Fiasko i avslutningen mot Helsingborg
Levi var en av få som gjorde det bra mot Helsingborg

IFK avslutar säsongen på absolut sämsta sätt genom att förlora mot redan relegerade Helsingborg på hemmaplan. Under matchens första 22 minuter släpper man in tre mål och försvarsspelet är något av det sämsta jag sett i allsvenskan i någonsin. Istället för en tredjeplats i tabellen hamnar man därför tillslut på en ytterst ärofylld sjätteplats. En poäng bakom storlaget Mjällby.

Efter en smått osannolik och kaotisk inledning av matchen står det alltså 3-3 på resultattavlan efter dryga 20 spelade minuter. Detta efter att Helsingborg tagit ledningen, IFK kvitterat och gått förbi, Helsingborg kvitterat och tagit ledningen innan IFK kvitterat igen till 3-3. Innan halvtid lyckas Helsingborg dessutom sätta 3-4 i en fullkomligt orimlig halvlek som känns mer som en handbollsmatch än fotboll. Detta ska även visa sig bli slutresultatet

Den kanske mest beklämmande känslan efter den första halvleken är att IFK-spelarna inte riktigt verkar bry sig. Felpassen haglar, duellspelet är obefintligt och IFK-spelarna verkar tänka mer på adventsfika än fotboll.

I andra halvlek stabiliserar sig matchbilden något mer. IFK äger mycket boll, kommer till en hel del lägen, men effektiviteten i avsluten är som bortblåst. Passiviteten från bänken är ungefär lika slående som den på planen och det dröjer ända till den 75e minuten innan Jens gör det första bytet i matchen.

Den riktigt forceringen på slutet uteblir och ett redan relegerat Helsingborg kan tämligen bekvämt kassera in 3 helt obetydliga poäng. 23 % av Helsingborgs totala poängskörd denna säsong kommer därmed från de två matcherna mot IFK. För Norrköpings del kan detta inte beskrivas som något annat än ett totalhaveri delux och jag tror att det är fler än jag som vill se något nytt till nästa säsong.

1. Isak Pettersson (MV) 2
Missar utboxningen på hörnan som ger 3-4. Övriga mål är det svårt att lasta Isak för. Ett svagt godkänt betyg med 4 insläppta på kontot.

4. Lars Christian Krogh Gerson 1
Fin framspelning till Nymans 2-1. Har problem defensivt på sin kant där HIF kommer runt gång efter gång i första halvlek. Svag i passningsspelet i allmänhet.

25. Filip Dagerstål 2
Har, likt resten av backlinjen, en tung dag. Aningen bättre än Castegren, även om det inte säger särskilt mycket idag. Missar kvitteringsläge på nick till 4-4.

2. Henrik Castegren (ut 75e) 1
Bjuder Helsingborg på 0-1-målet. Håller på att ställa till det ett par gånger till tidigt. Förlorar duellen med van den Hurk innan 2-2-målet. Svag i duellspelet i allmänhet. Tyvärr är Castegrens första 20 minuter idag bland det sämsta jag sett på en allsvensk fotbollsplan. Inte nära godkänt.

18. Linus Wahlqvist 1
Svag på sin kant, både defensivt och offensivt. Inte godkänd.

6. Eric Smith 2
En av få IFK-are som lyckas vinna ett par närkamper. Spelar bort ett par lätta bollar men tillhör ändå en av de bättre i IFK.

27. Ísak Bergmann Jóhannesson 2
Delaktig i spelet. Står även för ett par vassa framspelningar. Missar ett par avslutsförsök.

7. Alexander Fransson (K) 2
Ser ungefär lika ointresserad ut som han gjort större delen av säsongen. Visar kvalitet ett par gånger när han driver upp med bollen. Tror inte Fransson ska ha kaptensbindeln nästa år.

10. Jonathan Levi 3
Gör lite turligt 1-1-målet efter en ordentlig tabbe av Pettersson i HIF-målet. Bränner ett par bra lägen när han lyfter bollen över målet i matchens slutskede. En av få som visar lite inställning i andra halvlek när man jagar kvitteringsmålet. Utses till Matchens IFK-are trots många missar.

99. Sead Haksabanovic 2
Står för frisparken som lite turligt styrs in till 3-3. Skapar en del men kommer inte riktigt till dom där vassa lägena idag. Godkänt men inte mer.

5. Christoffer Nyman 3
Klinisk när han sätter 2-1-målet. Bör nog göra något till mål i andra halvlek. Vinner den allsvenska skytteligan med sina 18 mål den här säsongen, vilket kanske är en liten tröst.