Friday I'm in Love: Tommy Larsson

Friday I'm in Love: Tommy Larsson

På 70-talet i Malmö FF fanns det tre spelare som hette Tommy, alla var de offensiva spelare. Tommy Hansson spelade 190 matcher, Tommy Andersson spelade 256 matcher och så Tommy Larsson med 255 matcher i MFF. Det är om den sistnämnde som gästskribenten Mikael Karlsson idag berättar.

Tommy växte upp vid sorgefri i Malmö där han gick i skolan och började med fotboll.  Eftersom Tommys far höll på IFK Malmö så blev det naturligt att Tommy också höll på IFK, och det var di gule de såg på Malmö Stadion.
- När jag börja se på fotboll var IFK som bäst, laget blev tvåa i allsvenskan och spelade i Europacupen. Naturligtvis var även derbymatcherna mot Malmö FF något extra, säger Tommy
 
Som 11-12 åring började Tommy spela i BK Flaggs pojklag, sedan blev det spel i juniorlag och reservlag. Som 14-åring debuterade Tommy i A-laget som spelade i division fyra. 1966 valde Tommy att spela för IFK Malmö. IFK spelade i andradivisionen och satsade på att ta sig tillbaka till allsvenskan igen. Det blev spel i deras pojklag, men så värst länge stannade inte Tommy där, under hösten valde han att gå över till di blåe.
 
Handboll var också en sport som Tommy utövade. Spelade med IFK Malmö, men när han gick över från IFK till MFF i fotbollen, så gjorde han likadant med handbollen. Tommy var en mycket duktig handbollsspelare och spelade i division 1 med Malmö FF som 17-åring.
 
I fotbollen hamnade han i MFF:s pojklag 2 där han hade Kjell Rosén som ledare. Under dennes ledning blev juniorlaget svenska mästare 1968. Landslagsledningen fick nys om den talangfulle spelaren. Tommy debuterade i juniorlandslaget den 8 november genom ett inhopp i den andra halvleken, då Sverige spelade 1-1 hemma mot Nederländerna. Tommy fick även känna på lite seniorfotboll med MFF, spelade en match i reservlaget.
 
Det blev mest spel i juniorlaget under 1969, Tommy spelade 31 matcher och gjorde 34 mål samt 10 matcher och 4 mål i reservlaget. Men det skulle även bli spel i A-laget! MFF hade förlorat med 0-3 i den första matchen mot Stuttgart borta i Mässcupen. I returmatchen på Malmö Stadion den 1 oktober, hade tränaren Antonio Duran gett Tommy Larsson förtroendet att starta matchen tillsammans med Bosse Larsson på topp.
 
Det kom bara 2 783 åskade till matchen, och det berodde troligen på vädret som inte var det bästa. Det blåste oerhört hårt med upp till 20 sekundmeter i byarna, och med slagregn och åska, vilket inte gjorde förhållandena bättre.  Malmö ställde upp med följande lag:
Nils Hult, Ulf Kleander, Krister Kristensson, Bertil Elmstedt, Rolf Björklund, Lars Granström, Roy Andersson, Harry Jönsson, Staffan Tapper, Bosse Larsson och Tommy Larsson. Kent Andersson kom in istället för skadade Harry Jönsson.
 
VFB Stuttgart tog ledningen med 1-0 och sedan kvitterade Bosse Larsson till 1-1 som också blev slutresultatet. Om Tommys debut i MFF kunde man läsa i MFF:s årsbok 1969: 
Junioren började piggt och energiskt, hade faktiskt en bra nick chans i slutet av första halvlek. I andra halvlek föll han bort ur spelbilden. Men Tommy avslöjade dock att MFF kommer att få glädje av honom i framtiden. Han är absolut värd fler chanser”.
 
Chansen kom redan i nästa match då Tommy fick debutera i allsvenskan. MFF mötte Gais på Malmö Stadion söndagen den 5 oktober och ställde upp med följande lag:
Nils Hult, Roland Andersson, Krister Kristensson, Ulf Kleander, Rolf Björklund, Lars Granström, Roy Andersson, Tommy Larsson, Staffan Tapper, Bo Larsson och Kent Andersson.
 
