå in 100 % i en nickduell när man tidigare kommer från en rejäl hjärnskakning?
Det återstår att se, men hela situationen är ett frågetecek.

Durmaz tar steg i rätt riktning
Jimmy Durmaz visade hintar kring sin vänsterfot idag. Den tidigare landslagsmannen har sett trög och otränad ut sedan ankomsten, vilket gör att det kommer ta ett tag innan vi ser hans kvalitéer.
Dock stod han för flertalet crossbollar som bryter mönster och slår ut lagdelar från motståndaren, och han var en av de bättre på planen idag.

En avgörande match väntar
Gruppsegern kan avgöras på målskillnad då både AIK och Västerås står på 4 poäng var inför sista omgången. AIK ska möta Varberg där man måste vinna, säkerligen med ett antal mål. Västerås ligger bakom oss med en boll sämre i målskillnad.
Vi har oss själva att skylla på att denna situation har uppstått men förhoppningsvis kan segern idag ge medvind inför den sista matchen mot Varberg hemma.