Förlängning klar – ikonen stannar i Djurgården
Dubbla korsbandsskador och 37 år, trots detta finns det inget stopp för Haris Radetinac i Djurgården.

Förlängning klar – ikonen stannar i Djurgården

Det dröjde ända in i januari och en del supportrar hade hunnit börja oroa sig – men nu kan de pusta ut. Haris Radetinac är klar för två nya år i den blårandiga tröjan. – Känslan är bra och skönt att allt är klart, säger 37-åringen till klubbens hemsida.

Snart finns det inga fler ord för att beskriva Haris Radetinac. Ikon, legend och trotjänare har de senaste åren blivit populära när supportrar och experter pratar om Djurgårdens nummer nio. Men känslan är att han redan nu är förbi dessa – och i stället bör pratas i samband med de allra största i klubbens historia. Yttern – som har spelat på nästan alla positioner – går in i sin elfte säsong i DIF.

Många trodde nog att den gångna säsongen skulle bli Radetinac sista, men i stället fortsatte han att utvecklas – och mot slutet var han starkt bidragande till att Djurgården avslutade säsongen på nästintill bästa sätt. Segermålet borta mot IFK Norrköping säkrade både Europaspel till sommaren och att DIF kunde titulera sig som bäst i stan 2022. Som om inte det vore nog avgjorde även 37-åringen mötet med Molde – vilket resulterade i gruppseger i Europa Conference League för Blåränderna. 

Haris Radetinac förlänger sitt kontrakt med två år och är nöjd med att fortsätta i Djurgården.
– Känslan är bra och skönt att allt är klart, nu är det bara att ladda inför träningsstarten. Jag har haft ett bra snack med Bosse hela tiden. Det tog lite tid att få ihop det men dialogen har varit bra och för min del la jag mitt fokus på fotbollen och sen gjorde vi klart allt efter säsongen, säger Radetinac till klubbens hemsida.

”Jag märker inte att det finns något som bromsar mig”
Det finns ingen anledning att oroa sig över Radetinacs ålder – inte om man frågar huvudpersonen själv i alla fall. 
– Jag brukar inte ändra på något. Jag kör på som jag alltid gjort under alla mina år, om det har funkat bra behöver jag inte ändra på det. Jag märker inte att det finns något som bromsar mig. Hade jag märkt det hade jag kanske försökt ändra på saker, men så länge det flyter på både på planen och utanför så är det bara att behålla det.

En lång säsong med spel på tre fronter väntar – något som motiverar trotjänaren. 
– Säsongen känns ganska långt bort just nu men Svenska Cupen börjar ändå i februari. Det blir en stor utmaning för oss eftersom vi har en jättebra säsong bakom oss. Vi har satt lite press på oss själva, men vi får hantera det och jag tror att många förväntar sig att vi ska vara ännu bättre i år. Nu gäller det att snäppa upp en nivå till och det ska bli en kul utmaning. Det är många roliga matcher som väntar i början av säsongen, speciellt med åttondelen i Conference League i mars. Så det ska bli väldigt kul att köra igång och jag hoppas att vi kan bygga vidare på känslan från förra året. 

Sportchef Bosse Andersson passar på att hylla Radetinac i samband med förlängningen.
– Haris har ju gjort tio säsonger med oss och går in på sin elfte. Han är en kulturbärare både på och utanför planen så vi hade en diskussion om framtiden och det kändes självklart att han ska spela vidare i Djurgården. Med över 200 allsvenska allsvenska matcher och återkomst från två tuffa korsbandsskador har han ju växt fram som en stor DIF-ikon och det känns väldigt glädjande att vi nu får se Haris i aktion under de kommande säsongerna.

* * *

Vad tycker du om förlängningen? Hur rankar du Haris Radetinac historiskt mot andra storspelare i Djurgården? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 


UR ARKIVET: Radetinac soloräd i ECL under hösten.
 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-01-09 06:40:00
Author

Fler artiklar om Djurgården