"För tankarna till en viss Kim Källström"
"Super-Bosse" har byggt om spelartruppen inför 2024. Det finns mycket nytt att vara spänd på.

"För tankarna till en viss Kim Källström"

Redaktionen satte sig ned för att diskutera värvningar, Tobias Gulliksens succéstart, Bosse Anderssons fönster och en hel del mer. Håller du med panelen om vårens mest aktuella frågor?

Det blåser medvind i Djurgårdsled. Oron från försäsongen har skingrats bort efter fina prestationer i Svenska Cupen. För några dagar sedan besegrades IFK Göteborg med besked och nyförvärven fortsatte att imponera, där debutanten Tobias Gulliksen stal showen. I samband med resultaten har majoriteten av DIF-supportrarna tvärvänt från domedag till dröm om titlar och Europaframgångar. Nu står endast tre matcher mellan Djurgården och en sjätte cuptitel. Första hindret på vägen är Degerfors IF som står för motståndet i kvartsfinalen senare i veckan. Vad passar då bättre än att ta tempen på redaktionen?

Redaktör Adam Lannebo har samlat delar av redaktionen för ett samtal om nyförvärv, Svenska Cupen, framtiden och mycket mer.

Snacka om succédebut för Tobias Gulliksen! Hur bra kan norrmannen bli?
Jakob Woll: – Magkänslan är att Bosse ser värvningen av Gulliksen som en så kallad ”håll käften-värvning” efter den kritik som riktats mot sportchefen under det senaste året. Utifrån debuten mot Blåvitt är jag knappast mindre övertygad om att han kommer få rätt i det, däremot vill jag såklart se honom i några matcher till för att verkligen bedöma nivån på sikt. Med det sagt är magkänslan att det här kommer bli riktigt bra. Bosse har aldrig lagt den här summan pengar på en spelare innan och jag tror inte heller att han hade gjort det om han på förhand känt att 30-40 miljoner är tillräckligt för att släppa norrmannen. Jag tror att Bosse vill närma sig grannländerna i övergångsintäkter, och in Bosse we trust. Det här kommer bli bra.

Gabriel Hof: – Det är tidigt, men jag kommer välja glädjen och säger att han blir hur bra som helst! Jag tror att han kommer att passa som handen i handsken både på och utanför planen med resten av anfallet. Han är precis det vi har saknat, och det kommer resten av svensk fotboll bli varse om. 

Elias Mörk: – Ja, hans debut går inte att klaga på! Jag tycker att han direkt visade på sina spetsegenskaper med sin rivighet och förmåga att transportera bollen i högt tempo. Han fick även krydda det med ett snyggt mål i sann Othman El Kabir-anda, ett typ av mål som man saknat på Stockholmsarenan. Det är dumt att redan nu snacka upp ungtuppen allt för mycket, vilket jag därför undviker. Men visst finns alla nycklar för att det åtminstone ska kunna bli en lyckad sejour i DIF i alla fall! 

Isak Bellman: – Det ska erkännas att jag blev lite nervös när jag såg vilka pengar Bosse Andersson var på väg att lägga på en enda spelare. Men nerverna lugnade sig lite när jag såg “Gullans” inhopp mot Ajax i Conference League. Efter att ha sett honom även mot Blåvitt känns det riktigt bra. Man kan redan se en explosiv spelare med funktionell teknik och ett internationellt steg. Han ser även ut att klicka bra med andra offensiva spelare och kan förhoppningsvis ta ytterligare kliv i utvecklingen redan i år. Matchformen är det inget fel på, men på kort sikt får man nog räkna med att det kan ta lite tid innan kemin med medspelarna stämmer helt. Sedan får vi se var taket finns – om det nu finns något.


Tobias Gulliksen tog Djurgårdspubliken med storm i sin debut. Blir det nya mål redan på söndag?

