Från forumen: ”I dag är vi alla djurgårdare”

Från forumen: ”I dag är vi alla djurgårdare”

Det har varit många och starka reaktioner på gårdagens dödsfall i Helsingborg. Nedan finns bara ett litet axplock. Djurgårdens forum på SvenskaFans håller öppet för de som vill framföra sitt deltagande.

”Ja hatet måste bort. Alla som var i Dublin vet vad jag menar. Det var en rent magisk stämning på den matchen och det var inget hat överhuvudtaget. Efter matchen festade vi tillsammans med motståndarna och alla var lyriska över den helgen. Men så kommer vi till Sverige och då ska det hatas till höger och vänster, man kan inte få upp suget och taggningen utan att hata motståndarna. Det ska fan inte behöva vara så”. (från Djurgårdens forum)

”Kommer just från Stadion. Kunde inte hålla tillbaka tårarna. Var väldigt fint med nästan hela vägen från maratonporten upp till Klocktornet täckt med halsdukar, flaggor, tröjor, ljus och blommor. Det som berörde mig mest var nog en AIK-symbol som någon hade hängt upp det det stod #viärni#. Väldigt starkt”. (från Djurgårdens forum)

”Just idag är vi alla Djurgårdare”. (AIK-supporter på Djurgårdens forum)
 
”Man blir helt tom i själen. Ägnar alla tankar åt alla er Djurgårdare och den avlidnes familj. Att sånt här händer överhuvudtaget är fruktansvärt. Må han vila i frid.” (Hammarby-supporter på Djurgårdens forum)
 
”Idag lägger jag min halsduk på hyllan, Mina tankar går till DIF och Djurgårdssupporten som dog och hans familj. Idag tar jag på en Vit Halsduk för Solidaritet, Sverige behöver en supporterkultur som inte tolererar våld och hat! Jag är hellre en färglös supporter som tar avstånd från hat och våld än någon som vill slåss för sina färger. Det är mitt sätt agera mot våldet”. (Helsingborg-supporter på Djurgårdens forum)
 
”Oavsett lagsympatier, oavsett färg detta gör ont i alla fotbollsälskares hjärtan. Mina tankar går till personens familj och vänner. Låt inte våldet vinna över fotbollen, låt istället denna dag få bli startdatumet för den positiva läktarkulturen. Vila i frid”. (AIK-supporter på Djurgårdens forum)
 
”Är helt tom och vet inte vad man ska säga. Mina tankar går till Djurgårdsfamiljen och till den avlidnes familj. Måtte han vila i frid”. (IFK Göteborgs-supporter på Djurgårdens forum)
 
”Med -02 i färskt minne vet alla änglar va ni går igenom just nu. Låt denna mörka dag få bli en vändpunkt för den mörka delen av svensk supporterkultur... Det är bra nu!  Mina tankar till er alla och den avlidnes familj! /Från en annan 40-årig familjefar”. (IFK Göteborgs-supporter på Djurgårdens forum)
 
”Mina tankar går främst till familjen med även ni "vanliga" supportrar som tar avstånd från allt våld och aggressiv hets. Sorgens dag”. (IFK Göteborgssupporter på Djurgårdens forum)
 
”Tänker på att det lika gärna kunde varit min pappa, min pappa som älskar sitt IFK Göteborg lika mycket som jag. Min pappa som sitter på sittplats varje match och hejar fram sitt älskade IFK. Det kunde lika gärna varit han som blivit mördad på väg till match. Det kunde varit din kompis, min kompis, din pappa, min lillebror. Det kunde varit vilken oskyldig människa som helst. Får tårar av tanken” (IFK Göteborgssupporter på Djurgårdens forum)
 
”Vi från Södertälje beklagar sorgen både från Syrianska och Assyriska. Idag är vi en! Vila i frid”. (Assyriska-supporter på Djurgårdens forum)
 
”Oavsett vem vi är och vilket lag vårt hjärta bankar för så MÅSTE vi stå enade mot våldet. Om vi inte gör det så riskerar vi att förlora den sport som vi brinner för. Tillsammans så är vi starka och tillsammans kan vi se till att sådant här aldrig mer ska få hända. Matchen idag var för mig en dämpad tillställning och jag skäms något oerhört över de supportrar som drog igång hata-ramsor direkt efter den tysta minuten, det är den typen av hat som föder våldet. Vi måste se vilka strukturer som finns och vad de gör med vårt samhälle. Med det sagt vill jag slutligen bara beklaga, mina varmaste tankar finns med familj och andra nära”.  (MFF-supporter på Djurgårdens forum)
 
”Om det sker någon insamling till frun och barnen så ger jag gärna en slant”. (MFF-supporter på Djurgårdens forum)
 
”Jag har tidigare tyckt att hat och hets hör till och gladeligen sjungt med i ramsor som "vi ska hugga er" och "jag kängade en gnagare..", trots att jag har många aik-polare.. Från och med nu kommer jag aldrig mer sjunga dessa ramsor. Trots att 99% förstår skillnaden mellan att sjunga något med glimten i ögat och att faktiskt utföra en våldshandling, så tror jag att dessa ramsor delvis rättfärdigar firmornas agerande, i alla fall i deras egna huvuden. Framför allt nu på söndag, och helst alla matcher hela säsongen, vill jag bara höra positiva ramsor. Inget mer hat. VI HATAR INTE VI ÄLSKAR!” (från Djurgårdens forum)
 
”Hela Djurgårdsfamiljen har sorg. Sänder mina tankar till de anhöriga. Så obeskrivligt tragiskt. Tack för kondoleanserna ni från andra klubbar. Hoppas detta blir en vändpunkt för svensk supporterkultur”. (från Djurgårdens forum)
 
”AIK och IFK ikväll har ni världens chans att visa vilka STORA klackar ni är, visa fotbolls Sverige hur man sjunger och älskar SITT lag, Visa festen som det skall vara på en arena, Visa era färger och ge stöd åt "våran" fotboll. Visa vad ståplats betyder för matchen, visa att man kan åka till en annan stad och heja på sitt lag, Ni har så mycket ni kan visa ikväll, GE OSS ALLT!!! (dvs inga bråk)”. (från Djurgårdens forum)

”RIP. Dags för alla att gå ihop gemensamt nu och visa att ingen vill ha detta! Skäms som Helsingborgssupporter”. (från Helsingborgs forum)
 
”En av de mörkaste dagarna i svensk fotbolls och Helsingborgs IFs historia”. (från Helsingborgs forum)
 
”Värsta dagen i mitt liv. I mitt hjärta finns sorg, hela helgen har pubar stormats och folk har blivit misshandla och stuckna. Detta går sen till att en supporter som kallar sig HIFare misshandlar en annan till personen avlider. Hela denna katastrofala händelse slutar med detta uppror på Olympia. Det känns som en dödsstöt i mitt hjärta”. (från Helsingborgs forum)
 
”Jag skäms skäms över hur idrott kan gå så här jävla långt. Glädjen som jag längtat efter hela vintern är som bortblåst”. (från Helsingborgs forum)
 
”Sitter och lyssnar på Offsides chefredaktör Anders Bengtsson som intervjuas i paus mellan mff och fff med anledning av dagens dödsfall. Tycker han har en hel del vettigt att säga men jag måste säga att jag vänder mig lite mot den här beskrivningen att våldet kring vår fotboll bara är en avspegling av samhället i stort. Visst, det finns och kommer förmodligen alltid finnas arga (oftast unga) män som kommer ställa till djävulskap oavsett om de har fotbollsmatcher att knyta sitt våldsverkande till. Men min uppfattning är att det finns en våldsromantik och hatkultur som skapas och ständigt återskapas inom fotbollen och som inte kan viftas undan med hänvisning till samhällsklimatet i stort. På samma sätt som man inte kan knyta en enskild orkan till klimatförändringarna så kan man inte säga att hatiska ramsor är den direkta orsaken till ett bråk eller en misshandel. Men en läktarkultur där hatet har en självklar plats är en miljö där den idiotiske individen kan rättfärdiga handlingar även om den stora majoriteten tar avstånd från våld. Jag är själv av åsikten att en hatramsa då och då absolut kan vara en stämningshöjare och ge en extra krydda till atmosfären på läktarna. Men jag och andra som är av samma uppfattning måste nog ta sig en funderare kring vad den kryddan har för pris i förlängningen”. (från IFK Göteborgs forum)

”Fan vad jag lider med er. Det hade lika gärna kunna vara en "supporter" från vilket jävla lag som helst. Folk som inte förstår konsekvenserna av att slå en flaska i huvudet på någon finns överallt. Känner bara sorg och medlidande idag och jag hoppas innerligt att HIF inte smutskastas av någon på grund av detta. Kärlek!”. (MFF-supporter på Helsinborgs forum)

”I allt det mörka är jag glad att många på vårt forum tar tillfället i akt att inte peka finger åt era problem utan rannsakar sig själva och fundera på hur vi kan minska hatet bland våra supportrar. Tillsammans för fotboll, tillsammans mot hat och våld. All respekt åt de goda krafterna i HIF”. (från Helsingborgs forum)

SvenskaFans.com2014-03-31 12:00:00

Fler artiklar om SvenskaFans