Förlust mot ett bättre lag

Uppklättrad på skuggsidans betongblock invid Källbrinks konstgräs huttrar jag mig igenom ännu en uddamålsförlust för Huddinge, denna gång mot ett bättre lag. IFK Haninges spelare var mer distinkta, spelade mer kompakt och verkade ha sin game plan klar. Eller så fick de all nödvändig information från sin högröstade tränare som gav instruktioner oavbrutet matchen igenom. Det ledde till 3-2-triumf för gästerna.

Det är sällan jag sett Huddinge ha så lite boll under en matchinledning. Haninge tog kommandot direkt via tyngd och bollskicklighet. Ändå är det Huddinge som skapar första farligheten. Alfredo Martiatu Nordeman, lagkapten när Shaun Lomas inleder på bänken, drar iväg längs högersidan, vinner en hörna till priset av näsblod. Elias Ländin Sjöblom, i startelvan delvis tack vare sin goda fysik, lyfter den nära mål och målvakten har stora besvär att få den över ribban till en ny hörna. Denna gång mindre lyckosam.

Ruben Lindström har en förmåga att hamna rätt i sina löpningar. När bollen kommer blir det farligt. I 12e hittar Joacim Corneliusson fram med en passning, Adrian Engdahl i Haninge-buren räddar till hörna.

I 14e tar Haninge ledningen, möjligen en aning kontroversiellt. En långboll touchas vidare via en skalle, enligt mitt förmenande innebär den lätta touchen att spelaren som får helt fritt fram är offside. Domartrion missar touchen, avslutet tar i stolpen, en Haninge-spelare först på returen men hemmamålvakten Alexander Westberg hinner över och stoppar bollen på mållinjen. Sedan följer vilt sparkande från flera spelare från vardera laget när Alex ligger och försöker hålla bollen. Utan att lyckas. Bollen i mål. Domaren godkänner 1-0 till Haninge.

Ruben har kort därpå ytterligare ett friläge, rullar förbi målvakten men tyvärr även förbi målet. Han är också involverad i en situation som kan ha varit helt matchavgörande. Han pressar högt och når bollen bråkdelen av en sekund före Haninge-försvararen som sänker Ruben med en smäll som troligen hördes halvvägs till Haninge. Domaren viftar avvärjande. En spökröst intill mig klär mina tankar i ord, förklarar för dem som står intill att om domaren blåser måste han dela ut kort, rött för målchansutvisning. Ett Haninge med reducerat manskap redan tidigt i första halvlek, så mycket råg i ryggen har inte dagens domare.

Domaren fortsätter att släppa många situationer men när Jocke efter en halvtimmes spel svarar för en klockren brytning, då blåser han. Haninge får en frispark i farlig närhet av vårt straffområde. Den slår de bort.

Vi har några försök till snabba anfall. Det är då vi vaskar fram våra chanser. I 42a går Ruben omkull i straffområdet efter en 50-50-duell. Johan Edeland ropar efter straff, kanske säger något mer. Får gult kort!

Andra halvlek inleds med tung stress från gästerna. Huddinge kommer ingenstans förrän Ländin gör slag i saken och spelar i planens längdriktning. Det blir krig om bollen i Haninges straffområde, Sebastian Hylén vinner, petar fram till David Nyman som placerar in den till höger om målvakten. 1-1, oväntat, desto mer välkommet.

Plötsligt får bortagrabbarna stress i sina aktioner, tappar koncepterna för en kort stund. Ländin drar upp ett nytt anfall längs vänstersidan, hittar fram till Edeland som undviker en tung tackling, kommer ända ner till kortlinjen, spelar snett inåt-bakåt. Iskallt placerar Ruben in 2-1 i samma högerhörn som funkade bra för Nyman.

Omar Laamrani drar på sig gult efter en onödigt vårdslös tackling när Haninge går för en snabb kvittering. 2-2-målet kommer i 64e och är resultatet av vårt ”behov” av att spela oss ur trängda situationer nära eget mål. Jocke förlorar bollen vid straffområdeslinjen, Eminn Ghozzi skjuter och får målet trots att skottet ändrar riktning på en försvarare. Alex chanslös.

Sedan dröjer det inte länge förrän Haninge återtar ledningen. Attack på vänstersidan, inspel och en helt omarkerad Oliver Markulic placerar in bollen till höger i nätet. Alex långt ifrån den kulan.
Vid sidlinjen kan Huddinges tilltänkta inhoppare Shaun Lomas och Marten Al Abdulawi endast konstatera faktum. Läget radikalt förändrat under den korta tid de stod redo för inhopp.

Shaun är snabbt i händelsernas centrum. Ländin startar ännu en giftig attack när han hittar Shaun med en öppnande passning, bollen vidare till Alle, fri på högersidan, han skjuter över från knappa 20 meter. I nästa sekvens slarvas det i Huddinges bakre led, Rinor Nushi, snappar upp bollen, helt fri med Alex rullar han bollen utanför.

Kreatören på vänstersidan, Elias Ländin, byts ut med kvarten kvar. Ger ingen positiv effekt. Snarare tvärtom. I ledning trycker Haninge på framåt i akt och mening att döda matchen. I 78e vräker sig Jocke in i en situation på mittplan. Får gult kort. Helt riktigt. Men då undrar jag varför inga gula kort delats ut till Haninge-spelare i motsvarande situationer tidigare under matchen.

Jocke skadas i situationen, haltar av. Inhopparen Baboucarr Manga är med i förspelet till ett av våra två lägen under slutskedet, den ständigt hotande Ruben nickar tätt utanför. Annars är det mest spel på Huddinges planhalva. Noah Strand och Omar svarar för grandiosa arbetsinsatser för att förhindra öppna skottlägen. Till ingen nytta, egentligen. Det är framåt vi måste prestera och det gör vi inte. Det enda jag kan konstatera från läktarplats är att Haninges försvar är långt ifrån betongfast men det är alldeles för sällan som vi trycker på med många spelare. Det skedde vid två tillfällen. Det är då vi gör mål. Å andra sidan försvarar vi oss med många spelare när Haninge trycker på, därför kan vi hålla nere deras målmöjligheter till ett minimum. Det gör att vi inte har mycket till uppspelspunkter när vi vinner boll vilket gör att vi har svårt att ta oss ur pressen. Haninge valde ofta att skicka långt så snart som möjligt, hade tre, fyra spelare som stack, vilket gjorde att de kunde etablera spel på Huddinges planhalva. Det gav resultat idag.

Trots solsken så sjönk temperaturen drastiskt under lördagseftermiddagen. Tre raka uddamålsförluster är illavarslande, det riskerar att fortsätta blåsa kallt kring Källbrink i år.

Matchfakta
15/4                    Huddinge IF – IFK Haninge 2-3 (0-1)               
0-1 Brwa Pishdari (14), 1-1 David Nyman (50), 2-1 Ruben Lindström (55), 2-2 Eminn Ghozzi (64), 2-3 Oliver Markulic (68).
Alexander Westberg – Alfredo Martiatu Nordeman, Leo Lanneborn, Noah Strand, Elias Ländin Sjöblom (75 Filip Nieminen Eriksson) – Sebastian Hylén (70 Shaun Lomas), Joacim Corneliusson (80 Baboucarr Manga), Omar Laamrani – David Nyman (70 Marten Al Abdulawi), Ruben Lindström, Johan Edeland.
Varningar HIF: Johan Edeland (42, protest), Omar Laamrani (61, ojust spel), Joacim Corneliusson (76, ojust spel).
 

Robert Lindberg2023-04-15 20:28:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger