Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-07-08 15:00

IFK Värnamo - Djurgården
1 - 2

Första segern på bortaplan – Berg matchvinnare
Oliver Berg blev stor hjälte i eftermiddagens match när han gjorde mål för andra matchen i rad.

Djurgården vände och vann borta mot IFK Värnamo. En bra andra halvlek bäddade för årets första bortaseger.

Allsvenskan är i full gång efter ett längre uppehåll. Förra helgen var publikfesten tillbaka och mycket var sig likt från tidigare. Malmö FF och IF Elfsborg bärgade nya trepoängare och IFK Göteborgs mardrömssäsong fortsatte. Desto mer överraskande var att AIK vann för blott andra gången i år och att BK Häcken tappade poäng i toppstriden. För Djurgårdens del hade man inte kunnat få en mer tacksam uppgift än Varbergs BoIS på hemmaplan.

Oron för att spelare skulle vara trögstartade av att inte ha spelat tävlingsmatcher på några veckor kunde snabbt viftas bort när jumbon kom på besök. Bortalaget hade bara ett par dagar före avspark fått beskedet att Joakim Persson lämnar jobbet som tränare. Djurgården klev in direkt och satte en hög press, vilket snabbt gav laget ett tydligt övertag. Det hade inte hunnit gå fyra minuter innan Jesper Löfgren – succéspelaren från våren – gav hemmalaget ledningen. Varberg var dock inte helt ofarligt och Jacob Widell Zetterström behövde sträcka ut mer än en och två gånger. Glädjande för alla djurgårdare – och självklart för huvudpersonen själv – var att Oliver Berg fick skriva in sig i målprotokollet. Anfallarens vår var långt ifrån vad någon hade hoppats på, men mot Varberg såg det mycket bättre ut för norrmannen.

De senaste veckorna har annars det mesta kring Djurgården handlat om transferfönstret som öppnade under gårdagen. Trots det har det redan hunnit hända en hel del. Victor Edvardsen, Wilmer Odefalk och Elias Andersson har alla tre gjort klart med nya klubbar, där den sistnämnde gör sin sista match nästa måndag mot Malmö FF. Dessutom har det kommit in tre nya spelare – Rami Kaib, Felix Vá och Musa Gurbanli. Kaib, som inte fick plats i matchtruppen som åkte till Värnamo, blir en rak ersättare till Andersson. Övriga två kommer så småningom att ansluta till Kaknäs och det finns en liten förhoppning att de kan vara med mot Malmö FF om det sista pappersarbetet hinner göras i tid.

Dagens motståndare IFK Värnamo kom till matchen med en god känsla efter förra helgens resultat. Degerfors besegrades relativt enkelt med 2–0 på bortaplan, en viktig seger för klubben som blandat och gett hittills i år. Fjolåret blev en riktig succé då man slutade på en tiondeplats som nykomling – och tanken var att Kim Hellbergs lag skulle ta ytterligare kliv denna säsong. Resultaten på hemmaplan har varit problematiska för Värnamo då man inför eftermiddagens match endast hade Varberg och IFK Göteborg bakom sig i hemmatabellen.

Uppförsbacke direkt
Om Värnamos facit på hemmaplan varit dåligt har det sett lite likadant ut för Djurgården fast på bortaplan. Blåränderna reste ned söderut med en stark trupp i hopp om att vända den dystra trenden på bortaplan. Förutom Elliot Käck, som fortfarande är skadad, var det bara Hampus Finndell som inte kunde delta på grund av avstängning. Gustav Wikheim fanns med efter att ha missat förra matchen med en skada och Jacob Une Larsson var tillbaka i en allsvensk trupp för första gången på ett och ett halvt år.

Vem som ska stå i mål och vilka som ska bilda backlinje har varit enkelt för Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att bestämma i år, så även denna dag. Jacob Widell Zetterström vaktade målet, samtidigt som Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson och Elias Andersson formerade backlinjen. Längre fram i planen var det dock svårare att gissa sig fram till hur tränarna skulle tänka. Alternativen på mitten var många, men valen föll slutligen på Besard Sabovic, Rasmus Schüller och Lucas Bergvall. Detta innebar en ny bänkning för lagkapten Magnus Eriksson.

Offensivt hade konkurrensen hårdnat i och med Wikheims återkomst i truppen. Han slängdes inte in i startelvan direkt utan Joel Asoro, Oliver Berg och Haris Radetinac startade för andra matchen i rad. På bänken fanns Gustav Wikheim, Jacob Bergström och Oskar Fallenius redo att hoppa in för att göra skillnad. Noterbart var att Djurgårdsbekantingarna Albion Ademi, som är på lån från DIF, och Gustav Engvall ingick i IFK Värnamos startelva.

