Första sommarförsäljningen klar – Edvardsen lämnar
I år blev det endast två mål och snålt med speltid – nu flyttar Edvardsen utomlands.

Första sommarförsäljningen klar – Edvardsen lämnar

Det blev inte ens två hela säsonger i Djurgården innan flyttlasset gick vidare för Victor Edvardsen. Härnäst väntar spel i Nederländerna och Go Ahead Eagles.

Det var med skyhöga förväntningar som Victor Edvardsen anlände till Djurgården inför säsongen 2022. Innan dess hade föreningen länge letat efter en pålitlig målskytt, egentligen ända sedan Mohamed Buya Turay lämnade efter SM-guldet 2019. Emir Kujovic och Kalle Holmberg fick aldrig igång målskyttet och tränarna testade till och med mittfältare, som exempelvis Magnus Eriksson, i anfallspositionen. Men ingen hittade rätt och därför sågs Edvardsen som en perfekt lösning på dessa problem.

Det rådde inga tvivel kring anfallarens förmåga att göra mål. 30 mål på två säsonger med Degerfors i Superettan och Allsvenskan skojar man inte bort i första taget. Flertalet allsvenska klubbar var därför ute efter Göteborgssonen och även utländska intressenter följde Edvardsen. Valet föll på Djurgården och han pratade i samband med flytten att en storklubb i Sverige var ett perfekt steg i karriären.
 
Och det började på bästa möjliga sätt när han i premiären sänkte sitt gamla lag med två mål. Fram till sensommaren gick det inte att säga något annat än att Edvardsen gjort det mycket bra i Djurgården. Under hösten visade formkurvan nedåt, men i det stora hela stod han för en imponerande debutsäsong i Blåränderna. Nio mål och nio assist blev facitet i Allsvenskan, men det är insatserna i Europakvalet som Djurgårdssupportrarna kommer att minnas tillbaka på med stor glädje. Mål och assist mot HNK Rijeka, mål mot Sepsi, drömmålet mot APOEL samt målskytt mot Molde. Det är inget snack om att han var en av de starkast bidragande faktorerna till att DIF kvalificerade sig för ett europeiskt gruppspel.

Nya äventyr i Nederländerna
Om fjolåret var bra, så har årets säsong varit tvärtom. Förtroendet från Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har inte funnits där och när han väl fått spela har anfallaren inte gått att känna igen. Mot slutet av vårsäsongen var Edvardsen dessutom tydlig i media kring att situationen var långt ifrån optimal. Det tisslades och tasslades om en flytt till IFK Göteborg, men det var aldrig riktigt nära. 

I stället blir det en utlandsflytt till nederländska Go Ahead Eagles. Klubben slutade på en elfteplats och går efter sommaren in i tredje raka säsongen i Eredivisie, den nederländska högstaligan. Där får han konkurrera med svensken Isac Lidberg, Go Ahead Eagles nummer nio, som gjorde sju mål den gångna säsongen. Edvardsen har skrivit ett kontrakt till sommaren 2026.

– Det känns ju jäkligt kul att bli proffs utomlands och få en ny utmaning. Det är en dröm jag har haft, även om det självklart känns jobbigt att lämna Djurgården. Men det har varit en bra dialog och alla parter är nöjda. Så allt har rullat på smidigt, säger Edvardsen till Djurgårdens hemsida.

Fjolårets Europaspel är något som Edvardsen kommer ha med sig en lång tid framöver.

– Det jag var med och upplevde, framför allt förra året, är något jag alltid kommer att bära med mig. En av de stora anledningarna till att jag kom till Djurgården var att få uppleva den fantastiska inramningen och det var ett otroligt Europaäventyr vi hade tillsammans. Det är få förunnat att få vara med om något liknande och det var hur magiskt som helst.

Bosse Andersson tänker även han tillbaka på anfallarens insatser i Conference League.

– Victor kom in som en stjärnvärvning under förra säsongen och med sina nio mål och nio assist i Allsvenskan det året bidrog han till att vi slutade i toppskiktet i tabellen. Han var även starkt bidragande till att vi tog oss till gruppspelet i Conference League där hans mål från halva planen mot Apoel var det mest minnesvärda, en kopia på målet han gjorde mot oss på Stora Valla i Degerfors, som i sin tur var en av anledningarna till att vi värvade honom, säger sportchefen. 

– Vi har haft en diskussion där det har funnits intresse såväl i vintras och nu under sommaren. Så det föll sig naturligt att han nu får uppfylla sin dröm och komma ut och bli utlandsproffs i Europa, vilket han ju hade med sig som mål när han kom till DIF. En överenskommelse är på plats som är bra för spelaren och bra för Djurgården, check på samtliga delar och då är det bara att köra. Victor är en härlig profil och en lirare med stor personlighet som vi nu får tacka för hans tid i Djurgården. Vi önskar honom ett stort lycka till i hans fortsatta karriär. 

Victor Edvardsen har, förutom Djurgården och Degerfors, även representerat Utsiktens BK, Elverum, Stenungsunds IF, IK Oddevold och Karlstad.

* * *

Vad ger du för betyg på Edvardsens tid i DIF? Vad tycker du om försäljningen? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-06-27 10:10:00
Author

Fler artiklar om Djurgården