Fotbollsminnen: ”Koltrastarna sjöng till mästarnas ära”

Fotbollsminnen: ”Koltrastarna sjöng till mästarnas ära”

Supportern Carlo Nilsson om Malmö FF:s allra första allsvenska guld 1944. Berättelsen ingår i "Fotbollsminnen", ett projekt i samarbete mellan SvenskaFans.com och Svenskt Demenscentrum.

”Det var annandag pingst i huvudstaden. Malmö FF hade, som alltid under sina stockholmsbesök, övernattat på Hotell Regina på Drottninggatan. Frukosten hade tillretts av Malmöfödde hotellägaren Figge Sjöö.

Det rådde en spänd stämning i truppen, detta var ingen vanlig resa till Stockholm. Läget var sådant att om MFF skulle vinna över AIK så var guldet klart. På nationalarenan hade 35 920 personer tagit plats.

På en tveksamt dömd straff kvitterar Börje Leander MFF:s 1-0-ledning. Sen är det historia. Stellan Nilsson slickar den vänstra långlinjen i ett anfall, inlägg till Börje Tapper, nick i mål; så enkelt för det radarpar som under lång tid skulle bli ett segervapen för MFF.

På det fagra Djurgården rådde en maj-idyll värdig en visa av Alice Tegnér. Solen glittrade över den späda, oskuldsfulla grönskan. Koltrastarna sjöng till mästarnas ära och på restaurang Gubbhyllan - som var ett annex till Hasselbacken - sjöng gästerna: ”MFF:are är vi alla” och troligen, möjligen, var det första gången den nyskrivna MFF-sången framfördes offentligt.

”Hövdingen” Eric Persson satt tyst, begrundande och stolt. Han hade skapat historia. Han hade fått sin revansch för den förnedrande diskvalificeringen tio år tidigare. Detta var prologen till en fantastisk MFF-era, den mest romantiska i föreningens historia. Mycket snart skulle MFF totalt dominera svensk fotboll under lång tid.

De spelare som hade medverkat i tillräckligt antal matcher för medalj i 1943-44 års serie var: Helge Bengtsson, Erik Nilsson, Hans Malmström, Kjell Rosén, Sture Mårtensson, Kjell Hjertsson, Börje Tapper, Arne Hjertsson, Gustaf Nilsson, Carl-Erik Sandberg och Stellan Nilsson.

Samtliga är för alltid med största tacksamhet kvar i alla MFF:ares minne.”
 
Intervju av Magnus Johansson. Texten publicerades första gången här.
Här kan du läsa mer om "Fotbollsminnen", pilotprojektet i Malmö och kanske anmäla ditt eget intresse (svenska lag).

SvenskaFans.com2013-11-04 13:05:00

Fler artiklar om SvenskaFans