Många Djurgårdssupportrar hade tagit sig till Finnvedsvallen för att sjunga fram sitt lag till nya poäng. Det var två spelskickliga lag som ställdes mot varandra denna varma sommardag. Värnamo byggde metodiskt spelet från backlinjen hela vägen upp till DIF:s planhalva. Detta gjorde man i den sjunde minuten på ett perfekt sätt. Simon Thern fick yta centralt och frispelade Gustav Engvall i ett friläge. Danielson, Löfgren och Widell Zetterström misslyckades med att fånga upp anfallaren som enkelt kunde rulla in 1–0 till hemmalaget.

Dåligt, krampaktigt och tempofattigt
Målet blev inte den väckarklocka som de flesta hade kunnat tro. I stället fortsatte Värnamo att pressa Djurgården till misstag efter misstag. När väl Blåränderna, som för dagen bar det röda andrastället, avancerade offensivt ledde det sällan till avslut. De enda gångerna det blev någorlunda farligt var via hörnor då Löfgren och Danielson hotade med sin längd.

Men DIF fick aldrig igång ett eget spel. Mer ofta än sällan slog Widell Zetterström och mittbackarna bort bollen med längre passningar som inte hittade rätt adress. Asoro var förvisso ett ständigt hot med sin snabbhet, men Värnamo höll defensiven i skick. Efter 30 minuters spel landade bollen hos Sabovic efter en hård frispark av Elias Andersson. Den centrala mittfältaren fick inte ordning på bollen utan den rann ut till inspark.

Ju längre halvleken led desto tydligare blev Djurgårdens dominans. Sabovic vann fler dueller på mitten, samtidigt som lagets passningsspel blev bättre och bättre. Men trots detta klickade aldrig anfallsspelet. Berg isolerades ännu en gång längst fram i sin anfallsposition och kom inte med i spelet. Det saknades fart, vilja och idéer i bortalaget. Detta gick att hitta i hemmalaget som var betydligt nöjdare med sin halvlek. Bergstrand och Lagerlöf hade med största sannolikhet mycket att säga i pausen.

Få blev därför förvånade när tränarna valde att göra en förändring redan i halvtid. Lucas Bergvall, som hade en jobbig första halvlek, byttes ut för att göra plats åt Oskar Fallenius. Som en följd av bytet flyttades Berg ned på mittfältet – den position som passar honom bäst – och Asoro tog plats som spjutspets.

Vändningen fullbordad
Djurgården var mer påslaget i inledningen av den andra halvleken än på hela första. Berg testade Vaitsiakhovich i Värnamos mål efter ett par minuter med ett avslut utanför straffområdet. Den inledande energin avtog nästintill omgående och det liknade mer de första 45 minuterna. Asoro och Fallenius fick ingen möjlighet att använda sin fart bakom hemmalagets backlinje, i stället rullades bollen runt i ett lågt tempo.

Efter att timmen var spelad höll sig Danielson framme på en hörna från höger, men skottet träffade inte mål. Några minuter senare var det Löfgrens tur att få iväg ett avslut efter en hörna – även denna gång behövde inte Värnamomålvakten göra någon räddning. I samma veva gjorde firma Bergstrand-Lagerlöf eftermiddagens andra byte. In kom Magnus Eriksson och ut gick Besard Sabovic. Danielson, som var kapten för dagen, lämnade snabbt över bindeln till den ordinarie lagkaptenen.

DIF skulle dock få utdelning på spelövertaget och det kom inte som någon överraskning att det var just efter en hörna. Rasmus Schüllers volley med fel fot letade sig hela vägen in i mål – kvitterat med 20 minuter kvar. Sju minuter senare fick Djurgården en gyllene chans att vända på matchen. Radetinac fälldes i straffområdet och Magnus Lindgren – domare för dagen – hade inget annat väl än att peka på straffpunkten. Fram klev “Mr 100 procent” Oliver Berg samtidigt som de tillresta supportrarna sjöng om AIK:s eventuella degradering till Superettan. För tredje gången denna säsong var Berg säkerheten själv och vändningen var ett faktum.

Första gången i år
Under återstoden av matchen valde Djurgården att kliva ett par steg ned med laget för att försvara ledningen. Anfallarna orkade inte pressa Värnamos backlinje och hemmalaget fick som en följd av det mer bollinnehav. Pierre Neurath Bengtsson ersatte Elias Andersson som klev av med en känning. Men det hamnade i skymundan i och med att Jacob Une Larsson gjorde comeback i den blårandiga tröjan efter tiden i Grekland. Målskytten Schüller byttes ut och Blåränderna ställde upp i en fembackslinje.

Värnamo skapade aldrig några farligheter under slutskedet och Djurgården kunde hålla igen för lagets första seger på bortaplan denna säsong. Andra halvlek kan tränarduon ta med sig till kommande matcher. Kollektivet såg bättre ut och det blev återigen tydligt att Oliver Berg hör hemma i en offensiv mittfältsroll. Även Magnus Eriksson stod för en insats som kommer ge honom mer speltid framöver.