Förvecklingar och förvirring i cupen

På lördag klockan 15.00 möter vi FoC Farsta "hemma" på Segeltorps IP i vad StFF väljer att kalla för Stockholm Cup 23/24 A-kval. När det egentligen handlar om åttondelsfinal. FoC vann grupp A 5 – men hos Boo FF var man övertygad att gruppsegern var deras.

Det är högst olyckligt när två olika lag utropar sig till seriesegrare och hävdar stöd i tävlingsbestämmelserna. Hur gick det då till när både Boo och Farsta ”vann” grupp A 5?

Efter två spelade omgångar hade Boo 4 poäng efter 2-2 mot Farsta och 4-3 mot Åkersberga FC. Farsta stod på två pinnar efter oavgjort mot både Boo och Segeltorp. Glasklart så långt.

Dagen innan sista matchen reste Segeltorps A-trupp på träningsläger i främmande land. De räknade med att klubbens P19-lag skulle spela sista matchen i gruppen men nu föll det sig så illa att A-laget registrerats som en egen förening inom klubben. P19-laget kvarstår i den ursprungliga föreningen och det går inte att låta lag från annan förening ta över och spela. Det säger sig självt.

Vilka konsekvenser får denna w.o.?
Tävlingsföreskrifterna för Stockholm Cup ger vid handen att lag som inte infinner sig ”förlorar matchen och utesluts ur tävlingen”. Det står ingenting om vad som sker med redan spelade matcher. Ingen som tänkt på att det i cupen inlagts seriespel?
Lösningen kanske finns när man läser vidare i dokumentet. Där står ”Förutom Stockholms Fotbollförbunds tävlingsbestämmelser gäller Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser i tillämpliga delar”.

Vad står det då i tävlingsbestämmelserna?
Det är nu det börjar bli knivigt på allvar.
I §22 står ”Förening vars lag lämnar w.o. i förbundstävlingar utesluts ur den tävling laget deltagit i. Uteslutet lags matcher ska ogiltigförklaras och såväl lagets som motståndarlagens erövrade poäng och målskillnad ska annulleras.”
Ok så långt..
Men vänta!
Längre fram i samma paragraf finns en highlightad ruta, innehållande bland annat denna komplettering: ”För lag som uteblivit från sista seriematch och inte tidigare lämnat någon w.o. i serien ska resultatet från matchen räknas som 0-3 och resultatet inräknas i serietabellen och därefter utesluts laget … tabellen räknas inte om.”
Motsägelsefullt.

StFF baserar sitt beslut efter texten i det tidiga stycket, stryker helt sonika Segeltorps två spelade matcher. Tar ingen som helst hänsyn till att det handlar om sista matchen i serien. Vilket de borde göra, om de ska följa tävlingsbestämmelserna till punkt och pricka.
Det utmynnar i att FoC vinner gruppen om de vinner med två måls marginal borta mot avhängda Åkersberga.

När förre Huddinge-spelaren Uche Odinks fixar 3-1 redan i 37e ser det ljust ut för FoC men ett reduceringsmål i 71a ställer allt på huvudet. I detta läge är det Boo som tar hem gruppen tack vare fler gjorda mål. Lamin Sanneh kliver fram som Farstas hjälte när han sätter det avgörande 4-2-målet i 76e. Resultatet står sig tiden ut – FoC går vidare!

Niclas Johansson, sportchef hos Boo FF, erkänner att han och laget, ja hela klubben, är mycket besviken över hur det här slutade. Det har jag full förståelse för.

Jag har i ärendet haft upprepad telefonkontakt med personer på StFF. Jag avskyr mysterier och vill finna en lösning varför det blir som det blir. Det fick jag förklarat för mig enligt ovan. Jag avslutade diskussionen med att uppmana StFF att ändra i texten inför nästa års Stockholm Cup så att det inte är någon tvekan om vad som gäller i ett fall som detta.  

Cobran som försvann
Vi mötte FoC Farsta i serien förra året då de var nyuppflyttade till division 2. Vi vann hemma under våren med 3-1, förlorade höstmatchen borta med 1-2 i en regnmatch. Den trepoängaren hjälpte FoC undan direktnedflyttning och de kunde förnya kontraktet via ett lyckosamt kval. I år är de överflyttade till norra Svealands-tvåan. Kul för dom!

Vi har briljant hemmafacit mot FoC, vinst i de senaste sju seriemötena. Senaste hemmaförlusten daterar sig tillbaka till 15 september 2001 då FoC, näst sist i tabellen och så gott som nedflyttningsklara, betvingade oss med 3-2 på Källbrink. Vi förlorade endast sex matcher den säsongen. Så typiskt Huddinge att en av dessa plumpar kom mot ett avstigningslag!

FoC Farsta bildades 1 november 1977 vid en sammanslagning mellan Farsta AIK och IF Cobran. Den sistnämnda klubben bildades 1955 med fotboll på programmet. Under 1960-talets andra hälft gjordes en storsatsning inom ishockeyn. Siktet var ställt mot högsta serien. Som bäst nådde klubben säsongen 1970/71 en andraplacering i näst högsta serien. Sedan gick det raskt utför. De rasade ur året därpå. Sedan dröjde det inte länge förrän klubben från Hägerstensområdet slog ihop sina påsar med ett gäng från Farsta och flyttade österut för gott.

Vi har mött FoC Farsta i Stockholm Cup vid tre tillfällen tidigare. Den 13 mars 2022 blev det 2-2 i en gruppspelsmatch på Stadshagen, deras hemmamatch. I mars 2011 slutade matchen mållöst, vi gick vidare efter straffar. Vår hemmamatch. Den 11 mars 2008 blev det också oavgjort, matchen ingick i första omgången och Farsta vann med 5-3 efter straffar. Vår hemmamatch. Kryssläge och straffavgörande i år igen?

Årets gruppspel har inte varit nådigt för division 2-klubbarna i A-sektionen. Endast två har överlevt. Och dessa två lottades att möta varandra! Höga odds för att det skulle ske, men nu har det hänt. Inga straffsparkar före avspark. Bara att köra direkt.
- Vi ska vinna!
Huvudtränare Abbod Kocadag är helt bestämd på den punkten.

Vi ses på Segeltorps IP på lördag!

Truppnytt
Melvin Cimen är utlånad till Segeltorp i år. Han kan vara i Albanien och svettas nu!

Robert Lindberg2024-03-13 09:33:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger