Fram med cynismen
AIK:s största utmaning blir att ersätta Sebastian Larsson.

Fram med cynismen

161:a mötet mellan Elfsborg och AIK stundar ikväll. En match som med största sannolikhet blir helt avgörande om vilket av lagen som slutar topp tre denna säsong.

Med resultat under söndagen så har läget blivit allt tydligare. Efter att Djurgården förlorat hemma mot Varberg och att Malmö besegrade Kalmar så är guldet i princip klart till skåningarna.

Det gör att taktiken ikväll måste vara att plocka fram gamla AIK igen. Cynismen ska flöda, svetten ska rinna och framförallt ska minst en poäng hem till Solna. 

Hur ersätter man Sebastian Larsson?

Självklart går det inte att ersätta en spelare, ledare och vinnare som Sebastian Larsson med en handvändning. Här måste Bartosz Grzelak och ledarteamet finna lösningar med andra egenskaper.

Det finns tre potentiella ersättare som kan kliva in bredvid Bilal Hussein ikväll och det är Yasin Ayari, Ebenezer Ofori eller Filip Rogic. Den sistnämnda har aldrig spelat på det centrala mittfältet i AIK men har erfarenhet av det från sina tidigare klubbar.

Dock tror jag personligen att det blir Ebenezer Ofori som kommer få möjligheten att starta. Yasin Ayari har såklart en skyhög potential men i en match av denna dignitet så tror jag att erfarenhet är till en spelares fördel. Med inhoppet senast från Ofori så fanns det kanske en baktanke med det att han skulle få känna på grejerna inför kommande uppgift. 

Hur ska AIK agera i matchen?

Som jag redan har varit inne på så hoppas jag att AIK går in för att inte bjuda på några ytor överhuvudtaget. Har man studerat Elfsborg ordentligt så är det väldigt tydligt hur de vill att matchbilderna ska se ut. Elfsborg vill helst inte driva matchen själv utan man vill ligga lågt och sedan ställa om med sylvassa omställningar. 

Givetvis får AIK inte bli för passiva i sitt presspel men laget får absolut inte gå bort sig högt upp i banan för då kan det gå undan ordentligt. Den svängiga matchbilden kan inte tränare Bartosz Grzelak önska, det vore förvånande isåfall. En kontrollerad match och mycket är vunnet ikväll. Med det sagt så är det såklart lättare sagt än gjort att genomföra detta. 

Det är ett decimerat försvar hemmalaget kommer till spel med. Med avstängningar på Simon Strand, Leo Väisänen och en skada Maudo Jarjue så ska AIK kunna såra Elfsborg med deras egna medicin.

Med alla dessa avbräck så innebär det med största sannolikhet att Gustaf Lagerbielke får möta sin gamla klubb.

Den unge mittbacken med förflutet i AIK:s akademi lär alltså få göra sin första match från start mot just sitt AIK. Det här blir extremt spännande att följa som en extra krydda till kvällens holmgång. 



Trolig elva: 

Kristoffer Nordfeldt 

Mikael Lustig
Alexander Milosevic 
Sotirios Papagiannopoulos
Erick Otieno

Zach Elbouzedi
Bilal Hussein
Ebenezer Ofori
Erik Ring

Nicolas Stefanelli 
Nabil Bahoui

Tror ni AIK löser ett bra resultat ikväll och vem tycker ni ska ersätta Sebastian Larsson?

Arvid Franzén @franzen_arvid2021-11-29 09:10:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen