Fick nog efter ett halvår – nu lämnar vänsterbacken
Rami Kaib saknar tränarnas förtroende. Nu tvingas han flytta, efter bara ett halvår i klubben.

Fick nog efter ett halvår – nu lämnar vänsterbacken

Visiten i blårandigt blev kort för Rami Kaib. Nu väljer Bosse Andersson att sälja vänsterbacken till en konkurrent – klubben där Kaib en gång slog igenom.

Förväntningarna var höga när Bosse Andersson i slutet av juni 2023 presenterade 26-årige Rami Kaib som ny spelare i blårandigt. Det stod redan klart att Elias Andersson skulle röra på sig och Kaib sågs som en passande ersättare på vänsterbackspositionen.

Meriterna var det inget större fel på. Nyköpingssonen hade gjort det bra i Elfsborg innan han lämnade Sverige för Nederländerna. I Heerenveen hade han också varit ordinarie i ett par säsonger innan ett tränarbyte förpassade honom till den berömda frysboxen.

"Löpvillig, skicklig vänsterback"
– Rami är en löpvillig, skicklig vänsterback med en bra vänsterfot. Han utmärker sig mycket i den offensiva delen av spelet och vill slå mycket inlägg. Han har skaffat sig erfarenheter genom att spela utomlands i Heerenveen där han spelat många matcher, även om han har haft det lite tuffare på slutet. Nu är han entusiastisk över att få komma till Djurgården och starta om hemma i Sverige. Förutom att han är en duktig fotbollsspelare är han även en utpräglad lagspelare som säkerligen kommer att vara uppskattad i gruppen, förklarade en nöjd Bosse Andersson.

Men tiden i DIF skulle bli tuff. Strax efter att Kaib presenterats värvade klubben ytterligare en vänsterback i Samuel Dahl. Många trodde nog att Kaib skulle gå in som utpräglad etta med Dahl bakom sig i en ”se och lära-roll”. Men 26-åringen fick ingen bra start i klubben, med två svaga insatser som präglades av övertändhet och naiva tjurrusningar i försvaret. Tränarna reagerade genom att i stället testa Samuel Dahl, och de flesta vet nog hur det gick. 20-åringen uppvaktas redan av flera europeiska klubbar, efter en succéartad höst som kröntes med en plats på landslagets januariturné.

Hamnade i frysboxen på nytt
För Kaib blev hösten raka motsatsen. Han var åter förpassad till samma frysbox som han lämnat Heerenveen för att slippa. Samtidigt var det inte mycket att säga om att tränarna prioriterade en ung spelare som fullkomligt exploderat.

Under försäsongen uppträdde Rami Kaib också mycket professionellt och förklarade att han förstod tränarnas prioritering. Han var dock fast besluten om att jobba hårt och försöka kriga sig till speltid den hårda vägen. Fystesterna efter årsskiftet såg också hoppfulla ut. För första gången fick fysfenomenet Piotr Johansson nöja sig med att komma in tvåa i det fruktade jojo-testet, där Kaib var i en klass för sig.

Fanns ingen framtid i klubben
Trots det var det något som inte stämde. När Samuel Dahl skadade sig på landslagssamlingen valde tränarna att ändå inte sats på Kaib i träningsmatcherna, utan att i stället testa mindre naturliga alternativ som Rasmus Schüller på vänsterbacken. Många såg det som ett tydligt kvitto på att Kaib underkänts från tränarhåll och saknade framtid i klubben.

Nu står det också alltså klart att vänsterbacken får packa väskorna och byta klubb igen, ett drygt halvår efter ankomsten till Stockholm. Ny klubbadress blir just IF Elfsborg – och det känns kanske tryggt för en spelare som förmodligen inte har det bästa av självförtroenden. Bosse Andersson fortsätter därmed sin utstädning av fjolårssäsongens transferaffärer, där vi redan sett Oliver Berg, Jacob Bergström, Wilmer Odefalk, Isak Alemayehu, Carlos Moros Gracia och Noel Milleskog lämna.

– Det här blev en bra lösning till slut och jag tackar för min korta tid i Djurgården, även om den inte blev som jag hade tänkt mig. Men det har ändå varit en lärorik period på många sätt och jag har trivts bra med lagkompisarna på Kaknäs och fått många nya vänner under min tid här. Nu blir det en återkomst till Elfsborg istället och det känns bra. När jag kom till Borås under torsdagen så var det ett fint återseende med tanke på att jag har tillbringat så många år här, säger Kaib till DIF:s hemsida.

Så här kommenterar Bosse Andersson själv transfern:

– Vi är överens med Elfsborg om en övergång av Rami Kaib. Han har varit en mycket uppskattad lagkamrat men vi tror att detta är den bästa lösningen för alla parter. Vi önskar Rami ett stort lycka till i sin fortsatta fotbollskarriär och tackar honom för hans tid i Djurgården. 

* * *

Borde Rami Kaib ha fått fler chanser? Gör gärna din röst hörd i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton! 

Isak Bellman2024-02-16 11:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården