Finalplats i potten när Bajen bjuder in Häcken

Finalplats i potten när Bajen bjuder in Häcken

Fjolårets två finallag gör i år upp om en finalplats i Svenska cupen. Bajen med ny norsk frenesi och Häcken med självförtroende så det heter duga efter Champions League-spel senaste månaderna. De som vinner ställs mot Piteå i final efter dessas vint i förlängningsdramat uppe i norr under lördagen.

En dag i de grönvitas tecken avslutas med semifinalen mellan Hammarby ochg Häcken. De två lag som slogs om titeln ”cupmästare” i fjol och som slutade på samma poäng i en olidligt jämn ligatabell (där de grönvita drog längst strået med bättre målskillnad. 

Titel på spel
BK Häcken har under de senaste månaderna varvat matcher i svenska cupen med europaspel mot några av världens bästa lag. Samtidigt har Hammarby börjat varva igång efter en lång försäsong där man med nöd och näppe tog sig vidare från gruppselet i cupen. När lagen nu ställs mot varandra är det inte bara en tidig värdemätare om hur säsongen kan komma att arta sig, utan också en titel som står på spel. 

Tack vara europaspelet, där man slogs ut mot Paris Saint Germain tidigaere i veckan, är ändå Häcken i fullt matchtempo. Många spelare som valt att stanna i klubben från Hissingen trots att intresset utifrån varit allt annat än svalt. Fem målskyttar i senaste cupmatchen viskar om ettsvårstoppat lag även om Rosa Kafaji blir den kanske viktigaste att stoppa i Häckens offensiv. 

Hammarby vann efter ny norsk show mot Kif Örebro och ser ut att sakta börjat hitta de nya relationerna på planen. Största glädjeämnet är dock Julia Roddars förväntade comback i startelvan efter att ha missat 1,5 matcher. Den defensiva mittfältaren är kanske hela seriens bästa i den rollen. Hennes duellspel och fina positionering på planen kan bli avgörande för Hammarby på Kanalplan under söndagskvällen. Läs mer i intervjun SvenskaFans gjorde med Roddar HÄR.

Under veckans öppna träning pratade SvenskaFans med Hammarbys nyförvärv Stina Lennartsson som sa följand:
– Vi vet att vi är oerhört starka här hemma på Kanalplan med alla fans i ryggen. Men samtidigt gäller det att vara oerhört ödmjuk inför uppgiften. Häcken spelar ändå kvartsfinal i Champions League och har visat prov på att de har varit fantastiska under hösten.
Så det kommer bli skittajt och det gäller verkligen att ha en bra dag för det är den som kommer gå segrande ur matchen. 

Dagens grönvita schema:

  • 14:00 Herrarna premiärspelar på Tele2 Arena – införrapport HÄR
  • 18:00 HTFF premiärspelar borta mot IF Karlstad
  • 18:00 Hammarbys damer spelar semifinal i Svenska cupen på Kanalplan

Vad tror du om resultaten i dagens Bajenmatcher?

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2024-03-31 10:40:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion