Chefredaktörens blogg: Fotbollsgalan - Så går det i kväll
Mer guldbollar för Zlatan i kväll?

Chefredaktörens blogg: Fotbollsgalan - Så går det i kväll

I kväll hålls den svenska Fotbollsgalan, då den svenska fotbollseliten träffas för att prisa och hylla Sveriges bästa fotbollsspelare 2011. Många vinnare är på förhand givna, och visst blir det Zlatan som vinner Guldbollen i år igen?

I kväll är det dags för Fotbollsgalan 2011 i Globen, som även sänds direkt av TV4 med start 20.00. Nedan är de spelare/tränare som är nominerade till de olika priserna, samt mina tips på vem som vinner.

Årets Målvakt, herr

Pär Hansson, Helsingborgs IF
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
•Ivan Turina, AIK
Johan Wiland, FC Köpenhamn

Mitt tips: Pär Hansson i HIF har en strälande säsong bakom sig, men en tredjemålvakt i landslaget har aldrig vunnit pris då förstemålvakten haft en bra säsong bakom sig. Given vinnare, Andreas Isaksson

Årets Back, herr
Peter Larsson, Helsingborgs IF/FC Köpenhamn
•Mikael Lustig, Rosenborg BK
Olof Mellberg, Olympiacos CFP
•Alexander Milosevic, AIK

Mitt tips: Även här ett tämlingen enkelt och givet val. Olof Mellberg är Sveriges bästa back överlägset, och landslaget har haft stora problem bakåt varje gång Oloif varit skadad eller avstängd. Given vinnare, Olof Mellberg.

Årets Mittfältare, herr
Kim Källström, Olympique Lyonnais
Sebastian Larsson, Birmingham City FC/Sunderland AFC
May Mahlangu, Helsingborgs IF
•Anders Svensson, IF Elfsborg

Mitt tips: En något ovissare kategori där både Kim Källström och Sebastian Larsson varit bra poängspelare i landslaget, och haft varit hyfsat viktiga spelare i sina klubblag. Helsingborgs May Mahlangu har dominerat det allsvenska mittfältet i höst som få gjort tidigare, men får knappast något pris här. Anders Svensson faller bort helt efter sin svaga landslagshöst. Given vinnare: Kim Källström. 
 
Årets Forward, herr
Johan Elmander, Bolton Wanderers FC/Galatasaray SK
Tobias Hysén, IFK Göteborg
Zlatan Ibrahimovic, AC Milan
•Mathias Ranegie, BK Häcken/Malmö FF

Mitt tips: Såväl Mathias Ranegie som Tobias Hysén har gjort det bra i sina klubblag under året, men är givetvis inte i närheten att vinna priset så länge Zlatan spelar. Zlatan hade visserligen ingen toppenvår, och har varit ojämn i höst. Men är på en egen nivå och vinner förstås priset i år igen. Detta trots Johan Elmanders enorma insats mot Holland. Given vinnare: Zlatan Ibrahimovic
 
Allsvenska spelare
•Pär Hansson, Helsingborgs IF
•Tobias Hysén, IFK Göteborg
•May Mahlangu, Helsingborgs IF
•Mathias Ranegie, BK Häcken/Malmö FF

Mitt tips: Kvällens mest ovissa kategori. Mathias Ranegie vann skytteligan, Tobias Hysen kom tvåa. Därtill två SM-guld-vinnare som varit väldigt betydelsefulla för sitt lag. Sitt till hösten så tycker jag May Mahlangu ska ha priset, men jag tror juryn inte delar den uppfattningen och istället väljer Pär Hansson som varit oerhört bra hela året. Vinnare: Pär Hansson.

Årets Nykomling
Erdin Demir, Trelleborgs FF
Oscar Hiljemark, IF Elfsborg
Niklas Hult, IF Elfsborg
•Alexander Milosevic, AIK

Mitt tips: Stark säsong av Erdin Demir, trots degraderingen med TFF. Han får dock inget pris i kväll, då backkollegan i AIK haft en succéartad debutsäsong och varit en starkt bidragande orsak till den oväntade andraplatsen i år. Möjligen kan pigge Hult också vinna priset, men jag tror Elfsborg kollektiva underprestation ligger i fatet mot AIK:s kollektiva överprestation. Samt Milosevic starka landslagssäong. Vinnare: Alexander Milosevic.
 
Årets tränare herr
•Andreas Alm, AIK
Alexander Axén, GAIS
•Conny Karlsson, Helsingborgs IF
•Andreas Thomsson, Åtvidabergs FF

Mitt tips: Även om AIK, som GAIS, som Åtvidaberg har väldigt fina säsonger bakom sig bör det inte vara något tvivel om att det här priset ska vara vigt för Helsingborgs tränare Conny Karlsson efter lagets trippel denna säsong. Given vinnare: Conny Karlsson.

Juryn för nomineringarna ovan består av Erik Hamrén (förbundskapten herr), Ola Wenström (Viasat), Håkan Ericson (förbundskapten U21 herr), Ralf Edström (Sveriges Radio), Stefan Lundin (SEF), Olof Lundh (TV4), Gert Persson (SFS), Jens Fjellström (Canal+), Kalle Flygar (SFT).

Guldbollen (Spelare som det snackas om)
•Zlatan Ibrahimovic, Milan
•Kim Källström, Olympique Lyonnais
•Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
•Olof Mellberg,  Olympiacos CFP
•Johan Elmander, Bolton Wanderers FC/Galatasaray SK

Mitt tips: Jag delar de som tycker att det helt klart inte var helt givet vem som skulle få priset i år, efter starka landslagssäsonger av såväl Kim Källström, Olof Mellberg och Andreas Isaksson, samtidigt som Zlatan haft färre bra matcher mot tidigare år. Jag tycker till exempel att en spelare som Olof Mellberg fortsatt att visa att han är Sveriges bäste försvarsspelare och nån gång borde belönas med Guldbollen, och varför inte i år? Men som Patrick Ekwall skrev på sin blogg, att det nu står klart att Aftonbladets Jennifer Wegerup i dagarna gjort en stor intervju med Zlatan Ibrahimovic på plats i Italien, veckan före galan, så känns det rätt givet att Zlatan får priset även i år. Och visst, det är ingen annan som är på den nivån han befinner sig på, men den här gången har det varit långt ifrån givet. Vinnare: Zlatan Ibrahimovic

Fotbollsgalan direktsänds i TV4 mellan 20.00 - 22.00. Årets programledare är Peter Jidhe och Anna Brolin.

 

Anders Nettelbladt2011-11-07 13:38:42
Author

Fler artiklar om SvenskaFans