Första Conference League-förlusten - noll poäng på Stockholmsarenan
Spelarna deppar efter Vitoria SC:s 1-2-mål.

Djurgården fick ta emot sin första förlust i årets upplaga av Conference League. Vitoria SC blev numret för svårt trots en bra prestation i Björknesjös första match som tränare för Blåränderna.

Det har varit omtumlande dagar för Blåränderna. I måndags förlorade man derbyt mot Hammarby och den tidigare tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf entledigades från sina roller. En doldis, i form av Roberth Björknesjö, tillsattes som interim-tränare och har enbart hunnit leda laget under en träning inför Conference League-mötet med portugisiska Vitoria SC.

Startelvan till kvällens match
Det har som sagt varit tvära kast för den nya huvudtränaren som fick formera sin första startelva inför Djurgårdens hemmapremiär i ligaspelet av Conference League. Det gjorde han med en relativt väntad startformation med de, åtminstone på pappret, bästa spelarna - till skillnad från den senaste elvan i derbyt. Den största skillnaden var att de tre bästa poängspelarna - Gulliksen, Tokmac och Hümmet - åter var tillbaka i startelvan.

Publiken sjöng tidigt upp inför matchen och när den väl startade var det en mäktig ljudkuliss som skulle bära fram laget. Man fick även tidigt en stor chans efter att Gulliksen serverat en fin djupledspass till Tokmac med ett avslut som lämnade mer att önska.

Motståndarna Vitorias startelva innehöll en fronttrio med kvicka spelare som utgjorde möjliga djupledshot. Ett fåtal gånger lyckades man slå bollen bakom mittfältet men DIF-försvararna kunde reda ut hoten.

Mållöst i halvtid
Matchen gick till halvtidsvila med 0-0 på resultattavlan där Djurgården stod för en stabil prestation mot ett skickligt lag som spelade en cynisk fotboll. För Stockholmslagets del har man fått lära sig av den europeiska cynismen sedan 2022 års Europaspel och Vitoria SC var inget undantag.

Portugiserna tog ledningen i den 58:e minuten genom Manu Silva. Mittfältaren stod för ett drömmål när han gjorde 0-1 med en drömträff som var otagbar för Jacob Rinne.

Stenssons första mål i Djurgården
Djurgården lät sig inte sänkas av det portugisiska ledningsmålet utan svarade snabbt med att göra 1-1 fyra minuter senare. Daniel Stensson sköt från distans med en fin träff som innebar hans första mål i Djurgårdströjan. Inte långt därefter var Tobias Gulliksen nära att göra 2-1 för Blåränderna men skottet gick strax utanför.

Under halvlekens gång gjorde Björknesjö fyra byten, samtliga med offensiva spelare i utgående riktning. Priske och Haarala byttes in i den 64:e minuten samtidigt som Eriksson och Fallenius intog planen i minut 72.

Därefter var Djurgården nära ett ledningsmålet när Sabovic slog en bra frispark men enbart några minuter senare var det Vitoria som gjorde 2-1 i den 79:e minuten. Ett snöpligt mål där bollen studsade rätt för portugisernas del och där Nuno Santos kunde nicka in bollen.

Djurgården gjorde ett tappert försök att få med sig en poäng men tiden var knapp och det slutade med förlust för Stockholmslaget.