Varbergs BoIS - Djurgården
2 - 2

Fem spaningar efter Varbergs BoIS – Djurgårdens IF
Besard Sabovic stod för ett piggt inhopp. Här firar han med Kalle Holmberg och Joel Asoro.

Djurgården stod för en svag första halvlek och hamnade i tvåmålsunderläge, men räddade till slut en poäng efter en utvisning på en Varbergsspelare tidigt i den andra halvleken. Här är Forum 1891:s spaningar efter lördagens möte på Varberg Energi Arena.

Fortsatt rotation i startelvan
Efter den senaste tidens hårda matchande kom det knappast som en överraskning att startelvan innehöll många förändringar jämfört med onsdagens viktiga möte med APOEL. Sex förändringar i startelvan gjorde Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. De mest anmärkningsvärda förändringarna var att ryktenas man, Isak Hien, som spelat varenda minut sedan sommaruppehållet, vilades till förmån för 2019 års guldkapten Marcus Danielson samt att ryske andremålvakten Aleksandr Vasyutin tog plats mellan stolparna istället för Jacob Widell Zetterström.

Amadou Doumbouya visade potential i debuten från start
19-årige guineanen Amadou Doumbouya har under sin tid i Blåränderna fått agera inhoppare, men fick under lördagen för första gången agera startspelare. Doumbouya såg aningen nervös ut till en början och såg inte ut att ha det alltför lätt med touchen, men tog sig in i matchen ju längre den första halvleken led. Doumbouya stod för flertalet fina aktioner där han visade upp en imponerande tempoväxling och fint driv med bollen. Kvaliteten på inläggen lämnade dock mer att önska. I den 57:e minuten fick Doumbouya till slut lämna plats för veteranen Haris Radetinac, men guineanen hann visa att det finns en stor potential hos honom.

Trötta huvuden
Varbergs båda mål tillkom efter svaga försvarsingripanden av Djurgården. Hemmalagets första mål kom till efter flipperspel i Djurgårdens straffområde. Bollen hamnade efter ett misslyckat skott hos Robin Simovic som dribblade bort Hjalmar Ekdal och sköt den förbi Vasyutin. Skottet räddades dock av Danielson på mållinjen, men returen gick rakt ut och hamnade till slut hos Filipe Sissé som med en bredsida fick se bollen på något sätt passera tre Djurgårdsförsvarare som positionerat sig vid mållinjen. Flertalet gånger i denna situation hade ett mer påkopplat Djurgårdsförsvar kunnat få undan bollen, men Varbergspelarna var hungrigare och det betyder mycket i tillställningar med mycket kamp. Det andra målet kom till efter en misslyckad stötbrytning av Piotr Johansson som sedan tappade markeringen på Alexander Johansson som med hjälp av en tåpaj rullade in 2–0 för det grönsvarta hemmalaget.

Utvisning bjöd in Djurgården i matchen
Direkt i inledningen av den andra halvleken fick 1–0-skytten Sissé syna sitt andra gula kort efter att ha gjort ner Joel Asoro på ett klumpigt sätt. Det dröjde inte lång tid efter utvisningen innan Djurgården kunde utnyttja sitt numerära övertag när Danielson hittade en djupledsspringande Asoro som i sin tur spelade bollen snett inåt bakåt till en helt fri Besard Sabovic som enkelt kunde placera in reduceringsmålet. Om Djurgården hade haft bollen i långa perioder i den första halvleken så var det ingenting i jämförelse med hur matchbilden såg ut efter utvisningen.

Lyckade byten
Inför den andra halvleken byttes Sabovic in istället för Hampus Finndell (som borde ha blivit utvisad i den första halvleken efter en Nigel de Jong-spark i bröstet på Sissé). Det tog inte många minuter innan Sabovic hade hunnit att reducera hemmalagets ledning. Sabovic var en injektion när han klev in på plan och stod för ett bra inhopp. Radetinac byttes som bekant in istället för Doumbouya, och veteranen bidrog som alltid med energi. Radetinac testade flertalet gånger Fredrik Andersson i Varbergsmålet men avsluten gick allt som oftast rakt på. När alla djurgårdare började ge upp hoppet så damp bollen ner något slumpartat hos Radetinac som med ett vänsterskott sköt in kvitteringen på tilläggstid. Bara någon minut senare var en annan inhoppare, Hien, nära på att bli segerskytt när Radetinac hoppade över bollen och gav mittbacken ett jätteläge att bli hjälte i vad som kan vara hans sista allsvenska match för Djurgården, men bollen räddades med en benparad av Andersson i hemmalagets mål. Tränarparet Bergstrand och Lagerlöf har av många Djurgårdssupportrar genom sina år i klubben kritiserats för sin matchcoachning där en oförmåga att förändra matchbilden har identifierats av supportrar, men under den här säsongen har de tagit kliv framåt i utvecklingen och många av Djurgårdens mål i år har gjorts av inhoppare.