Fiasko i DIF – stjärnan lämnar för rival
Oliver Berg byter Stockholm och Djurgården mot Skåne och Malmö FF. Får han fart på karriären i den himmelsblå tröjan?

Fiasko i DIF – stjärnan lämnar för rival

Det blev långt ifrån någon succé i Djurgården för Oliver Berg. Prestigevärvningen från i vintras flyttar nu till Malmö FF efter mindre än ett år i Stockholm.

Inför säsongen stod Oliver Berg vid ett vägval. På bordet hade han två alternativ att välja mellan – en flytt till Djurgården eller Malmö FF. Med tanke på tiden i Kalmar FF under Henrik Rydströms ledning var en övergång till Skåne nära till hands i och med tränarens klubbyte. Norrmannen valde dock att skriva på för Blåränderna, med motivationen att han ville stå på egna ben samtidigt som DIF:s framgångar de senaste åren lockade. 

Bosse Andersson lättade på lädret och fick in en ny fixstjärna som skulle ta laget till nya höjder. Det blev 21 mål och 12 målgivande passningar på två säsonger i Kalmar FF, vilket gjorde att Djurgårdssupportrar hade stora förväntningar på nyförvärvet. Inledningsvis fick Berg axla rollen som central anfallare i Djurgården, men med friheten att kunna komma längre ned i planen för att kombinera med övriga lagkamrater. Följden av detta blev att Victor Edvardsen – som gjorde en bra fjolårssäsong i Djurgården – puttades ut till kanten, förpassades till bänken och slutligen såldes till Nederländerna.  

Utebliven succé i blårandigt
Trots förtroende från Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf vecka ut och vecka in lämnade insatserna en hel del att önska. En bit in på säsongen ändrade tränarna även spelsystem från 4-3-3 till 4-2-3-1 – allt för att ställa ut Oliver Berg på sin optimala position. Detta fick inte heller önskvärd effekt, vilket gjorde att kritiken från supportrar och experter inte var nådig. På senare tid har det dessutom kommit rapporter som gjort gällande att anfallaren inte har trivts fullt ut i Djurgården.

Därför väljer Bosse Andersson nu att agera när intresserade klubbar har hört av sig med bra erbjudanden. Malmö FF, som förlorade kampen om Bergs underskrift i vintras, värvar norrmannen dagen efter att klubbarna spelade oavgjort på Eleda Stadion. 29-åringen har skrivit på ett kontrakt med de himmelsblå som sträcker sig över säsongen 2026. 

Oliver Berg ser fram emot att jobba med Henrik Rydström igen.

– MFF spelar en attraktiv fotboll som jag tycker om. Min relation till Henrik är också bra. Det är två viktiga faktorer till varför jag är här. Nu vill jag komma in i gruppen på ett bra sätt och bidra till att Malmö FF vinner matcher. Det är första prioritet, säger Berg till Malmö FF:s hemsida

Det har varit ett par intensiva dagar för Bosse Andersson efter att MFF hörde av sig till sportchefen.

– Det har gått väldigt snabbt och vi hade kontakt med Malmö FF direkt efter matchen som ställde en förfrågan om Oliver. Därefter har det varit en bra dialog och förhandlingen har hanterats på ett väldigt professionellt sätt av alla parter. Vi gav sedan klartecken till att Oliver kunde resa ner till Malmö under måndagen i och med att föreningarna var överens, säger Anderssson till DIF:s hemsida

Han fortsätter med att berätta att det var rätt beslut att låta Berg lämna då affären gynnar alla berörda parter. 

– Vi är väl medvetna om att det är en spektakulär övergång för en spelare som kom för ett drygt halvår sedan, men ibland blir saker inte riktigt som man har tänkt sig. I slutändan blir det här bra för Djurgården och för övriga parter – vi har haft en god dialog med Oliver och Malmö som har varit tillmötesgående och visat en seriositet när det gäller att genomföra övergången. Därmed tackar vi Oliver för hans tid i Djurgården och önskar lycka till framöver på den fortsatta fotbollsresan.

* * *

Tycker du Bosse Andersson gör rätt som säljer Oliver Berg till Malmö FF? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.  

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-08-21 16:05:00
Author

Fler artiklar om Djurgården