Östersund - Djurgården
0 - 3

Fem spaningar efter Östersunds FK - Djurgårdens IF
Haris Radetinac och Magnus Eriksson firar efter tre nya poäng mot Östersund.

Djurgården hade en bra dag på jobbet när Östersund städades av med 0-3. Segern innebär att man fortsatt toppar Allsvenskan. Här Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Klappat och klart efter första 45
Det var två lag i olika skeenden av säsongen som ställdes mot varandra på Jämtkraft Arena. Ett Östersund kämpandes på en jumboplats där varje poäng är livsviktig och ett Djurgården, som tillsammans med AIK och Malmö, jagar guld. Ingen kan därför ha blivit speciellt förvånad över matchbilden. Redan i den andra matchminuten fick Joel Asoro en bra möjlighet när bollen damp ner hos anfallaren, men Aly Keita stod emot bra i Östersunds mål. Ledningsmålet skulle istället komma efter 13 minuters spel och det var ett riktigt drömanfall av Stockholmarna. Hjalmar Ekdal nickade vidare Magnus Erikssons hörna till en fristående Haris Radetinac. Han valde i sin tur att att sätta upp Jacob Une Larsson som dunkade upp bollen i det vänstra krysset. Edward Chilufya prickade samma kryss 20 minuter senare med en drömträff och innan paus styrde Asoro turligt in 0-3. Tre mål på 45 minuter och tre poäng med till huvudstaden.

Edward Chilufya flög fram den korta tid han fick spela
Efter en tyngre period utan mål eller assist känns det som att Chilufya hittat formen lagom till guldstriden. Mål i derbyt mot Hammarby och återigen målskytt i dagens match mot Östersund. Den 22-årige zambiern var den första halvlekens klart lysande stjärna med många fina aktioner. Han blixtrade ofta till och tog sig förbi sin motståndare och var ständigt ett hot med sina snabba löpningar. 0-2-målet var dessutom en av Chilufyas snyggaste i den blårandiga tröjan. Han tog emot Kalle Holmbergs passning, avancerade mot straffområdeslinjen och avlossade en projektil helt otagbart för Keita. Men mer än 45 minuter fick djurgårdarna inte se av sin yttermittfältare eftersom Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf valde att plocka av honom i halvtid.

En andra halvlek med försiktigt spel och många byten
Med en 0-3-ledning i ryggen valde Djurgården att slå av på takterna och spela av matchen i lugn och ro. Östersund jagade förgäves ett reduceringsmål och var nära när Tommi Vaiho missbedömde en kontring, men bortsett från det var den andra halvleken en enda lång transportsträcka. Innan matchen diskuterades möjligheten att vila Hampus Finndell eller Rasmus Schüller inför derbyt då de båda två stod på en varning från avstängning. Så blev aldrig fallet, istället användes den andra halvleken till att byta ut de båda mittfältarna. Samtidigt byttes även Chilufya och Une Larsson ut tidigt och Djurgården har nu många fräscha spelare och inga avstängningar till derbyt.

Kalle Holmberg är ute ur frysboxen
Anfallaren har haft ett jobbigt 2021 i Djurgården. Till en början sågs han som en viktig del av Kim och Tolles bygge. Men med endast ett mål i bagaget har speltiden sakta avtagit till att på senare tid helt utebli. Tre raka matcher på bänken utan speltid, där andra spelare gått före på anfallspositionen, talar sitt tydliga språk. Det var därför oväntat för en hel del djurgårdare när de fick se Holmbergs namn i startelvan mot Östersund. Han tackade för förtroendet och stod för en imponerade insats. Förutom att delta i presspelet på ett bra sätt fick han också vara med i poängprotokollet inte bara en gång utan två gånger med två framspelningar. Det återstår att se hur Djurgården formerar laget mot AIK, men Holmberg har gett tränarna ett ytterligare alternativ.

Tommi Vaiho gjorde det bra i Widell Zetterströms plötsliga frånvaro
Jacob Widell Zetterström har gjort stor succé i Djurgårdens mål, men fanns inte med mellan stolparna mot Östersund. En sjukdom tvingade honom att avstå matchen och in kom Vaiho i hans ställe. En nästintill bortglömd figur i Djurgården med enbart en start denna säsong. Någon ringrostighet syntes dock aldrig på veteranen, som fick göra fem räddningar. Bortalagets första nolla sedan 0-0-matchen mot Mjällby i slutet av augusti. Även om Widell Zetterström med högsta sannolikhet kommer spela i derbyt visade Vaiho att han fortfarande kan gå in och göra en bra insats vid behov.