Vilket nyförvärv har imponerat mest på dig hittills – och varför?
Isak Bellman: – Det är flera som har varit bra och man kan ju nämna både en stabil Miro Tenho och nye målkungen Deniz Hümmet. Men den som känts mest självklar är väl Samuel Leach Holm. Trots att han är ny i laget ser det ut som att han varit här länge. Jag gillar den självklara pondusen kombinerat med känsliga fötter som kan slå precisa långpassningar. Det märks att det är en smart fotbollsspelare med många dimensioner i sitt spel som ibland för tankarna till en viss Kim Källström…

Elias Mörk: – Oj, stora ord! Men jag håller med om att det är Samuel Leach Holm! Alla var överens om att han var en duktig fotbollsspelare, men inte många trodde att han såhär snabbt skulle ta en startplats på mittfältet i den konkurrensen. Nu är snarare känslan att han är den sista spelaren Kim Bergstrand och "Tolle" Lagerlöf skulle peta i den blårandiga mittfältskonstellationen. Hans fina högerfot, hans hjärta för Djurgården och hans pondus kommer bli en viktig faktor om Djurgården ska skörda framgångar 2024!

Gabriel Hof: – Med risk för att vara tråkig och upprepande säger jag Samuel Leach Holm här också. Jag var lite skeptisk till vår nummer tio till en början, med tanke på hur dåliga BP faktiskt var under hösten med vad jag tyckte var ett riktigt bra spelarmaterial. "Leachen" tystade mina tvivel direkt, och nu är jag helt såld på honom. Det är framför allt kraften och precisionen i hans långbollar och långskott jag är imponerad av. Om valfri annan spelare i Allsvenskan passar eller skjuter med den kraften slutar det med att bollen hamnar på andra etage, när Leach Holm gör det blir resultatet en precis pass eller en svettig målvakt.

Jakob Woll: – I en tidigare intervju med SvenskaFans var mitt svar Samuel Leach Holm, som jag tycker går från klarhet till klarhet. Dessutom är jag nyfiken på om han hade presterat i en mer framskjuten roll också, efter att Lucas Bergvall lämnar laget. Med det sagt är jag enormt positivt överraskad av Miro Tenho, som måste lyftas fram. Det var en spelare som jag till en början var något tveksam inför.


Samuel Leach Holm har gjort mittfältsplatsen till sin efter fina insatser. 

Bosse Andersson har inte legat på latsidan i vinter, men bör sportchefen göra något mer innan allsvensk premiär?
Elias Mörk: – Jag tror Djurgården med nuvarande trupp kommer att komma långt i Allsvenskan. Alla lagdelar känns konkurrenskraftiga och med inslag av bra allsvensk spets. Men om det är någonstans på planen där det inte skulle skada med förstärkning är det på högerytterpositionen. Oskar Fallenius har än så länge inte fått den islossning som många hoppats på och skulle må bra av ytterligare konkurrens. Det är dock viktigt att namnet som eventuellt kommer in är av hög allsvensk klass. 

Isak Bellman: – Känner jag Bosse rätt ligger han som vanligt så här års och fiskar efter fyndspelare som inte fått de anbud de hoppats på och så här i elfte timmen kan gå att få loss för överkomliga pengar. Skulle han hitta något som är “för bra för Allsvenskan” är det ju bara att slå till, oavsett position. Konkurrens är sällan dåligt. Men jag är inne på Elias spår, skulle det vara en spelare som kan bjuda på lite genombrottskraft på högerkanten så vore det extra bra. Jag skulle gärna se Oskar Fallenius ta ytterligare kliv här, men i nuläget känns det lite tunt just här.

Gabriel Hof: – Jag vill också ha en högerytter, helst en drömmig som är vänsterfotad. Har inget emot en hyfsad nia som är nöjd med att sitta bänk bakom Hümmet. Musa Gurbanli håller tyvärr inte. I övrigt tycker jag att laget är komplett!

Jakob Woll: – Till skillnad från er tycker jag att truppen ser bra ut som den är. Jag tycker också att man ska vara ytterst försiktig med truppbygget sett till fjolåret. Det är viktigt att alla hålls nöjda. För husfridens skull, och sett till truppen som den är, kan DIF helt klart invänta sommarfönstret.


"Super-Bosse" är sällan overksam. Plockar han fram ett nytt ess ur rockärmen innan fönstret stänger?

Lag som Häcken, Elfsborg och Hammarby har redan floppat. Hur ser du på de lag som är kvar i cupen?
Jakob Woll: – Det finns ett gäng listerlänningar som redan i fjol gjorde fina insatser i cupen. De tog sig vidare från den på förhand tätaste gruppen i cupen, och om de slår Gnaget i kvarten skulle de kunna få vind i seglen inför semifinalen. Utöver dem håller jag lite på Di blåe för en gångs skull. Som det enda laget kvar i cupen med en färdig Europaplats i bagaget hade jag gärna sett en final mot skåningarna. Inte minst då det tenderar att leda till Djurgårdsvinst och tusentals malmöiter som går runt och gråter över någon tackling signerad Haris Radetinac i ett ytterligare halvår. 

