Från ett osäkert dansk-holländskt kort till en hjärter kung

Från ett osäkert dansk-holländskt kort till en hjärter kung

Truls Syde skriver en gästkrönika om en tränare som försvann.

Malmö och Jon-Dahl Tomasson går skilda vägar. Efter 2 framgångsrika år med Jon-Dahl Tomasson vid rodret för “Di blåe” så vankas nya titlar och framgångar med en ny tränare. Med 1 Champions League-gruppspel och 2 SM-Guld så simmar Jon-Dahl Tomasson över till den stora dammen och lämnar den lilla men ack så härliga dammen Malmö FF och Allsvenskan. 

Efter att ha slagit ut rivalen från andra sidan sundet, FC Köpenhamn på Parken i december 2019 i Europa League- gruppspelets sista omgång lämnade den omtvistade tysken Uwe Rösler posten som huvudtränare för Malmö FF. Efter en längre process med att hitta en med fullvärdig ersättare hamnade valet på Åge Hareides assisterande tränare, Jon-Dahl Tomasson.
På förhand ett osäkert kort och där media ifrågasätta anställningen av dansken. Tomasson som, utöver varit assisterande tränare i danska herrlandslaget och ett målrekord som dansk landslagsspelare, inte hade några särskilda meriter som just huvudtränare att skryta med.
Efter 1 år på posten så hade han tagit “him” SM-Guldet till Malmö, men det var inte helt konfliktfritt. Malmöpågarna Rasmus Bengtsson och Behrang Safari hamnade nere i frysboxen efter att dansken valde att satsa på nytt friskt blod istället. Anel Ahmedhodzic var istället en av spelarna som fick stort förtroende från Feyenoord-ikonen. 

Men med ett SM-guld i bagaget och en match ifrån ett nytt Europa gruppspel var förväntningar skyhöga från supportrar och den sportsliga ledningen inför ett stundande 2021. 
Året började knackigt och efter att ha förlorat mot superettanlagen Västerås SK och Gais blev det respass i Svenska Cupens gruppspel för MFFs del. En påtaglig besvikelse. 

Men när man summerar året är det trots allt en av klubbens bästa säsonger resultatmässigt där bara 2014 års säsong kan mäta sig. Ett Champions League-gruppspel och det 22:a SM-Guldet.
En av säsongens höjdpunkter och en match MFF:arna sent kommer att glömma är bortamatchen mot den skotska jätten Glasgow Rangers på ett fullsatt Ibrox Stadium. 
Där man blivit upprullade och pressade under första halvlek men där man under andra halvlek på fyra minuter vänt på steken genom Antonio Colak som både kvitterat och fastslagit slutresultatet 2-1 och avancemang för MFFs del.  

Trots avsaknad av övertygande vinster och matcher under hösten har klubben tagit sitt 7:e SM-Guld på 11 år. Och med det sagt tog Tomasson sitt andra SM-Guld och blev därmed historisk i den himmelsblå kostymen genom att vara den förste tränaren att försvara sitt eget guld sedan legendaren Bob Houghtons bedrift 1975.
Detta visar på att den kända historien om vinnarkulturen verkligen finns i väggarna på Stadionområdet.

Tidigare under torsdagen den 30:e december gick Malmö FF ut i pressmeddelande med att dansken lämnar Skåneklubben. Något som varit på gång och det pratats om sedan han ledde MFF till fotbollens finrum, Champions League.
Det senaste ryktet som florerat är att dansken ska flytta hem till sin familj i Nederländerna och eventuellt ta över sin gamla klubb Heerenveen som just nu ligger på en tionde plats i den Nederländska högstaligan. 

Genom JDTs arrogans och tränargärningar har han tagit Malmö FF ytterligare längre fram i den skandinaviska näringskedjan.
Nu återstår ett svårt jobb för arvtagaren i den himmelsblå kostymen att hålla denna positiva trend vid liv.

Vem som kan komma att axla det jobbet det återstår att se, men man kan räkna med att klubbdirektör Daniel Andersson och nyblivna sportchefen Andreas Georgson kommer att ha mobilen fastklistrade vid öronen de kommande dagarna och kanske till och med veckorna innan ersättaren är på plats. 

Är det Bodö/Glimts tränare Kjetil Knutsen som kliver in på Malmö IP i början av januari under årets första träning eller är någon annan? Det återstår helt enkelt att se, men man kan konstatera att MFF supportrarna har en spännande och hektiskt period framöver på Twitterflödet att följa, då alla rykten som kommer att florera kring potentiella tränarnamn och spelarnamn. 

Men det vi vet är iallafall att MFF inte hade varit där de är idag utan Jon-Dahl Tomasson.
250 miljoner och en mästartränare rikare. 

Tack Jon-Dahl. För evigt i alla himmelsblåa hjärtan.  

Truls Syde2022-01-01 19:10:00

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?