Framtida konkurrenten: "Satsningen hos IFK Göteborg är intressant!"
IFK Göteborgs akademidrivna damlag siktar uppåt i seriesystemet.

Framtida konkurrenten: "Satsningen hos IFK Göteborg är intressant!"

IFK Göteborgs damsatsning drog igång förra året, och vid årsmötet har flera motioner lagts fram om hur man bäst ska hantera och integrera damlaget i verksamheten. I IK Uppsala Fotboll har man ställts inför många av situationerna tidigare, och för att ge en bättre bakgrund till damfotbollens villkor hör vi med dem hur de ser på Blåvitts satsning och vad som krävs för att gå hela vägen.

IFK Göteborg håller för närvarande på att välja linje för sin damsatsning, och till måndagens årsmöte har flera motioner som berör damlaget lagts fram. För att få en bättre bild av hur vägen framåt ser ut och hur olika alternativ kan falla ut, har vi intervjuat Linda Zillén, ordförande, och Gunnar Källsten, klubbdirektör i IK Uppsala Fotboll.

Damfotbollen i Uppsala har en lång historia, men när Bälinge 2008 åkte ur Damallsvenskan la klubben ner sin elitsatsning. De spelare som inte gick vidare till andra allsvenska klubbar återsamlades i en grannförening, men när även den lade ner sin elitsatsning frikopplades elitlaget, dock med tidiga kontakter knutna till IK Sirius. 2012 tog Sirius över serieplatsen, truppen och ansvaret för damsatsningen.

Organisationsförändringen stagade upp ekonomin, men allt eftersom att Sirius tog kliv på herrsidan blev det svårare att hitta resurser, träningstider och ekonomi för två elitsatsningar. När herrlaget 2016 nådde Allsvenskan tog damsatsningen steget ut ur Sirius och överläts till IK Uppsala Fotboll, med målet att ha 100 % fokus på just damfotbollen, och laget nådde år 2019 Damallsvenskan.

“Sirius var en mindre klubb då, men såg till att damsatsningen kunde fortsätta vilket gjorde att det fanns ett elitlag kvar i Uppsala,” säger Gunnar, som var sportchef för damfotbollen vid den här tiden. “De anställda i Sirius fick jobba väldigt hårt med en dubblering av saker som matcharrangemang och annat jobb, och för att kunna få mer fokus och pengar till verksamheten skapade vi en egen förening som tog över serieplatsen.” berättar Linda, som var en av fyra personer i projektgruppen som startade upp IK Uppsala.

Vägen mot toppen

När IFK Göteborg står inför att bygga upp ett damlag blir frågan vad som egentligen krävs för att gå från en liten förening till att bli en etablerad allsvensk klubb. Utöver det rent sportsliga är ekonomin en grundbult, bekräftar både Linda och Gunnar. “Det finns kanske 5-6 klubbar med ekonomiska muskler att tala om på hela damsidan,” säger Gunnar.

Det tjejerna själva vill är att få spela fotboll på ett sätt så att de kan leva på det eller åtminstone leva med det, bekräftar de båda ledarna. “När vi startade upp det handlade det om faciliteter, som eget omklädningsrum, möjlighet att träna på helplan, transport med buss eller flyg till bortamatcher och annat som gjorde att man kunde göra en bra prestation när man väl var på match,” säger Linda.

Ersättningen till spelarna är också en fråga, men inte bara utifrån det rena jämlikhetsargumentet utan snarare ifrån kraven som elitsatsningen ställer på utövarna. “Tjejerna tränar kanske 5-6 gånger i veckan, men på andra tider än herrarna, och jobbar ibland heltid utanför det för att överleva. Eftersom det är konkurrens i klubbarna får hälften i laget inte spela från start. Många lägger av när de är 24-25 för att det är så tufft.” förklarar Gunnar. “Det är också därigenom som det finns stora värden i att få logistiken och faciliteterna att fungera,” lägger Linda till. “Det är lättare att träna när det är på en rimlig tid, och det blir väldigt uppskattat när det fungerar.”

Båda två är eniga om att det finns stora synergieffekter att hitta i en större förening som IFK Göteborg, både i det sportsliga och det ekonomiska. “För att kunna ta steget upp behöver man ha ett bra lag, och det kräver att man jobbar väldigt aktivt med både scouting och utbildning av spelarna. Om IFK Göteborg redan har en bra akademi kan det vara en viktig del.” menar Gunnar på. “Man kan ta sig upp till division 1 med många egna spelare, men där någonstans börjar det bli svårare. Men det beror förstås på hur vass akademin är.”

