-

Fem tankar efter Helsingborg-Djurgården: "Det är givetvis inte godkänt om man vill vara ett topplag"

Fem tankar efter Helsingborg-Djurgården: "Det är givetvis inte godkänt om man vill vara ett topplag"

Djurgården förlorade mot ett coronadrabbat Helsingborg med 3-1. Nils Rahm från Forum 1891 tar upp fem tankar efter matchen.

Matchplanen
Djurgården ställde upp med Edward Chilufya på topp och planen var glasklar. Spela så mycket djupledsbollar som möjligt på zambiern. Till en början fick det också effekt vilket ledde till en bra målchans efter endast tre minuter. Men efter det blev det väldigt lättläst. Istället för att använda sig av sitt tålmodiga kortpassningsspel slog ofta Djurgårdsspelarna upp en “lycka till”-boll på Chilufya som fick stångas med Kebba Ceesay i löpdueller. Med tanke på snabbheten som fanns i Helsingborgs backlinje kan man med facit i hand konstatera att det var en mindre lyckad matchplan av DIF. Och återigen fick Emir Kujovic sitta på bänken under stora delar av matchen. Jag tycker det är märkligt att ett lag som är så starka på fasta situationer och inlägg inte kan få ut mer av en sådan box-spelare som Kujovic. Där måste Bergstrand & Lagerlöf hitta en lösning, annars kan man lika gärna sälja anfallaren i nästa transferfönster.

Ännu en tappad ledning
Och trots en svag första halvlek växte Djurgården ändå in i matchen i början av andra. Man hade mer bollinnehav och kom oftare till farliga inläggslägen, vilket i sin tur resulterade i 1-0-målet. Men precis som flera gånger tidigare i år misslyckades Blåränderna med att ta tre poäng när man haft ledningen. Örebro (H), Helsingborg (H), Göteborg (H) och Helsingborg (B) är fyra matcher Djurgården spelat oavgjort eller förlorat efter att ha tagit ledningen. Det är givetvis inte godkänt om man vill vara ett topplag. Många av målen man släppt in har dessutom föranletts av individuella misstag i form av målvaktsingripanden, obefintlig markering eller bolltapp farligt nära eget straffområde. Om det beror på bristande fokus eller någon annan anledning är svårt att veta, men jag tycker mig se fler av dessa grova misstag i år när det spelas matcher utan publik. En faktor som inte heller ska underskattas är självklart avsaknaden av Marcus Danielson. DIF har i dagsläget tre mycket skickliga mittbackar, men ingen är på den nivån Danielson var förra året. Han kunde vara skillnaden på tre och noll poäng. 

Utebliven Mange-effekt
Efter flera transferfönsters väntan gjorde äntligen Magnus Eriksson comeback i den blårandiga tröjan. Mange kommer dock gärna glömma återkomsten som bestod av 90 ganska ringrostiga minuter. Bortsett från något kraftigt skott som blev blockat låg inte Eriksson bakom särskilt mycket i offensiv väg. När Djurgården tappade kontroll om matchen i den andra halvleken hade man önskat att Mange visade vägen med sin inställning och attityd men så blev inte fallet. Förhoppningsvis kan han hjälpa DIF höja sig under hösten för det kommer behövas om det ska bli någon toppstrid. 

Ologiskt logiskt slutresultat
Det stora samtalsämnet kring matchen mellan Helsingborg och Djurgården handlade om hemmalagets bekräftade corona-fall i truppen. Enligt HIF:s tränare Olof Mellberg var femton spelare smittade (även fast Helsingborgs startelva nästan var identisk med den elvan som startade matchen innan mot AIK). Efter mycket om och men blev det ändå klart att matchen skulle spelas och de regerande mästarnas favoritskap var således stort. Och precis som man sett så många gånger förr i idrottssammanhang blev resultatet precis tvärtom det man förväntat sig. Många Djurgårdare minns säkert bortamatchen mot Häcken förra året då drygt tio spelare var skadade och många fick spela på “fel” position. Trots att Blåränderna då var kraftigt nederlagstippade blev det ändå seger efter en övertygande insats. På lite liknande sätt var det därför väldigt typiskt att HIF skulle göra en av sina bästa matcher för säsongen igår och vinna mot Djurgården. 

Avgörande skede av säsongen väntar
I tre av de fyra kommande allsvenska matcherna väntar Häcken, Elfsborg och Norrköping. Alla dessa lag är konkurrenter till Djurgården om topp-tre placering. Däremellan ska även den andra kvalomgången till Europa League spelas mot antingen Tre Fiori, Europa, Reykavik, Flora Tallin eller Riga (lottning sker idag 13:00). Blåränderna går in i ett minst sagt säsongs-definierande skede och det kommer vara små marginaler som avgör om det blir en rolig eller tråkig höst. Skulle det bli någon förlust eller oavgjord för mycket finns det en stor risk att höstsäsongen från 2018 upprepar sig då Djurgården knappt hade någonting kvar att spela om. Därför är det extremt viktigt att de regerande mästarna samlar ihop sig under landslagsuppehållet och ser till att börja hitta formen. Vidareavancemang i Europa League-kvalet och fortsatt toppstrid i Allsvenskan skulle ingjuta stort självförtroende i truppen och på sikt kunna innebära många viktiga miljoner till Djurgården. 

Nils Rahm@theBrillz2020-08-31 11:40:00
Author

Fler artiklar om Djurgården