FOTBOLLENS BESLUT I 51 % -FRÅGAN

Ni undrar säkert: vad händer nu i 51 % -frågan? Nå, jag ska berätta för er. Det är avgörande tider. Den 25 maj röstar man på RF:s stämma i Luleå. Det är sju veckor dit. Nu uppmanar vi SvFF att rösta för ett bevarande av 51 % -regeln på RF-nivå.

Efter den enorma uppslutningen från supporterhåll under vintern och våren, där flera av de största elitföreningarna – IFK Göteborg, Elfsborgs IF, Hammarby IF, Djurgården, AIK, Malmö FF, Helsingborgs IF – på sina årsmöten tog beslut för att 51 % -regeln ska bevaras på RF-nivå så har frågan fått enormt utrymme och publicitet.

Från SFSU:s håll så är vi stolta hur alla supporters runt om i Sverige har hanterat frågan. Det har varit en demokratisk handlingskraft som har varit ljuvlig att skåda. Inga »kupper«, inga »hot«, inga »huliganer«, bara en stark demokratisk våg som sköljt över landet. Var Sveriges fotbollssupportrar står i frågan behöver det i alla fall inte längre råda något tvivel om längre, det visade vårens manifestationer med all önskvärd tydlighet.

På SEF:s årsmöte i slutet av mars röstade också elitföreningarna med klar majoritet för att SEF ska verka för att 51 % -regeln ska bevaras på RF-nivå. Det har vi allihop en hel del att tacka Bosse Johansson, Elfsborgs ordförande, för. Det var han som drev frågan med den emfas som krävdes.

Från vissa håll har det dock kommit kritik om att vi supporters är ute i senaste laget. Man menar att vi skulle ha presenterat våra invändningar tidigare. Och det hade vi gärna gjort, om vi hade haft chansen. Nu har tyvärr den här frågan, och den påföljande »IdrottsAB-utredningen« som ligger till grund för avregleringsförslaget, skötts sällsynt illa. Det har varit smussel och mygel, det har varit stängda dörrar, det har varit en skamlig avsaknad av demokrati. Supportrarna – vi som ska leva med det här beslutet – har lämnats utanför.  
 
Det tål att upprepas: frågan om en förändring av svensk idrotts värdegrund tillhör dess medlemmar, inga andra. En sådan här stor och viktig fråga, ja, kanske den allra viktigaste för svensk idrott, får inte hastas fram i skymundan. Den kräver en öppen och demokratisk process, den kräver att vi supportrar får vara delaktiga.
 
Nu är det varken vi supporters eller SEF som har fotbollens avgörande i våra händer. Det är SvFF som röstar i fotbollens namn på RF:s möte i den 25 maj i Luleå. Och från SvFF:s håll har man via sin ordförande Karl-Erik Nilsson sagt att man ska fråga sina medlemmar, det vill säga de 24 olika distriktsförbunden och de 32 elitföreningarna samt de 12 damelitföreningarna. Det låter sunt: att förbunden och föreningarna får bestämma. Det är värdigt fotbollens demokrati.

En sak som vi inom SFSU dock aldrig kommer att kunna tumma på är detta: att hela den här processen kan visa på en demokratisk beslutsprocess. Vi begär därför att de förbund och elitföreningar som vill lyfta ner 51 % -regeln till SvFF-nivå kan visa upp 1) årsmötesbeslut på att man röstat igenom just detta, samt 2) bevis på att detta årsmötesbeslut föregåtts av en längre demokratisk debatt baserad på sakligt diskussionsunderlag. I annat fall kan vi inte acceptera processen som demokratisk, eftersom den hittills kännetecknats av så mycket oegentligheter.
 
Egentligen spelar allt det här inte så stor roll. Efter uppropet bland specialförbunden – som publicerades i DN på långfredagen – så finns det majoritet för ett bevarande av 51 % -regeln på RF-nivå. Varken fotbollen eller ishockeyn sitter på tillräckligt med röster; man kommer inte att nå den erforderliga 2/3-dels majoritet som krävs för en stadgeändring på RF-stämman. Icke desto mindre är det viktigt för oss supporters att också fotbollen kommer till insikt och tar sitt ansvar. Om alltså inte fotbollsförbunden eller elitföreningarna har årsmötesbeslut – som dessutom har föregåtts av en tydlig demokratisk debatt – på att de vill lyfta ner 51 % -regeln till SvFF så bör de inte heller rösta för en avreglering.
 
Allsvenskan och Superettan har startat. Massor av supporters på alla arenor som skapar en fantastisk stämning. Inget bråk, bara sånger, flaggor, pyroteknik. En underbar glädje. Kung Fotboll regerar. Det kan inga inkastade päron eller Uppdrag Granskning ändra på. Fattas nu bara att den föreningsdemokratiska idrotten fastställs. Så nu uppmanar vi SvFF – vårt fotbollsförbund – att följa SEF och elitföreningarnas rekommendation och rösta för ett bevarande av 51 % -regeln på RF-nivå.
 
Tony Ernst, ordförande SFSU

Patrik Svensson2013-04-11 22:31:00
Author

Fler artiklar om SFSU