Gabriel Hof: – Jag håller med Jakob, Mjällby har verkligen överraskat positivt. Deras prestationer i cupen visar på att vår försäsongsförlust mot dem kanske inte var fy skam. Att ett nedflyttat Degerfors vinner sin grupp är mäkta imponerande, men Djurgården ska bara städa av dem. Malmö tycker jag har gjort det de ska, utan att nödvändigtvis imponera, vilket de kanske inte behöver göra. BP har ett spännande lagbygge på gång och Peking under Alm har potentialen att bli bra, men jag har svårt att placera dem. Halmstad gjorde det bra när de tog sig förbi Värnamo och kommer nog vara precis lika tunga som de brukar vara. AIK är på tok för cyniska alldeles för tidigt. Deras spelarmaterial är spännande, men sättet de spelar på under Henning Berg fungerar bara i Stockholmsderbyn.

Isak Bellman: – Huvudena har verkligen rullat på ett sätt som man inte förväntade sig – och det har tyvärr försämrat Europachanserna lite för DIF. Men jag tycker fortfarande det ser mycket bra ut. Malmö FF känns tunga men kan inte möta Djurgården förrän i en eventuell final. Skulle det bli så är Europaplatsen redan klar – och det vore förstås toppen. Frånsett Malmö är det nog inget lag som skrämmer. Ett derby mot AIK skulle kunna vara en gyllene chans att bygga vidare på den framgångsvåg som just nu råder – de har inte imponerat på mig så här långt.

Elias Mörk: – Vägen till en final i Svenska Cupen känns absolut lättare med nämnda lag utslagna. Men samtidigt får man inte underskatta de mindre klubbarna som exempelvis BP och Mjällby. De har visat att de står sig bra med toppklubbarna och är ej att räkna bort. Som fler redan har sagt är drömfinalen i maj givetvis Djurgården - Malmö på Tele2 Arena. Blåränderna ska ut i Europa igen!


Djurgårdssupportrarna hoppas skapa nya minnen på läktarna. 

Slutligen – vad är du mest spänd på att se under våren?
Gabriel Hof:
– Säger man inte Lucas Bergvall här, oavsett lagsympatier, tycker jag att man har fel. Den mest spännande spelaren i Allsvenskan sedan Zlatan har en vår på sig att bli förevigad i blårandigt och det kommer att bli åka av. Det är bara att luta sig tillbaka, njuta, och vara tacksam för att han älskar Djurgården.

Isak Bellman: – Det har ju snackats mycket både om mittlås och innermittfält – och vem som ska spela. Jag är inte speciellt orolig för vare sig det ena eller det andra. Det har ju sett stabilt ut, särskilt bakåt. Något som däremot har varit problematiskt under lång tid är spelet i den sista offensiva tredjedelen där det stundtals har varit endimensionellt och statiskt, med svaga inlägg med oklar adressat. Av det laget visat i cupen ser man ut att gå mot en mer fantasifull och varierad anfallsfotboll och det hoppas jag fortsätter. Djurgården har varit jobbiga att möta för alla lag under rätt många säsonger – men anfallsspelet har ofta varit alldeles för lättläst. 

Elias Mörk: – Det finns mycket man ser fram emot att se. Lucas Bergvalls framfart, om Deniz Hümmets målproduktion kan hålla i sig och inte minst, om vi supportrar kan se fram emot en ny Svenska Cupen-final i maj. Men om jag får välja något specifikt så är det hur Djurgården som lag fortsätter att växa med tiden. Kim Bergstrand och "Tolle" Lagerlöf har än en gång fått Djurgården att se jäkligt intressanta ut och det ska bli spännande att se hur utvecklingen fortsätter. 

Jakob Woll: – När Haris avgör mot MFF på Eleda efter att Pontus Jansson gått bort sig och skyller på sina lagkamrater. Haris hyschar mot Malmöklacken!


Blåränderna och Haris Radetinac brukar få fira när Malmö FF står för motståndet. 

* * *

Håller du med redaktionen? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-03-07 09:10:00
Author

Fler artiklar om Djurgården