Jag nämner Evelyn Ijeh som en av produkterna från den blåvita akademin, och både Gunnar och Linda nickar engagerat.

“Satsningen hos IFK Göteborg är intressant. Man har en stor och stark kultur från början i föreningen, det kan vara något riktigt bra på gång. Jag skulle tänka att man ska ha kvar damlaget inom samma sektion, där man kan driva det som ett företag och ha olika profit/loss centers och se vad saker kostar och drar in. Med tre delar i dam, herr och kanske ungdom/akademi som fungerar tillsammans kan man få ihop bra förutsättningar för alla tre.”

Liknelsen med ett företag är återkommande när Linda talar, och hon brinner starkt för det organisatoriska utanför planen. “Ibland är det lätt hänt att föreningar sätter upp stora sportsliga ambitioner, men det måste gå i takt rent organisatoriskt och man måste förstå vad det innebär med utgifter när man går uppåt i seriesystemet, för att ha en bra plan.”

Gunnar understryker på samma tema hur viktigt det är att jobba med damsidan marknadsmässigt, och veta vad man säljer och se till att produkten damfotboll kommer fram och syns. “Det är andra villkor när man säljer in det.” betonar han. På frågan om publiken berättar Gunnar entusiastiskt om hur Hammarby lyckats nå mycket större siffror än tidigare, även för damlaget.

Samtidigt görs ett stort gemensamt jobb med EFD, Elitfotboll Dam, som tagit fram marknadsbedömningar som pekar på att det stora tillväxtområdet i själva verket utgörs av unga tjejer. “Det är de som har förebilderna på planen.” förklarar Linda. “Som med allt annat, opera eller fotboll, handlar det om att sätta en vana tidigt. Sedan vill vi förstås ha kvar de traditionella tittarna, gubbar 60+ som alltid kollat på damfotboll, men det är bland tjejer 13-24 år intresset och den stora tillväxtpotentialen finns.”

Råd till IFK Göteborg

Jag frågar ledarna i IK Uppsala Fotboll, som sett damlag slås ihop med herrföreningar, brytas ut igen, och gå både uppåt och neråt i seriesystemet, om de har något särskilt råd att ge IFK Göteborg utifrån situationen i Blåvitt. Gunnar börjar:
“Välj att behålla damerna i samma sektion. Ta in tjejerna på det sättet som gör dem välkomna, ge dem rätta förutsättningar med träningstider och faciliteter. Det är viktigt att de för känna att “Här ska ni vara, här är ni välkomna!” Både tjejerna och fotbollssektionen har nog mer nytta av att de är med än att de står utanför.”

Linda kompletterar bilden:
“Fortsätt satsa på utvecklingen av de unga, på tränare, ledarskap och en bra och relevant fotbollsutbildning, för att utveckla individer i egna led. Det kommer bygga föreningen på sikt.”




Alltid Blåvitt bjuder in olika röster att bidra med sina ståndpunkter, perspektiv och vinklar om damfotbollens särskilda förutsättningar och hur Blåvitt borde förhålla sig till det, med målet om att få ett bra samtal där alla kan förstå varandra lite bättre. Har du åsikter, tankar eller synpunkter? Du är välkommen att höra av dig med din gästkrönika till alltidblavitt@svenskafans.com.
Du hittar tidigare delar här:
"Idag är vi en jämställd förening," säger Håkan Mild
Damfotbollen vid ett vägskäl - gästkrönika av Marie Demker
"Man måste tänka på tjejerna också" - intervju med damfotbollsexperten Johan Rydén
Debatt om damfotbollskulturen: Gjorde vi rätt?

Alltid Blåvitt har även presenterat föreslagna styrelsekandidater och motioner inför årsmötet.
Du hittar dessa här:
Inför årsmötet: Intervju med Anders Almgren
Inför årsmötet: Motion om bordläggning, spelarrepresentant och digitala medlemsmöten
Inför årsmötet: Motion om att vara en förening för alla
Inför årsmötet: Intervju med Richard Berkling, valberedningens förslag till ny styrelseordförande


 

John Fhager2021-03-15 09:27:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg