För en positiv supporterkultur

För en positiv supporterkultur

"Jag tror att det finns stora vinster, både för fotbollen och samhället i stort att tjäna på att investera i en positiv supporterkultur. Dels för att komma tillrätta med de problem som finns, men även i ett förebyggande syfte".

Efter förra tisdagens avbrutna derbymatch har jag kunnat läsa allehanda förslag på hur man ska identifiera och straffa de individer som slåss och förstör i samband med fotbollsmatcher. Fullt naturligt har de flesta fotbollsentusiaster tröttnat på de skandaler som utspelat sig runtom i Sverige och kräver nu krafttag mot huliganerna. 

Själv skulle jag vilja föra in debatten på ett annat spår där jag tycker vi bör reflektera över hur det blivit så här och vad vi kan göra för att förhindra att liknande händelser upprepar sig.

Jag tror att den tuffare stämning som många åskådare idag upplever på Stadion speglar hur vårt samhälle utvecklats under senare år. Det börjar redan i tidig ålder när barnen börjar skolan. Själv fick jag en chock när mitt barn introducerades i skolans värld för ett och ett halvt år sedan. Det ser inte alls ut som när jag var barn, skolan präglas nu av ett tufft klimat där såväl verbala som fysiska angrepp är vanligt förekommande. Ofta går det lärarna obemärkt förbi. En vän till mig berättade om hur hennes 7-årige son kom hem under sin första skolvecka och kallade sin syster för fitta. En dag för några veckor sedan kom min son på 8 år hem och började rota i sin sparbössa. När vi frågade vad han skulle ha pengar till berättade han efter mångt och mycket att en äldre kille hotat honom med stryk om han inte gav denne pengar.

Vidare kan vi varenda dag läsa i tidningen om bomber, beskjutningar, personrån och folk som blir misshandlade runtom i Malmö. Händelser av detta slag har blivit så vanligt att man knappt reagerar längre.

Fotbollen är en del av detta och att tro att Stadion skulle vara en fredad zon från det våld som finns omkring oss känns rätt naivt. Att komma tillrätta med våldsproblematiken som finns inom fotbollen är därför inte så lätt som en del verkar tro. Fotbollen har naturligtvis också ett ansvar för att ta itu med problemen, men det spelar ingen roll hur mycket man försöker så länge inte samhället tar sitt ansvar.

När jag var ung fanns det massor med fritidsgårdar att hänga på. Jag minns hur jag spenderade de flesta av mina kvällar på Kryddans Fritidsgård (på Rosengård) där det fanns disko, hobbyverksamhet, tjejgrupper och café. En av fritidsledarna var den välkände Malmö-profilen “Dallas” som lärde oss värdegrunder och påverkade oss alla.

Av besparingsskäl började man under 80-talet att lägga ner fritidsgårdar runtom i Malmö vilket fick till följd att många unga saknade en mötesplats att träffas på. Om det var någon besparing kan dock diskuteras. De pengar man sparade in på kostnaderna för fritidsgårdar fick man istället betala till följd av en ökad ungdomsbrottslighet.

Jag tror att det finns stora vinster, både för fotbollen och samhället i stort att tjäna på att investera i en positiv supporterkultur. Dels för att komma tillrätta med de problem som finns, men även i förebyggande syfte.  

I IFK Göteborg driver man sedan har man sedan tre år tillbaka ”Young Fellows” som är en miniklack för supportrar i åldrarna 9-14 år. Man ser matcherna tillsammans från en speciell sektion där barnen kan vistas utan sina föräldrar, men istället har tillsyn av värdar från klubb och supporterförening. Fokus ligger på att lära barnen god supporteretik och sång.

I flera Stockholmsklubbar har man framgångsrikt använt sig av olika former av ”villkorlig” avstängning likt den trappstegsmodell som socialtjänsten arbetar med. Istället för att stänga av unga supportrar från matcher, vilket ofta leder till att de dras till andra som är ”oönskade”, har man istället gett dem en andra chans genom att gå på matcherna tillsammans med en mentor, som oftast bestått i en äldre supporter som tidigare stått i klacken.

I Malmö har man startat en barnklubb som vänder sig till barn i åldrarna 4 - 12 år.

Men det finns så mycket mer man skulle kunna göraJag skulle vilja se en satsning på någon form av aktivitetshus där MFF-supportrar kan träffas för att fika, göra flaggor, förbereda tifon, köpa bortaresor, se på matcher tillsammans, etc. Andra exempel skulle kunna vara subventionerande av bortaresor, en form av fältgrupp med vuxna som rör sig på stan och kring arenan före och efter matcherna samt en grupp för de ungdomar som inte har någon att gå på matcherna tillsammans med.

Gemensamt för det mesta är dock avsaknaden av resurser, både ekonomiska och att få folk att ställa upp. Kanske detta vore något för Malmö FF:s sponsorer att tänka på. Inbillar mig att en satsning på att främja något positivt skulle ge stort genomslag i ett land där det mesta just nu kretsar kring hur man ska komma åt huliganerna. Eller varför inte för förbundet som just nu håvar in massor med pengar på böter av alla de slag.

Efter en veckas funderande över vad vi kan göra åt problemen som finns skulle jag vilja uppmuntra alla att fundera över vad vi kan göra för att förebygga att problem ska uppstå och vad vi kan göra för att främja allt det positiva som dominerar kring Malmö FF idag.

För en positiv supporterkultur!

Helen Johansson2011-05-31 17:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF