Final Guldskölden 2012: André Pops
Omröstningen i Guldskölden 2012 är inne i finalskedet. Nu presenterar vi finalisterna närmare.
Hej André Pops. Du är finalist i Guldskölden, i kategorin ”Årets bästa TV-ankare/programledare” – en klassisk sportfråga, hur känns det?
– Det känns väldigt bra. Alla sådana här omröstningar där det är de som tittar som är med och röstar – att bli nominerad i en sådan känns väldigt kul. Det känns som att de man gör programmet för uppskattar det.
Besökarna på SvenskaFans.com har röstat fram dig till finalen – hur tycker du själv det senaste året har varit för egen del? Har det varit några höjdpunkter?
– Det har varit Vinterstudion och det har varit friidrotts-VM. Det är de stora grejerna. Med Vinterstudion jobbar vi ju hela tiden med att försöka utveckla programmet. Det var ju lite nytt den här säsongen när skidskyttet försvann och vi fick lite konkurrens från Sportcentralen. Det känns som att vi hittade en bra väg att bemöta det, så att programmet fortfarande kunde vara minst lika starkt. Det är alltid kul när det blir så att man tvingas hitta på något extra och försöka utveckla det lite till.
– När det gäller friidrotten så var det jäkligt kul att jobba tillsammans med Kajsa Bergqvist. När vi plockar in nya experter är det också en utmaning att som programledare hitta rätt. De flesta är ju starka personer och väldigt kunniga, men det handlar ändå om att tillsammans med programledaren få fram rätt kemi mellan varandra, och att man hittar ett bra samarbete. Det var kul att jobba med Kajsa. Som programledare är det skoj att ta sig an nya experter och få det att funka tillsammans.
Hur jobbar du för att förbättra dig i din roll som sportjournalist?
– Egentligen är det ju samma grunder hela tiden, med att vara förberedd, och sedan handlar det för mig mycket att se till att göra saker som jag tycker är kul, och som jag verkligen är engagerad i. Då kommer det andra automatiskt. Jag har haft ganska många erbjudanden om att göra andra saker på SVT, som jag har tackat nej till. Det har inte känts riktigt rätt.
– Sporten är något jag verkligen brinner för och har så lätt att engagera mig för. Det handlar ganska mycket om det – att välja rätt saker, som man verkligen känner för. Då behöver man aldrig konstla till något eller försöka framkalla någon glädje, utan den finns där automatiskt.
Många journalister jobbar hårt med att synas i sociala medier, t.ex. genom att blogga och/eller twittra. Andra gör det inte. Vad är din strategi här?
– Det är en blandning, skulle jag vilja säga. Jag ligger ganska lågt privat med det där, men vi använder det mycket i våra program. Vinterstudion är det bästa exemplet, för där är det ganska lätt att ha en dialog med tittarna, framför allt via vår Facebook-sida. Det är långa sändningsdagar, det händer mycket, man kan plocka frågor och funderingar från tittarna, och kasta ut någon fråga om vad de tycker om saker och ting. Det försöker jag jobba väldigt mycket med och det tycker jag är kul. Det känns som att vi har ett jättebra gensvar där. Jag har inte själv börjat twittra eller blogga särskilt mycket. Jag använder mig rätt mycket av det, men det är mest i sändningssituationer och inte så mycket vid sidan om.
Till sist, ännu en klassisk fråga, vad önskar du dig mest just nu?
– Den är ju svår. Det är en bra fråga. Det är kanske för banalt att säga att jag ska vinna tävlingen. Man vill gärna önska sig något större i sådana här sammanhang, när man får chansen. Så då önskar jag att fler människor skulle kunna leva efter devisen att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Om många kunde tänka så, så skulle det bli riktigt bra.
» Klicka här för att rösta i Guldskölden 2012