Fem spaningar efter Sepsi OSK – Djurgårdens IF
DIF seglar vidare i Europaäventyret och hade all anledning av jubla efter 90 minuter på Arena Sepsi OSK.

Fem spaningar efter Sepsi OSK – Djurgårdens IF

DIF upprepade triumfen mot Rijeka och stod för en på många sätt exemplarisk bortamatch när man ställdes mot rumänska Sepsi. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter tvåmålssegern i Transsylvanien.

Disciplinerad öppning lade grunden
Bortamatcher i Europa kan vara tuffa. Man befinner sig på fientlig mark, på ett underlag som ofta är ovant och inför en hemmapublik som eldar på sitt lag att gå ut stenhårt. Just därför kan det vara nog så viktigt att få en hyggligt enkel resa under matchinledningen, utan misstag och trassel. Just detta hade gissningsvis Kim och "Tolle" betonat, för DIF fann sig under den första kvarten i att inte egentligen spela sitt spel, utan mest försöka avväpna hemmalaget och dra ned på tempot. Det fungerade klockrent – och Sepsi kunde inte komma till några klara målchanser.

Utnyttjade mentala chocken
När DIF efter Sepsis inledande anstormning började trumma i gång kändes hemmalaget inte riktigt förberedda. I den 23:e minuten kombinerade Victor Edvardsen och Joel Asoro återigen föredömligt i en omställning, men en fin framspelning från Asoro kastades bort när Edvardsen slarvade med avslutet. Anfallaren skulle dock få en ny chans, för bara minuten senare tog ett inspel på Rondons hand och domaren pekade på straffpunkten. Edvardsen rullade läckert in straffen stolpe in, precis utom räckhåll för hemmamålvakten. Ett mål kan få stor mental betydelse, och när Sepsi fortfarande försökte hämta sig från chocken passade DIF på att göra även ett spelmål mot ett darrigt hemmalag. Piotr Johansson förvaltade en fin boll ut på högerkanten fint när han nickskarvade bollen in i boxen mot en fritt löpande Asoro som direktsköt in 0–2. Dubbel snyting alltså för Sepsi och den första halvleken kunde inte gärna ha blivit bättre.

Försvaret levererade – och inte bara defensivt
När Piotr Johansson skarvade fram Asoro till 0–2 var det hans första poäng sedan mötet med Kalmar i Svenska cupen i våras – och ytterbacken stod även i övrigt för en mycket fin insats. I den andra halvleken var det Isak Hien som hade show när han vackert bröt ett anfall från hemmalaget, växlade tempo och efter en offensiv räd lämnade ifrån sig bollen i sidled. Även denna gång var det Asoro som kom i läge och anfallaren kunde distinkt skjuta in 0–3 med sin vänsterfot. Försvaret stod för en solid insats defensivt över 90 minuter – men stod alltså också för framspelningarna till DIF:s båda spelmål. Med ett involverat försvar blir DIF:s offensiva spel mer svårläst. Det finns med andra ord allt att vinna på att fortsätta på den inslagna vägen.

Close, but no cigar
Huvuddomaren Pawel Raczkowski hanterade på många sätt mötet i Transsylvanien perfekt. Han blåste frispark när han skulle och tog upp det gula kortet när han skulle det – och såg dessutom ut att vara säker på sin sak. Länge såg polacken också ut att vara på väg mot en ”perfekt match”. Med knappa tio minuter kvar på matchuret hände dock något. I en fullt regelrätt närkamp signerad en inbytt Marcus Danielson hittade domaren vad som förmodligen var en av årets billigaste straffar. När anfallaren Vitalie Damascan någon minut senare hade tröttnat på att bli nedstängd av den fysiskt överlägsne Isak Hien och överföll mittbacken med dobbarna före nöjde sig domaren också med ett gult kort trots en våldsam satsning med hög skaderisk. Close, but not cigar, Pawel! När returen på Tele2 Arena om en vecka avgörs väntar i stället ett tyskt domarteam, anfört av Sascha Stegemann som till vardags dömer i Bundesliga.

Kunde rotera – både spelare och spelsystem
Precis som i bortamötet med Rijeka fick firma Bergstrand-Lagerlöf ett gynnsamt resultat att gå på relativt tidigt i matchen. Detta borgade inte bara för arbetsro, utan gav också tränarna chans att minska slitaget på ett par viktiga spelare – samt att testa ett alternativt spelsystem. Viktige Victor Edvardsen kunde man till exempel plocka av redan i den 60:e minuten och i stället lufta en hungrig Gustav Wikheim. Radetinac, Neurath Bengtsson och Schüller slapp också de 90 minuter – något som kan vara betydelsefullt med ett fullmatat spelschema. Tränarna fick även chans att slipa vidare på det alternativa spelsystem som man smyghåller på lite grann. Även om 3-5-2 inte föll speciellt väl ut i det förra Europaäventyret verkar det finnas stor potential i systemet förutsatt att Isak Hien blir kvar under hösten och kan kampera ihop med Hjalmar Ekdal och Marcus Danielson i en trebackslinje. Gissningsvis handlade formationsbytet i den andra halvleken inte bara om att freda ledningen, utan också om att få ytterligare ett skarpt test av ett system som kan bli aktuellt att använda i en eventuell nästa runda, där cypriotiska APOEL förväntas möta vinnaren av DIF och Sepsi.
 

Isak Bellman2022-08-04 22:38:00
Author

Fler artiklar om Djurgården