Tele2 Arena, 2022-11-06 15:00

Djurgården - Mjällby
0 - 1

Förlust och spelaravtackning när Djurgården avslutade säsongen 2022
Haris Radetinac gjorde sin 200:e match i den blårandiga tröjan.

Förlust och spelaravtackning när Djurgården avslutade säsongen 2022

Djurgården förlorade säsongens sista match. Trots detta var det en positiv stämning hos de dryga 25 000 hemmasupportrarna som tackade av spelarna som stått för en smått otrolig säsong och kvitterade ut det "stora silvret".

Säsongens sista match 2022 var ingen match som hade speciellt stora implikationer för historieböckerna. Fokuset för dagens match var istället att fira säsongen som har varit, en säsong som såg Djurgården hamna på en andraplats i Allsvenskan, men kanske framförallt inte bara kvalificera sig för Europa Conference League, utan gå obesegrade som vinnare ur gruppen.

Mittbacksparet Danielson-Ekdal var båda otillgängliga för spel, vilket innebar att Jesper Löfgren fick sällskap i mittlåset tillsammans med Rasmus Schüller samtidigt som Besard Sabovic tog över ”sexan” på mittfältet. Noterbart var att Eriksson och Finndell bytte platser på mittfältet, med ”Mange” till höger och Finndell till vänster, under säsongen har det allt som oftast varit tvärtom. Haris Radetinac startade till höger i sin 200:e match i blårandigt.

Välspelad inledning
Skönsång från de 25 000 djurgårdare som hade hittat sig dit möttes av delat bollinnehav. Den vikarierande mittbacken Schüller hamnade tidigt i en straffsituation med Silas Nwankwo, men domaren friade och det visade sig senare att Mjällbyanfallaren hade trampat snett i straffområdet.

I matchens tionde minut kom den första chansen för Blåränderna. Wikheim tråcklade sig fram och hittade Magnus Eriksson, han förlängde till Edvardsen som vinklade ett skott tätt utanför.

Tempot på matchen var det inledningsvis inget fel på, även om matchen inte betydde något för tabellpositionerna för något av lagen. Ett bolltrillande Djurgården hittade flertalet gånger ut på Vänsterkanten med Wikheim och Andersson. I den 14:e minuten hittade Sabovic fram till WIkheim med en långboll, där norrmannen kunde vika in och avlossa ett skott, något för rakt på målvakten som räddade enkelt.

I den 22:a minuten hittade Wikheim Radetinac på kanten efter en löpning. Haris Radetinac lossade i sin tur av ett inlägg som hittade Magnus Eriksson som fyllde på inne i straffområdet, den efterföljande nicken gick rakt på målvakten.

Det var istället Mjällby som spräckte målnollan. Det gjorde Amir Al-Ammari på ett spektakulärt sätt när han sköt ett vänsterskott utanför straffområdet på vänster sida och hittade bortre krysset bakom Widell Zetterström. Målet kom som lite av en chock för Blåränderna, som hade det bedömt svårt att komma in i en rytm. Den frenesi man inledde matchen med byttes ut mot ett mer vilset spel där Mjällby kom loss gång efter gång.

Bättre från och med minut 40
Nästa chans för Djurgården var återigen en pass från ”Mange” till Edvardsen som sköt utanför. Denna gång snappade Eriksson upp en andraboll och hittade in till Edvardsen, men skottet från anfallaren gick långt över. Eriksson fortsatte vara offensivt inblandad när han i den 40:e minuten sköt rakt på målvakten ut till hörna. Den efterföljande hörnan spelade han vidare till Andersson som sköt hårt och högt över.

Djurgården fortsatte komma framåt lovande när den första halvleken nådde sitt slut, men de sista aktionerna lämnade mycket att önska. Ett personalmässigt oförändrat Djurgården kom ut ur halvtidsvilan på ett bra sätt och kom fram bra flera gånger. Bland annat i den 51:a minuten där Wikheim lurade sig igenom till ett inlägg efter en sedvanlig kort hörna. Inlägget från Wikheim nådde Finndell som nickade över. Några minuter senare serverades Finndell än en gång i straffområdet, denna gång av Edvardsen, men mittfältaren kom inte till avslut.

Nära skjuter ingen hare
I den 60:e minuten gjorde Djurgården ett dubbelbyte som såg Haris Radetinac och Hampus Finndell utgå och Joel Asoro fick sällskap av Isak Alexander Alemayehu, den sistnämnde, född 2006, fick därmed sin allsvenska debut. I sin första matchaktion fick han skickligt fram bollen till Gustav Wikheim som fälldes för ett ypperligt frisparksläge. Frisparken i fråga sköts av norrmannen och täcktes ut till en hörna.

Nästa frispark för Djurgården levererade matchens hittills bästa chans för Blåränderna. Efter en tilltrasslad situation i straffområdet snappade Schüller upp bollen och sköt förbi en utsprungen målvakt, skottet täcktes på mållinjen av Mjällbys Moro. I situationen efter sköt även Besard Sabovic på mål, men det rakt på målvakten.

I minut 73 byttes Victor Edvardsen och Besard Sabovic ut till fördel för Kalle Holmberg och Emmanuel Banda. De två spelare som äntrade planen ryktas båda ha gjort sina sista säsonger för Djurgården. Den förstnämnde Holmberg blev direkt serverad av Joel Asoro till ett fint läge snett inåt bakåt, men skottet gick utanför. Nästa rad chanser kom kort efter detta, med ett långskott av Schüller det farligaste av dem alla.

Efter den heta Djurgårdspressen kom Mjällby fram till ett fint läge i straffområdet, men skottet täcktes av egen spelare. Direkt efter det sprang sig Joel Asoro fram till skottläge, men även det skottet täcktes.

Avmattade sista tio minuter av säsongen
I den 83:e minuten gjorde Djurgården sitt sista byte när Gustav Wikheim, som för dagen spelade väldigt bra men inte riktigt nådde den sista spetsen, lämnade planen och lät Albion Ademi spela de sista tio minutrarna. Stora delar av den andra halvleken var ett enda långt anfall från hemmalaget, men efter att Wikheim byttes ut försvann stora delar av den press man hade haft.

Ett ineffektivt Djurgården avslutade säsongen med en spelmässigt godkänd insats, men resultatmässigt underkänd sådan. Av publiken att döma gjorde detta inte speciellt mycket. Säsongens andra hemmaförlust avslutades med ”Sjung för gamla Djurgården” och avtackning av det Djurgården som har stått för en utomordentligt bra säsong. 

* * *

Vad tyckte du om säsongsavslutningen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!

Gabriel Hof@gabbehof2022-11-06 17:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården