Artikelserie - Hur FKK ska bygga vidare - Del 2
I senaste delen så handlade det om A-lagstruppen och arbetet kring att bygga vidare denna. I denna del så fokuseras istället arbetet på hur FK Karlskronas ska bygga vidare sin förening i Karlskrona kommun, idag med en lite mer syrligt ton än vanligt.
Vi spolar tillbaka bandet till 2011 – Lyckeby GoIF och Karlskrona AIF är två skilda föreningar, två föreningar med svajande ekonomier och som delar de fotbollsintresserade i staden. Inför år 2012 så sätter sig föreningarnas styrelser ned och samtalar. En lång historia kort: resultatet blir som ni säkert vet sammanslagningen av föreningarna, för att skapa FK Karlskrona. Där och då bestämde man sig; 2020 så ska FK Karlskrona vara ett elitlag, vilket rent praktiskt innebar att man skulle spela i Superettan med allt vad detta innebär. Många skrattade, - ”Karlskrona kommer aldrig vara någon fotbollsstad” och så vidare. Föreningen däremot jobbade vidare sakligt och metodiskt med sin A-lagstrupp och i år så stod man där, 5 placeringar ifrån just eliten med 2 års marginal.
En självklarhet för att FK Karlskrona ska kunna fortsätta det här jobbet i kommunen kräver sålunda även förutsättningar ifrån kommunen, FK Karlskronas elitsatsning kommer aldrig fungera utan dennes hjälp. Så hur har kommunen hjälpt FK Karlskrona att kunna uppnå sin elitsatsning? Vilka medel har man lovat? Vad finns de för plan? För nu så börjar det brännas rejält och hade jag varit i FKK:s styrelse så hade jag nog ”barrikaderat stadshuset” i väntan på konkreta svar.
Det finns flera historier där kommunen ryckt lite på axlarna åt föreningen (den överlägset största i kommunen ska också läggas till) sen den bildades – allt ifrån den söndriga matchtavlan på Västra Mark som de tog ett antal veckor innan man åtgärdade – till att man fortfarande inte har bestämts sig när och om det ska byggas bostäder uppe på grusplan.
Ett ytterligare exempel är ifrån i år, där kommunen valde att plocka bort bortaläktaren inför seriepremiären. FK Karlskrona går alltså upp en (1) division och då plockar Karlskrona kommun bort bortaläktaren ifrån Västra Mark och blir sedan förvånad när Mjällbys Sillastrybare kommer och ställer krav (i god tid dessutom) på att de ska ha någonstans att stå. VAD HADE NI FÖRVÄNTAT ER?!
Jag vill påstå att det inte kan ha funnits någon på Karlskrona kommuns fritidskontor som kan ha missat FK Karlskronas ”ELITEN 2020”-satsning. Det är ändå något som de tidigare ordförandena från Bosse Lindström & Björn Linge, till Peter Adaktusson idag, har pratat om kontinuerligt. Men det finns ingen plan, det finns ingen konkret diskussion. Fortfarande så står klubben där med mössan i handen och drömmer om en ny arena i Vedeby(?).
Idag skulle inte kommunen klara av att FK Karlskrona går upp till Superettan, man har inte möjlighet att på ett halvår presentera en lösning på de kraven som ställs av Svenska Fotbollsförbundet – och det är orimligt, för FKK:s utveckling har pekat spikrakt uppåt sedan dess första säsong. Skulle FK Karlskrona spela i Superettan 2020 så skulle det inte vara en överraskning för någon – förutom Karlskrona kommun då.
Självklart ska FK Karlskrona inte kräva orimligt stöd av kommunen, men man måste kräva att vår röst blir hörd, att fotbollen i kommunen blir hörd, att våra träningsanläggningar för de 800 ungdomarna i föreningens verksamhet rustas upp och att vi ges möjligheten att utvecklas för att möjliggöra satsningen som görs. Det måste ligga i båda parters intresse att diskussionerna gällande FK Karlskrona och de kommunala anläggningarna intensifieras inom överskådlig tid. För ett sånt arbete tar just tid, särskilt om det ska bli bra.