Tele2 Arena, 2023-06-09 19:00

Hammarby - Brommapojkarna

Fredagsmys mot Brommapojkarna
Bajen mot BP på fredag. Skall Adi Nalic få sista ordet?

Fredagsmys mot Brommapojkarna

Saker är inte riktigt som de brukar vara inför fredagens hemmamatch mot Brommapojkarna på ”Nya Söderstadion”. Det mer förväntade topplaget Hammarby befinner sig på tolfte plats i den allsvenska tabellen, medan det förväntade bottenlaget Brommapojkarna befinner sig på femte plats, och det med en match mindre spelad.

Matchen känns som enormt viktig för Hammarby, dels för att vända den negativa trenden, men också för att kunna gå till det månadslånga uppehållet med en positiv känsla.

Mer om detta senare och vi börjar som brukligt att gå igenom statusen i lagen och börjar med bortalaget.

Brommapojkarna (BP)

Det är nog inte många som har tippat att BP skulle återfinnas så högt upp i tabellen som femma efter en dryg spelad tredjedel av allsvenskan. Faktum är också att det är på bortaplan som laget har varit som allra starkast, med fyra vinster av fem möjliga, där de fyra vinsterna är de senaste fyra bortamatcherna. 8–1 i målskillnad, efter att ha mött Halmstad, Värnamo, Kalmar och Norrköping är mycket imponerande. Det är således, så här långt. bara att lyfta på hatten för det bygge som tränarna Olof Mellberg och Andreas Engelmark leder.

För det är just laget som står i fokus när det gäller BP, där alla gör det jobb som krävs, tillsammans, för att vinna matcher. Flest mål i laget har Oscar Pettersson gjort med fyra fullträffar. Bäst i laget har nog ändå den danske yttern Alexander Jensen varit, där han ofta har fått bra betyg efter matcherna. I laget finns också gamla bekantingar som Viktor Agardius, Tim Waker (f.d. Söderström), André Calisir och Carolas son Amadeus Sögaard. De har även gamla Gnagetbekantingen Oscar Linnér i kassen.

Hammarby

Som nämnts tidigare i denna text så är denna match av stort värde för Hammarby. Tvivlen på det egna spelet och tränaren Marti Cifuentes måste raderas ut om Marti skall kunna fortsätta som tränare för Hammarby. Att vinna matchen är viktigt, men ändå viktigare just nu är att vi åskådare skall få se lite linjer i spelet, något som synts stundtals men inte alls i samma utsträckning som under fjolåret. För att få lugn och ro skulle man behöva en tydlig seger både spel- och målmässigt.

Vad som händer vid en förlust kan vi bara spekulera i, men självklart blir det svårare och svårare att få igenom sina idéer som tränare om man inte kan visa att man kan få ut det man vill under matcherna. En sak är säker och det är att fler röster kommer att höjas som kräver Cifuentes avgång om matchen skulle förloras.

Efter tolv spelade matcher står alltså Hammarby på 13 poäng, ett snitt på dryga poängen per match. Det är ett snitt som är långt ifrån det som ett topplag bör ha, där man skall ligga runt 2 poäng per match. Det är alltså, så här långt, pinsamt dåligt för ett lag som siktar på en topplacering och som snart skall spela Europakval.

Det som kanske är mest oroväckande, förutom att spelet inte fungerar, är att vi inte längre är lika starka på vår hemmaplan som tidigare. Visst, vi har vunnit tre matcher men också tappat fem poäng mot Mjällby och Värnamo. Dags att vända den trenden nu. Att vi är dåliga på bortaplan är sedan gammalt, även om 2022 var ett fall framåt där.

Trolig startelva Hammarby

Jag har ännu inte sett en trupp inför matchen, men vi vet att Mads Fenger, Viktor Djukanovic, Montader Mahjed, ”Steve” Trawally, Jon Fjoluson och Dennis Collander inte är spelklara inför fredagens match.

Oliver Dovin lär fortsätta i kassen och backlinjen med Markus Karlsson, Edwin Kurtulus, Shaquille Pinas lär inte Marti rubba på. Samma gäller, förmodligen, även mittfältet där Tesfaldet Tekie, Nahir Besara och Loret Sadiku lär starta om alla är skadefria.

Framåt verkar det som att August Mikkelsen gjort platsen på vänsterkanten till sin, där han kan komma in med fart och hitta instick eller avlossa skott, högerfotade som han är. De senaste två matcherna har Adi Nalic fått starta som central anfallare och Montader Mahjed på högerkanten. Tyvärr så skadade sig Mahjed senast mot Halmstad, där det såg ut som att han drog på sig en sträckning i baksida lår. Förmodligen blir det så att Joel Nilsson nu tar Mahjeds plats och att Mikkelsen och Nalic fortsätter i samma positioner som senast.

Visst är det skönt att, äntligen, få viss kontinuitet där framme, även om jag fortfarande anser att både Mikkelsen och Nalic spelar på fel positioner. Mikkelsen skall spela centralt och Nalic borde istället spela på vänster- eller högerkanten. Faktum är att den enda spelare som har fungerat riktigt bra som central forward (nia) denna säsong är Abelrahman Boudah, så varför inte köra honom där.

Analys och taktik

Med kreativa spelartyper som Viktor Djukanovic och Montader Mahjed på kanterna så kan jag förstå varför Marti envisas med att spela 4-3-3. Med dessa borta är 4-2-3-1 och 3-5-2 mycket bättre spelsystem om man ser till vilka spelartyper, där många vill spela centralt, som finns tillgängliga.

Är det inte en svaghet att som tränare vara så fast i sitt sätt att spela så att man gör det ”in absurdum” fast det är tydligt att det inte fungerar för att man inte har rätt spelartyper? Så ser jag det i alla fall.  

Mot Halmstad såg jag, för första gången på länge, ett Hammarby som spelade som jag förväntar mig, med hög press och många bollvinster högt upp i banan. Synd att det bara höll i sig de första 15–20 minutrarna mot Halmstad. Min förhoppning är nu att vi skall få se detta spel längre perioder mot BP.  

I sådana fall ökar chansen att vinna radikalt om man jämför med matcher där vi ligger lågt och låter motståndarna kontrollera matcherna. Det är i alla fall min fulla övertygelse.

Frågan är bara vem som skall göra de mål som behövs för att vi skall vinna på ett övertygande sätt. De offensiva spelare som har startat de senaste matcherna har sett mer än lovligt kalla ut när det gäller målskyttet. Kan det lossna rejält för någon på fredag och vem skulle det i sånt fall vara?

Jag tycker att August Mikkelsen ser bättre och bättre ut i spelet. Är det honom det lossnar för? Eller är det så att det är Besara som kliver fram och visar klassen med ett par mål?

En sak är säker och det är att om spelarna vill ha Marti kvar lika mycket som vissa av dem påstår så finns det inget bättre tillfälle än på fredag för att gå ut och visa det, och det med eftertryck. Slit till sista blodsdroppen, skjut på allt som rör sig och vägra förlora en enda närkamp är det råd spelarna får av mig.

Om inte så är risken överhängande att kan de få anpassa sig till en ny tränares röst och spelstil inom en snar framtid.

Forza Bajen.

Göran Öberg2023-06-08 14:25:01
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!