Final Guldskölden 2012: Johan Orrenius
Johan Orrenius

Final Guldskölden 2012: Johan Orrenius

Omröstningen i Guldskölden 2012 är inne i finalskedet. Nu presenterar vi finalisterna närmare.

Hej Johan Orrenius, du är finalist i Guldskölden kategori Bästa krönikör, klassisk sportfråga, hur känns det?
- Det känns lite tvetydigt. Det är kul att vara nominerad men jag har aldrig sett mig själv som krönikör. Det känns som jag fuskar lite eftersom jag gör annat också. Intervjuer, reportage. Det är det som är mitt bread and butter. Jag skulle inte kalla mig krönikör men det är kul att andra uppskattar det jag gör.
 
Besökarna på SvenskaFans har röstat fram dig till finalen, hur tycker du själv senaste året varit för egen del? Några höjdpunkter?
- Jag har nog aldrig på mina sex år på Expressen fuskat så mycket med andra sporter som i år. Fotbollen är alltid en röd tråd men jag har aldrig gjort så mycket annat. Därför är det extra speciellt att bli nominerad då jag stunder varit helt bortkopplad från fotbollen. Fotbollssäsongen i sig påminner om annat jag gjort. Jag försöker göra så mycket internationellt som möjligt. Champions League sticker alltid ut. Jag var ende svenske journalist på plats i Moskva när Pontus Wernbloom debuterade i CSKA. Det var stort. Ryssarna jublade åt skitungen från Kungälv. Finalen i München i år var också väldigt stort.
 
Hur jobbar du för att förbättra dig i din roll som sportjournalist?
- Jag tänker inte så mycket på det mer än att jag ständigt föröker läsa väldigt mycket. Främst utländsk media. Jag är fängslad av engelsk och amerikansk media. De har en berättarkultur som inte finns i Sverige. Jag läser och tar inspiration och försöker lita på mig själv i min roll. Sen så ska jag byta jobb till Offside, vilket är en sorts vidareutveckling. Jag har varit relativt självgående på Expressen, nu blir det ett tajtare lag och en annorlunda roll som Chefredaktör tillsammans med Anders Bengtsson i Göteborg. EM-finalen det sista jag gör för expressen den här gången.
 
Många journalister jobbar hårt med att synas i sociala medier, tex genom att blogga och/eller twittra. Andra gör det inte. Vad är din strategi här?
- I wish I had one. Jag har aldrig tänkt på strategi. Jag upptäckte Twitter sent jämfört med andra och jag tänkte inte att det måste jag använda. Det var mer en kul grej och ett ställe jag kunde få bra arbetstips från andra. Jag tänkte aldrig på att synas. Det märks på min djupfrysta blogg också. Jag är dålig på att vårda mitt varumärke.
 
 Till sist, ännu en klassisk fråga, vad önskar du dig mest just nu?
- Den frågan är väl snodd från aftonbladet? Haha. Jag hoppas att jag vinner. Det krävs ett mindre mirakel men kunde Chelsea ha stolpe in så kan jag.

>>Klicka här för att rösta i Guldskölden 2012

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2012-05-26 10:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans