Forum 1891:s halvtidssammanfattning av säsongen 2020

Forum 1891:s halvtidssammanfattning av säsongen 2020

Då mer än halva säsongen är spelad har Forum 1891:s redaktion valt att försöka sammanfatta vad vi har sett av Djurgården hittills denna säsong. Vi blickar också framåt mot eventuella nyförvärv och Champions League-kvalet.

Nils Rahm 

Vad har funkat bäst i Djurgården hittills?

Att man mer och mer börjat se ut som DIF 2019 igen. Tålmodighet och stort bollinnehav var en av nycklarna till guldet förra året och på den fronten är Djurgården sig likt. Man är dessutom fortfarande ruggigt starka på fasta situationer.

Vad har funkat sämst i Djurgården hittills?
Sista tredjedelen. När grundspelet suttit som en smäck går det tyvärr inte säga detsamma om den sista avgörande biten. Det har i alldeles för många matcher sett för trögt ut när Djurgården närmat sig offensivt straffområde och när man väl haft lägena har det saknats kvalité i inläggen.

Vem har varit bäst laget?
Fredrik Ulvestad eller Jacob Une Larsson. Båda två är väldigt pålitliga och dom står sällan för dåliga matcher. Den förstnämnda är dessutom en hundraprocentig straffskytt.

Vem vill du se mer från?
Den som måste höja sig mest är utan tvekan Jonathan Ring. Gjorde 7+7 förra året men har varit totalt iskall i år. Annars ska det bli spännande att se mer av Banda.

Behöver Djurgården agera i transferfönstret? Om ja, vad behövs?
Djurgården skulle må bra av att agera. 1-2 namn till skulle öka sannolikheten för fortsatt toppstrid i AS och avancemang i ett par CL/EL-kvalomgångar. Mange är det mest realistiska namnet och jag tror han skulle passa mycket bra in i Bergstrand & Lagerlöfs lag. 

Vad är känslan inför CL-kvalet?
Tufft med bortaplan och väldigt trist att det är utan publik. Potentialen fanns där för ett galet bortafölje i Budapest. Sportsligt vet man ju väldigt lite om Ferencvaros, annat än att dom spelade EL-gruppspel förra året. Djurgården är å andra sidan så redo man kan vara med utvilade nyckelspelare och bra form. Avancemang är ändå realistiskt men då måste Blåränderna stå för en topprestation!

Mikael Holm 

Vad har funkat bäst i Djurgården hittills?
Det är nog försvarsspelet som har varit bäst hittills. Med Jacob Une Larsson och Erik Berg hade man ett stabilt mittbackspar när man gick in i säsongen. Jesper Nyholm kom in efter ett tag utan att ha spelat match på två år men visar att han är på samma nivå som Une och Berg. Minst antal insläppta mål i serien efter 16 omgångar säger mycket och det är tack vare de solida mittbackarna men också klassen på ytterbackarna i Djurgården som kan både försvara bra och visa klass i anfallsspelet. 

Vad har funkat sämst hittills?
Rörelsen i anfallsspelet. Det är ofta som Djurgården fastnar i att slå tidiga/svåra inlägg mot en stillastående Kujovic eller Holmberg och då får man svårt att skapa farliga lägen. Bristen på kvicka yttrar som kan slå ut sin försvarare har varit stor men förhoppningsvis kan det vända med Chilufya och Bärkroth tillbaka. 

Vem har varit bäst?
Fredrik Ulvestad är bäste målskytt i laget trots att han spelare som en av två sittande mittfältare men jag väljer ändå Jacob Une Larsson. Han har vuxit ut och tagit på sig ledarrollen i backlinjen efter att Marcus Danielson lämnat. Är särskilt svag för hans stötbrytningar högt upp i banan, försvarsdelikatess! 

Vem vill du se mer från?
Det är svårt att säga någon annan än Jonathan Ring här. Jag tycker visserligen att han vuxit in i spelet och gjort mycket rätt i de senaste matcherna men kanske inte riktigt haft turen på sin sida. Behöver få upp självförtroendet! 

Behöver Djurgården agera i transferfönstret? Om ja, vad behövs?
Definitivt. Skulle man kunna få in Mange Eriksson så har man gjort en supersommar, får man in ytterligare en spelare så är det klockrent. Mange är perfekt då han kan spela på alla offensiva positioner i dagens DIF. En som också skulle vara intressant är Daniel Larsson som har varit utomlands länge. Han är lite som Mange Eriksson i att han kan spela på flera positioner samt att han har mycket rutin. 

Vad är känslan inför CL-kvalet?
Jag går ändå in med positiva tankar även om jag är medveten att det kommer bli tufft. Djurgården kommer in med god form (derbyförlusten till trots) och jag hoppas att man kan leverera en stark insats som kan ta laget vidare en omgång, minst. 

Daniel Bergholm

Vad har funkat bäst i Djurgården hittills?
Att DIF fortsätter utvecklas. Trots att vi hela tiden tagit poäng så har spelet varierat för mycket i nivå och segrarna har lite för ofta känts oförtjänta. Sedan den viktiga derbyvinsten mot gnaget så har spelet och segrarna därefter blivit tryggare och mer välförtjänta. Nu presterar Blåränderna återigen som ett topplag som förhoppningsvis också kan göra avtryck i Europa.

Vad har funkat sämst hittills?
Enskilda spelares prestationer. Ring har varit årets sorgebarn hittills som inte gjort en bra insats, eller en poäng för den delen. Astrit såg “bäst ut på träning” innan säsongen började, men efter flera misslyckade insatser och mestadels inhopp valde han tillsammans med DIF att ta en paus. Det håller inte för att vara en av de bäst betalda spelarna. Förväntningarna man hade på dessa två är årets största besvikelser.

Vem har varit bäst?
Centrallinjen har varit riktigt bra genomgående, men jag väljer att lyfta Karlström här. Var orolig att han skulle falla tillbaka i lite ojämna prestationer likt början på hans Djurgårdskarriär, men han håller (halva säsongen in) minst lika hög nivå som förra säsongen. En perfekt ambassadör för DIF både på och utanför planen och har potential att bli en riktig ikon i Blårandigt.

Vem vill du se mer från?
Banda har blivit årets mr x och fortsätter att blomma ut i sin offensiva mittfältsroll. Om jag ska nämna någon mer så är det Augustinsson. Har verkligen axlat vänsterbacksplatsen från Käck men det känns fortfarande som att det går att få ut 10-15% till. Har en riktigt bra vänsterfot och har också alla förutsättningar att ta samma resa som brorsan. Jag tror att han har potential att bli en av våra viktigaste spelare, innan han tar sig vidare ut i Europa.

Behöver Djurgården agera i transferfönstret? Om ja, vad behövs?
Det behöver vi! Jag är fortfarande ganska säker på att denna trupp behöver vässas offensivt för att lyckas skrälla i Europa. Om vi ska prioritera en hemvändare så borde vi gå för Mange. Kan spela på flera offensiva positioner. Har också alltid visat prov på rätt inställning och var majestätisk under sin senaste sejour. Annars någon annan valfri offensiv pjäs och där litar jag fullt på Bosse, om så skulle vara fallet.

Vad är känslan inför CL-kvalet?
En vanlig säsong hade man varit euforisk. Nu ligger den mer som ett lock över ett kokande vatten. Att ta sig vidare minst en omgång där skulle göra mycket för att också kunnat ta sig långt i EL - om vi sedan åker ut mot Celtic (vilket ändå är troligt). Matchen mot ungrarna är således livsviktig. Ur ett supporterperspektiv får man se det mer som en ekonomisk möjlighet att fortsätta få roliga resor i framtiden.
 

Mikael Holm@carlmikaelholm2020-08-17 20:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården