Final Guldskölden 2012: Johanna Frändén
Johanna Frändén

Final Guldskölden 2012: Johanna Frändén

Omröstningen i Guldskölden 2012 är inne i finalskedet. Nu presenterar vi finalisterna närmare.

Hej Johanna Frändén, du är finalist i Guldskölden kategori Bästa sporttwittrare, klassisk sportfråga, hur känns det?
- Roligt och ja, ärofyllt. Samtidigt lite oväntat. Jag har aldrig varit nominerad till ett pris förut. Detta är prestigefyllt eftersom det gäller hela kåren.
Jag är ensam kvinna nominerad och jag är inte förvånad över det, har aldrig varit mer än en tjej nominerad förut om jag inte misstar mig. Jag upplever inget motstånd mot kvinnor men det kanske är så att läsarna har killar som förebilder, som de identifierar sig med. Det är ingen slump att jag är nominerad via Twitter, där kan man styra själv hur mycket jobb man vill lägga ner och hur ofta. Det kan man inte göra med en krönika.
 
Besökarna på SvenskaFans har röstat fram dig till finalen, hur tycker du själv senaste året varit för egen del? Några höjdpunkter?
- Det har varit ett tronskifte i Spanien vilket varit ganska kul. Inte för att jag håller på det ena eller andra laget utan jag har fått göra andra typer av texter och testat lite nya grepp. Att både Barcelona och Real Madrid sen åkte ur Champions League redan i semin var oväntat, men samtidigt kul. Det visar att man inte kan ta sporten för given. Sedan har de spanska framgångarna i Europa League gjort att många fått upp ögonen för den turneringen.
 
Hur jobbar du för att förbättra dig i din roll som sportjournalist?
- Jag försöker läsa så mycket som möjligt vad andra journalister i världen skriver om Spanien och jag läser dagstidningar. Det går lite i samma i hjulspår. Framför allt engelsmännen skriver bra. De har annorlunda infallsvinklar och roliga perspektiv. Jag både läser hur de skriver och vad de skriver för att inspireras.
 
Många journalister jobbar hårt med att synas i sociala medier, tex genom att blogga och/eller twittra. Andra gör det inte. Vad är din strategi här?
- Bloggen har alltiv varit en del av jobbet, hade aldrig bloggat annars. Men det är ett bra komplement till övriga texter jag gör. Twitter började jag med enbart för att följa folk och inspieras, sedan började folk följa mig och läsa det jag skrev. Jag har ingen strategi mer än att jag bara använder Twitter i tjänsten, inte i privatlivet.
 
Till sist, ännu en klassisk fråga, vad önskar du dig mest just nu?
- Att det är minst dubbelt så många tjejer nominerade nästa år, gärna fem gånger så många. Helst att det blir så många att det inte blir uppmärksammat alls.

» Klicka här för att rösta i Guldskölden 2012

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2012-05-25 10:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans