Första värvningen i hamn – Carlos Moros Gracia presenterad
Det blir spansk influens på Djurgårdens trupp 2023 när Carlos Moros Gracia tar plats. Passande är att försäsongslägret spelas i just Spanien.

Första värvningen i hamn – Carlos Moros Gracia presenterad

Nu är det äntligen klart – Bosse Anderssons första vinterförvärv är här. Carlos Moros Gracia har skrivit på ett längre kontrakt med Djurgården och presenterades under fredagseftermiddagen.

Genom åren har det kommit och gått många framstående mittbackar i Djurgården. Daniel Amartey, Jonas Olsson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Hjalmar Ekdal och Isak Hien är ett axplock av alla som funnits i truppen i modern tid. Inför den nyligen avslutande säsongen lånades Une Larsson ut utomlands – närmare bestämt till Grekland – för att testa vingarna efter en lång och trogen tjänst i blårandigt. Därmed hade Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf en mittbacksuppsättning i form av Hjalmar Ekdal, Jesper Löfgren, Isak Hien och Frank Odhiambo till sitt förfogande.

Tanken var att de två förstnämnda skulle vara ordinarie medan de andra två stod på tillväxt. Löfgren – som gick in i sin andra säsong i DIF – drabbades av körtelfeber på försäsongen vilket öppnade upp för doldisen Isak Hien. Efter en skakig inledning gjorde han platsen bredvid Hjalmar Ekdal till sin. Utvecklingen gick så fort att utländska klubbar radade upp sig för att erbjuda det ena lukrativa erbjudandet efter det andra. Bosse Andersson höll sig kall och väntade ut Hellas Veronas bud som låg omkring 30-40 miljoner kronor. 

Några veckor innan detta hade Djurgården gjort klart med Marcus Danielson – guldhjälten från 2019 som hade tillbringat de efterföljande åren i ett Kina med hårda coronarestriktioner. Under hösten bildade han och Ekdal mittlås när klubben avancerade till slutspel i Europa Conference League och säkrade andraplatsen i Allsvenskan. Trots detta har tre mittbackar i truppen känts aningen tunt. Både Danielson och Ekdal drogs med skador mot slutet – vilket gjorde att Piotr Johansson och Rasmus Schüller fick vikariera i deras ställe.

Därför väljer Djurgården att förstärka på den nämnda positionen och förhoppningsvis har man hittat en spelare som kan göra den imponerande listan av försvarare ännu längre. Spanjoren Carlos Moros Gracia – senast i Mjällby – ansluter som Bosman och har skrivit ett treårskontrakt med Stockholmslaget efter en tids spekulationer. 29-åringen är nöjd med flytten till Blåränderna.

– Jag är väldigt glad över att få komma till Djurgården och ser fram emot att få komma igång med laget, säger huvudpersonen till klubbens hemsida.

– Bosse har berättat mycket för mig om laget och hur allting fungerar i Djurgården. Det känns som en väldigt välorganiserad förening så det är helt rätt val för mig att komma hit.

Att flytta till Stockholm och Djurgården var inget svårt beslut för Moros Gracia att fatta:

– Jag har spelat många matcher mot Djurgården och jag vet hur tufft det är att vara på andra sidan. Det är ett starkt lag med vinnarmentalitet, så när jag fick frågan kändes det inte som att jag behövde fundera så mycket.

Sportchef Bosse Andersson – som har ett bra track record när det kommer till värvningar inom Allsvenskan – ser fram emot att se Moros Gracia i Djurgården.

– Carlos har varit en av Allsvenskans mest framträdande försvarsspelare under sin tid i Mjällby. En spelskicklig mittback som är stark både i både sitt eget straffområde såväl som motståndarnas. Han är dessutom en ledare på planen och väldigt ambitiös och professionell som fotbollsspelare. Så vi är glada och tacksamma för att han har valt att komma till Djurgården där han kommer att vara en viktig pusselbit för oss framöver.

Kärt återseende
Moros Gracia föddes i Sagunto – en ort vid Spaniens ostkust tillhörande provinsen Valencia. Det låg med andra ord nära till hands att inleda fotbollskarriären i just Valencia. Som sexåring började han spela i klubbens juniorlag. Sakta men säkert jobbade Moros Gracia upp sig genom ungdomslagen innan han 2012 bytte till Atlético Saguntino – ett lag som idag håller till i den spanska fjärdedivisionen. Efter det väntade ett spännande äventyr för spanjoren – collegefotboll i USA. Temple Owls – som representerar Temple University i Philadelphia – blev nästa lag på Moros Gracias karriär. Nästan 40 matcher och 4 mål blev det sammanlagt mellan 2015 och 2016. Året därpå fick GIF Sundsvall upp ögonen för mittbacken och man gick så långt att han värvades för att bilda mittlås med en viss Marcus Danielson. Det blir med andra ord ett kärt återseende för båda två.  

Med tre lyckade säsonger i Medelpad – alla i Allsvenskan – var tiden inne för en ny utlandsflytt – denna gång till Polen och LKS Lodz. Där var han med när laget degraderades från den polska högstaligan ner till andraligan. Men Sverige har visat sig vara en personlig favorit för Carlos Moros Gracia – för under sommarfönstret 2021 kom han och Mjällby överens om ett kontrakt året ut med option på ytterligare ett år. Fram till säsongsslut startade han alla matcher förutom en och imponerade tillräckligt mycket för att optionen i kontraktet skulle utnyttjas. Den gångna säsongen var han en av seriens målfarligaste försvarare med sina fyra mål – och det är inte konstigt att Djurgården värvar spanjoren med tanke på hans kvaliteter.

Moros Gracia får ofta beröm för sitt offensiva spel där hans spelförståelse och passningsspel sticker ut för att vara en försvarare. Detta kan komma att falla väl ut i och med att Djurgården har mycket bollinnehav och gillar att sätta igång spelet från backlinjen. En faktor man ska ha med sig är att Moros Gracia mest har spelat i en trebackslinje i sin karriär – GIF Sundsvall, LKS Lodz och Mjällby spelade alla med tre mittbackar. Djurgården och Kim och “Tolle” håller hårt i sitt 4-3-3 – så 29-åringen får sikta in sig på att endast ha en mittbackskollega bredvid sig. 

Carlos Moros Gracia blir Djurgårdens första värvning inför säsongen 2023. 

* * *

Vad tycker du om värvningen av Carlos Moros Gracia? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-11-18 17:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården