"Fick nypa mig själv i armen"
Jonas Hellberg berättar om spelarnas fysiska status inför Malmö FF.

"Fick nypa mig själv i armen"

Igår vann Kamraterna hemma mot Halmstad. På lördag är det en helt ny match med en helt ny karaktär. Fystränaren Jonas Hellberg pratar om vikten att återhämta sig och ladda på rätt sätt.

Att vara en av de elva ute på planen är speciellt. Men att vara en av de övriga på bänken och sortera vattenflaskor efter matchen är minst lika viktigt.

IFK Norrköpings fystränare Jonas Hellberg är mannen som jobbar i det dolda. Tränaren som är en pusselbit i det viktiga succépusslet. Det är spelarnas fysiska status som Hellberg ansvarar för bland annat.

”Alla är friska och mår bra”
Igår var det match. Om guldmatchen mot Malmö inte låg och lurade i skallen på spelarna mot Halmstad så gör den det nu. I morse var det en ny träningsdag. Ni vet att Janne Andersson och spelarna är tydliga med att leva i nuet och ta nästa match direkt.
– Vi började redan idag med återhämtning. Vi har kört ett rörlighetsprogram, samt joggat och cyklat som en form av återhämtning. Vi kommer att fokusera på matchen och ta bort vissa moment som styrketräning och baklöpning. Det är viktigt att vi laddar med kolhydrater 48h innan matchdag.

Den fysiska statusen hos spelarna idag.
– Dagen efter Halmstad är det lite småskavanker, någon stämpling hit och dit. Men inget som är farligt. Man är orolig för att förkylning ska dra in så här på hösten, men alla spelare är friska och mår bra.

Jobba konsekvent
Jag, du och alla är nog överraskade över IFK Norrköpings säsong. Ingen trodde nog att lördagens match skulle vara en seriefinal för Kamraterna.
– Nej, jag trodde inte att det skulle så här bra. Förra året var jag irriterad och färgad över att killarna kämpade men inte fick resultat för det. Det är små skillnader på elitnivå. Inför den här säsongen tänkte jag att vi skulle ligga på övre halvan. Jag är positivt överraskad.

Managern Janne Andersson är ingen man att underskatta. Jonas Hellberg berättar att Jannes ledarskap är väldigt tydligt, långsiktig och om det börjar svaja gör Janne inga större förändringar. Ni kanske har hört att kontinuitet är Jannes grej. Det hänger ihop med inte dra några större drastiska förändringar när det går mindre bra. Ett exempel var när Andreas Johansson flyttades ner som mittback.
– Janne är rätt noga med att vi ska jobba konsekvent, en vecka har vi styrketräning, en annan vecka kör vi rörlighet med pinnar eller det kan vara en vecka med baklöpning. Vi håller dialoger varje vecka när vi ska köra vad, för någon vecka kanske det inte fungerar med baklöpning. Därför är det jätteviktigt att Janne är konsekvent och lösningsorienterad.

”Hålla samma linje som vi har hållit”
IFK:s fystränare vill även framhålla sitt team och Dale Reese.
– Ledarteamet är jätteviktigt. Dale Reese har en rutin, han vet och har sett jättemycket, han har stenkoll på muskelskador. Jag litar stenhårt på mitt team. Vi har möten varje morgon för att diskutera vilka som ska träna, vad och hur och hur mycket.

Fysiken är grymt viktig. Däremot får inte den mentala biten glömmas bort. Kroppen har även en hjärna och spelarnas psyke är minst lika viktigt som den fysiska aspekten. Hellberg menar att spelarna är och kommer vara förberedda när lördagen väl är här.
– Daniel Ekwall hade en dragning förra veckan, att vi ska hålla samma linje som vi har hållit tidigare. Vi har ett visst antal ledord som är förankrat i omklädningsrummet som vi ser varje dag. Det kan vara små saker som att fira målen tillsammans, pusha varandra, ge positiv feedback och våga är bara några exempel på detta.


Ledarna sitter och tittar på från sidan. Bänken. En viktig plats där många beslut ska tas. Hellberg drar inga fotbollsbeslut utan tittar på spelarnas fysiska delar under match och träning. Också har han koll på hur atmosfären och inställning är vid sidan om.
– Spelarna på bänken är positiva, de jublar och pushar, alla är beredda på att hoppa in när som helst. Det är positivt när spelarna byter. Ett exempel är när Totte klev av på grund av skada och Kamara kom in. När Kamara gjorde mål rusade han ut till Nyman och klappade om honom. En gest som rör oss ledare lite extra.

”Fick nypa mig själv i armen”
Stöder från supportrarna glöms inte. Nu senast var det fullsatt på Nya Parken. Årets snitt på arenan är över tiotusen och Peking-supportrarna har inte svikit laget. Varken på hemma eller borta.
– Stödet är helt otroligt på Curva Nordahl och övriga Nya Parken. Jag brukar aldrig gå in utan plockar undan flaskor men när Janne sa ”alla ska in” så blev jag glad. Jag fick nypa mig själv i armen.

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2015-10-26 21:11:59
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås