Första mötet med BK Ljungsbro
Akvedukt, där tar vägtrafikant sig vatten över huvudet. Här illustrerat av mitt foto taget från en båt som passerar över O G Svenssons väg, infarten till Ljungsbro.

Första mötet med BK Ljungsbro

På söndag bär det av till Östergötland för tredje gången i år. Nu väntar match mot BK Ljungsbro, en helt ny bekantskap för oss. När jag jagar info noterar jag att klubben utmärker sig genom att INTE finnas med en egen sida på wikipedia!

Ljungsbro är en tätort i Linköpings kommun, ligger ungefär 15 kilometer nordväst om Linköping. Arbetspendlingen in till huvudorten är omfattande.

Ljungsbro genomkorsas av Motala ström och Göta kanal. I Ljungsbros utkanter invigdes 1970 Sveriges andra akvedukt för kanalpassage. Den första byggdes redan åren 1864 – 1869 i Håverud vid Dalslands kanal.

Mellan 1952 och 1970 var Ljungsbro centralort i Vreta klosters landskommun. För administration och kommunledning byggdes 1947 Ljungsbro kommunalhus vid Centralplan. Byggnaden blev bibliotek under 1970-talet, på samma vis som skedde i Huddinge ungefär samtidigt. I och med att Ljungsbro 1970 inkorporerades i Linköping blev matcherna mot residensstadens klubbar hastigt och kanske mindre lustigt till ”Linköpingsderbyn”.  

Flertalet av hyreshusen i de centrala delarna av Ljungsbro är byggda på 1950-talet då de uppfördes för att ge rum åt arbetarna vid konfektyrfabriken Cloetta.
Choklart!
Cloetta har sju produktionsanläggningar i fem olika länder. Sveriges enda ligger Ljungsbro. Där tillverkas bland annat Kexchoklad, Ahlgrens bilar, Polly, Plopp och Center.

En sammanslagning 2003
BK Ljungsbro såg dagens ljus den 3 februari 2003 när IF Tellby och Ljungsbro IF gick samman. IF Tellby bildades 1928 medan Ljungsbro FF bildades 1987. Tidigare var Ljungsbro FF en sektion i föreningen Ljungsbro IF som i sin tur bildades 1915. De viktiga årtalen finns med i klubbmärket.
Anledningen till sammanslagningen var att samhället Ljungsbro inte hade underlag för två konkurrerande föreningar som bedrev sporten fotboll.

2002 kom Ljungsbro på andra plats i sin division 5-serie. Året därpå kom nya klubben också på andra plats i femman. Det året innebar det uppflyttning till division 4. De åkte ur direkt.

Därefter hoppade klubben fram och tillbaka mellan dessa två divisioner under 16 säsonger innan de fick Fru Fortuna på sin sida restriktionssäsongen 2020. Ljungsbro kom på andra plats i Division 4 Östergötland Västra och fick kvala till division 3 i grupp bestående av fyra lag. Endast gruppsegraren skulle beredas plats i trean 2021. Inför sista omgången ledde Jönköpings BK med 6 poäng före Dagsbergs IF och BK Ljungsbro på 3. Ljungsbro tog chansen att ösa in mål i sin bortamatch mot IK Derik, poänglösa och avkopplade, slutresultat 7-1. Till ingen nytta, verkade det, när Jönköping i 89e kvitterade till 2-2 borta mot Dagsberg. Då klev Daniel Söderstam som Ljungsbros osannolika frälsare. Han gjorde 3-2 till Dagsberg i 90e. Vips! Ljungsbro toppade kvalgruppen med två måls marginal ner till Dagsberg.

Första säsongen i Division 3 Nordöstra Götaland gav en femteplats men den svåra andra säsongen var de illa ute. De hamnade till slut på nionde plats och tvingades kvala för att hänga kvar. Allt avgjordes i en ren gruppfinal i sista matchen när Ljungsbro tog emot Hjulsbro IK inför cirka 600 åskådare på Maxivallen (f d Cloettavallen!). Oavgjort skulle räcka för hemmalaget men de låg under med 1-2 efter första halvlek. Isak Arvidsson Najhis sena kvittering till 2-2 (i 87e!) betydde att Ljungsbro hängde kvar.

Förra året förvandlades 2022 års nedflyttningskandidat till överlägsna seriesegrare. Ljungsbro tog hem Division 3 Nordöstra Götaland sju poäng före Adas United IF, trots förlust i sina två avslutande matcher. Seriesegern hade de redan säkrat i omgång 20 när de manglade tabelljumbon Västerviks FF med 9-1 inför 575 åskådare på Maxivallen.
Deras publiksnitt på hemmamatcherna var 335 åskådare. I en ort med 7 131 invånare. Imponerande!

I år gör klubben debut i division 2-sammanhang. Högre upp i seriepyramiden har ett lag från Ljungsbro befunnit sig endast vid ett tillfälle. Säsongen 1946/47 kom Ljungsbro IF på nionde plats bland tio lag i Division 3 Mellansvenska Norra. De vann två matcher, spelade oavgjort i fyra och förlorade tolv. Åkte ur.  

BK Ljungsbro verkar på väg mot en klart bättre prestation i år men de fick känna på tufft motstånd direkt. Mot IFK Haninge borta blev det i förlust, 1-4, premiären. Därefter har de plockat hem tre segrar och två oavgjorda, endast förlorat två gånger. I senaste matchen blev det förlust 2-4 borta mot Nyköpings BIS, som naturligtvis fick hjälp av sin närmast obligatoriska straffspark hemma på Rosvalla!

Vi har en tuff uppgift i Ljungsbro på söndag men Huddinge IF har en förmåga att lyfta sig i motgångens stund, i synnerhet när vi ställs mot nytt motstånd. Dags att de tigerrandiga visar klorna!
 
Tennissiffror i veckans match
I måndags kväll spelade Huddinge IF borta mot Västerhaninge IF i SSH2. Reservlagsserien. Det blev en 6-0-seger efter 5-0 redan efter första halvlek. Viktor Widerberg svarade för tre mål, Milo Norrby för två och Måns Klint för ett.

En ursäkt
I rapporten från hemmamatchen mot Nacka skrev jag att Elias Ländin hade en fot med när Nacka gjorde sitt andra mål. Det stämmer inte, det var en annan spelare. Jag ber om ursäkt för mitt misstag och ska försöka vara tydligare när jag pratar med spelare efter match så att det inte blir lika lätt att missförstå.
 

Robert Lindberg2024-05-22 19:08:36
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger