Djurgården - Mjällby
2 - 0

Fjärde raka hemmavinsten - Djurgården besegrade Mjällby
Magnus Eriksson och Elias Andersson firar 1-0-målet mot Mjällby.

Det var ingen klang- och jubeltillställning, men Djurgården vann till slut hemma mot Mjällby AIF efter dubbla drömmål av Magnus Eriksson respektive Victor Edvardsen. Forum 1891 har sammanfattat matchens gång.

Under söndagen tog sig Djurgården an mardrömsmotståndet Mjällby AIF hemma på Tele2 Arena. Med dubbla förluster ifjol mot laget från Listerlandet var det sannerligen en tuff uppgift Blåränderna hade framför sig. Lägg därtill att Djurgården hittills gått en rejäl kräftgång under säsongen och att Mjällby hållit nollan de senaste fyra allsvenska matcherna var det en ännu svårare uppgift.

Back to basic
Tränarparet i Djurgården valde att återgå till formationen 4-3-3, med Oliver Berg som toppanfallare istället för den skadade Joel Asoro. Haris Radetinac hittade tillbaks in i elvan, tillsammans med den formsvage Gustav Wikheim. Rasmus Schüller fanns med i matchtruppen, men det var Besard Sabovic som fick förtroendet som central defensiv mittfältare bakom Hampus Finndell och Magnus Eriksson. Trots fyra insläppta mål senast, ställde Djurgården upp med samma backlinje och målvakt som mot Hammarby med Vaiho längst bak, Johansson till höger, Löfgren och Danielson i mitten och Andersson till vänster.

Djurgården inledde matchen med att Haris Radetinac stod för en brytning högt upp i planen och passade vidare bollen till Magnus Eriksson, vars inlägg såg ut att täckas med armen av en Mjällbyförsvarare, men domare Kaspar Sjöberg valde att fria. Utöver det inledde varken Djurgården eller Mjällby matchen speciellt intensivt. Mjällby, som i veckan förlorade cupfinalen med 1-4 mot BK Häcken, var något tröttkörda och Djurgården såg ut att sakna självförtroende.

Under den första halvleken delade lagen broderligt på bollinnehavet och båda lagen såg ut att vara väldigt bekväma med att låta det andra laget anfalla mot ett uppställt försvar. Besard Sabovic, Elias Andersson och Gustav Wikheim var tre spelare i blårandigt som var ansvariga för ett antal bolltapp. De gulsvarta anföll bolltappen med hög fart, men Blåränderna var hela tiden korrekt placerade i straffområdet och kunde mota bort inläggen. Mjällbys farligaste läge kom i den 16:e minuten då en feltajmad brytning på en långboll av Finndell gjorde så att Djurgårdens försvar hamnade helt fel. Noah Persson hittade Otto Rosengren i bra läge inuti straffområdet, men den sistnämndes skott gick rakt på Tommi Vaiho.

Norrmän under isen
Djurgården hade väldigt svårt att ta sig igenom det låga och samlade försvaret under den första halvleken. Haris Radetinac såg ut att komma till hyfsade lägen ett antal gånger när det avlossades långa inlägg mot hans kant, men han hade svårt att nå fram till bollen. På andra sidan av ytteranfallet hade Gustav Wikheim det otroligt svårt mot Mjällbys Herman Johansson. De norska dragningarna som var så lyckosamma under europahösten 2022 blev synade gång på gång av Johansson, vilket ledde till att Wikheim ofta passade iväg bollen till antingen Elias Andersson eller Magnus Eriksson. Andersson och Eriksson gjorde båda två bra halvlekar, men de hade svårt att hitta varken Wikheim eller hans landsman Berg i offensiven. Oliver Berg pressade på bra under matchen, men när Djurgården hade bollen var han väldigt sällan den som joxade med trasan.

Djurgården, eller kanske framförallt Magnus ”Pange” Eriksson kom ut och tog tag i matchen direkt i den andra halvleken. Marcus Danielson bröt bollen en bit in på offensiv planhalva och passade den vidare till Mange Eriksson, som lossade bössan från långt utanför straffområdet och vek in bollen bakom Noel Törnqvist.

Under matchen rådde det viss frustration mot domare Kaspar Sjöberg från båda lagen, men kanske framförallt Mjällby. En del uteblivna gula kort under den första halvleken blev till fyra utdelade ostskivor totalt sett. Djurgårdens målvakt Tommi Vaiho hamnade i blåsväder efter att han markerat med huvudet mot Herman Johansson i Mjällby efter att denne hållit fast i Vaihos arm när målvakten skulle kasta iväg bollen. Vaihos skalle såg ut att ha kommit som ett oönskat resultat när han försökte rycka loss armen från Johansson, men en skallning var det. Efter en intern diskussion bland domarteamet slutade det hela med ett gult kort till Johansson, vilket innebar att Djurgården kunde dra en lättnadens suck.

Säsongens kanske viktigaste mål?
Den andra halvleken bjöd inte på mycket finspel. Kapten ”Mange” Eriksson byttes ut efter 67 spelade minuter och efter det drog Djurgården ner på takten. Victor Edvardsen byttes in i den 81:a minuten och gjorde kanske det mest 'Victor Edvardsenska’ bytet man har skådat i blårandigt. Det hela inleddes med ett par ursinneslöpningar och sura miner gentemot sina lagkamrater när han inte fick passningarna han ville ha. Efter detta sänktes intensiteten i anfallarens löpningar och frustrationen gick att ta på. Just när en trodde att Edvardsen ännu en gång skulle gå av planen mållös fick han en passning av Fallenius, vände upp och skruvade in bollen i bortre som att han aldrig gjort något annat. 2-0 blev slutresultatet och hela Djurgårdsfamiljen förstår nog hur viktigt detta målet kan komma att bli för både Edvardsen och laget.