Hammarby - Malmö FF
3 - 4

Final i Svenska Cupen mellan Hammarby IF - Malmö FF
En av matchens giganter, Edvin Kurtulus i duell med Isak Kiese Thelin

En final som mer än något var en emotionell karusell. Hammarby och Malmö turades om att skapa momentum i en match som hade flera ansikten. När 120 minuter var spelade var straffar återigen det som skulle avgöra finalen i Svenska cupen. Vem skulle stå som segrare?

Dagen med stord D
Så var vi här, torsdag den 26 maj 2022. Cupfinal mellan Hammarby och Malmö på Tele2 Arena med avspark 15.00. En dag som skulle gå till historien oberoende vem vinnaren skulle bli. Malmö utan en cuptitel på 33 år, en sjätteplats i Allsvenskan och 3 raka torskar i ryggen. Hammarby med chans på sin andra raka titel på lika många år, serieledning inför vårens sista omgång och vind i seglet. Denna gång med supportrar på plats för att fylla läktaren och sjunga fram sina lag.

När startelvorna presenterades en timme innan avspark var det namnstarkt i bägge lagen. Efter en smärre skadekris i Malmö FF kunde man nu mönstra en elva bestående av bland annat Kiese Thelin, Nielsen och Rakip. Hammarby å andra sidan ställde sina starkaste på banan med Besara tillbaka efter vila och Selmani med ett mål i ryggen. I mål var både Bajens och Malmös tänkta förstamålvakter skadade och “andraslipsarna” var de som skulle hålla tätt bakåt idag.

Ljudkulissen innan avspark var öronbedövande och framkallade gåshud även hos den mest neutrala fotbollssupportern. Två vackra målade tifon avlöstes av bengaler från båda kortsidorna och innan röken hade lagt sig var matchen igång.

Det var två lag som inte ville backa hem idag. Men likväl två lag som tvingade ner den andre i lågt stående positioner om vartannat. Finliret uteblev medan närkamperna var intensiva och hårda. Med ett bra försvarande Malmö hade Hammarby svårt att skapa lägen i det öppna spelet, inläggen ofta för hårda och mottagaren lika ofta inte på plats. Märkbart problem med de hårda närkamperna hade Loret Sadiku i Hammarby som hade en tuff första halvlek men flera bolltapp i halvfarliga lägen. Ju längre halvleken gick desto mer tog hemmalaget över matchbilden. När domare Ekberg blåste för halvtidsvila hade Hammarby kommit närmst efter en blixtsnabb kontring som hade kunnat rendera i mål om passen till Ludwigson varit lite mer precis.

I andra halvlek blev spelet vassare och Hammarby lyckades spela sig igenom tack vare Besara som vaknat till liv efter en rätt anonym första halvlek. Tillsammans med Bojanic trädde man in bollarna och började skapa oro i Malmö. Med ett tempo som gick ner sig kunde Hammarby spela runt och explodera när det passade. Malmö tvingades längre ned i banan och hade svårt att etablera anfall, något som Milos Milojevic försökte ändra på när han bytte in Peña och Toivonen med 25 minuter kvar.

Bytena ger inte den önskade effekten och övertaget för Hammarby är tydligt. Med ¾ av arenan i ryggen skapar Bajen ett tryck på Malmös backlinje och jobbar sig till allt mer klara målchanser ju längre matchen lider. I matchminut 90 dömer Ekberg frispark till gästerna som singlar in bollen bakom Hammarbys försvarslinje till framåt stormande Hadzikadunic som på något sätt lyckas missa målet med sin språngnick. 0-0 efter ordinarie tid och förlängningen står på schemat.

Förlängning
Väl i förlängningen tappar sitt momentum och Malmö växer sig in i matchen igen. Collander som kommit är nära att ställa Diawara i Malmös mål med ett långskott som får en jobbig studs men målvakten lyckas hålla rent den gången. Bortalaget etablerar en press och Davor står för ett par förstklassiga räddningar som håller Hammarby kvar i matchen under förlängningens första kvart.

Straffar
När vi går in på sista 15 minutrarna är det ett Hammarby som ser slutkörda ut och ett Malmö som har de pigga benen. Spelet böljar fram och tillbaka med vetskapen om att minsta lilla misstag kan vara ödesdigert för båda lagen. Släpper man in mål nu så är det kört. Hammarby lyckas skapa lilla trycket på fasta situationer under de skälvande sista minuterna. Fasta som varit Hammarbys signum detta år. Man lyckas också få in bollen på en klart offside stående Selmani till hemmalagets ilska. Avgörandet uteblir istället och straffar blir metoden att avgöra även årets final av Svenska Cupen.

Efter varsina missade straffar stod det 3-4 när Selmani stegade upp för att ta den sista. I en Straffen var löst slagen och Diawara hade inga problem att rädda. Räddningen resulterade i att Malmö FF nu kan titulera sig som cupmästare för första gången på 33 år.