Malmö FF vann matchen med 2-1 och Tommy fick spela på mittfältet. Calle Palmér skrev i Sydsvenskan:
Den 18 årige debutanten inledde matchen på ett strålande sätt, passade bl.a. till första målet, och hade fina dragningar. Tyvärr hade han ingen lycka med skotten och med bristande koncentration bidrog detta med ett antal missar på ett par fina målchanser”.
 
Sedan skulle det dröja till augusti 1972 innan nästa chans i allsvenskan skulle dyka upp.

Varför tog det så lång tid innan du fick din nästa chans i allsvenskan?
- Man kan säga att jag hamnade i frysboxen, jag kom inte särskilt bra överens med tränaren Antonio Duran, säger Tommy.

Men du stannade kvar i klubben?
- Jag visste vad jag kunde, det var bara att bita ihop. 

Under tiden spelade Tommy i MFF:s reservlag och i juniorlandslaget, där han spelade nästan alla landslagsmatcherna 1969. Året efter spelade han tre landskamper i UEFA-turneringen i Cannes. Det blev 24 matcher och 16 mål i reservlaget 1970, året efter blev det 27 matcher och 28 mål i reservlaget. MFF vann allsvenskt guld under båda dessa år. Inför 1972 bytte MFF tränare, Karl-Erik Hult ersatte Antonio Duran som tog över Djurgårdens IF. För Tommys del innebar tränarbytet en comeback i A-laget.
 
I säsongens första träningsmatch fick Tommy ta på sig A-lagströjan igen. MFF spelade mot Sorgenfriklubbarna (BK Flagg, Olympic, BK Kick och Håkanstorps BK) i fyra halvtimmars halvlekar. Tommy fick spela i de två sista och gjorde ett mål, där MFF luftade 15 spelare och vann med 7-0. I genrepet inför den allsvenska premiären fick Tommy chansen i anfallet när MFF spelade mot IK Sleipner. Tommy gjorde ett av målen när MFF vann med 2-0.
 
Håkan Malmström skrev i Sydsvenskan:
 ”MFF provade Tommy Larsson i anfallet. Han gjorde vad på honom ankom. Är fortfarande väldigt vek, men när det lossnar kan även han bli något. Nu fick han ju till och med chansen att slå hål på Sleipners nolla då han gjorde MFF:s första mål."
 
Det blev ingen plats i startelvan i premiären, det skulle dröja till den 10 augusti innan Tommy fick göra comeback i allsvenskan igen. MFF spelade hemma mot Hammarby och förlorade med 1-2 inför drygt 9000 åskådare. Tommy fick göra ett inhopp i den 78 minuten men lyckades inte ändra på resultatet. Tommy skulle få fler chanser att hoppa in som reserv. Bland annat i den nattsvarta bortamatchen mot Östers IF i september då laget förlorade med hela 0-5. Tommy kom in i andra halvlek och tillhörde de få i MFF som var någorlunda bra.
 
I matchen efter som var mot självaste Benfica på Malmö Stadion, fick Tommy starta matchen på topp tillsammans med Bosse Larsson. MFF och Tommy gjorde en kanonmatch och lyckades vinna med 1-0. Bosse Larsson behövde bara sätta till pannan efter det vackra inlägget från Tommy. I returen blev det dock 1-4. Det blev 9 allsvenska matcher under året för Tommy där MFF slutade på en sjätte plats. Totalt blev det 17 matcher och 2 mål i A-laget under 1972 för Tommy.
 
Under 1973 fick Tommy sporadiskt spela i A-laget. Tommy visade under sommaruppehållet att han var att räknas med. När höstomgången startade fanns Tommy med i startelvan som mötte Örebro SK hemma. MFF vann med hela 6-0. Curt Olsberg , Bosse Larsson och Tommy Larsson gjorde två mål vardera.

Kjell Jakobsson i SkD skrev:
Gissa om han sov gott i natt – eller också sov han inte alls. Han, det är 22-årige kontoristen Tommy Larsson, årsdebutanten i Malmö FF:s allsvenska serielag. Tommy har aldrig tidigare nätat i allsvenskan. I gårdagskvällens höstpremiär mot ÖSK på Malmö Stadion slog han till två gånger. Tommy var nyckeln till Malmös succéspel, tyckte Orvar Bergmark, tränare i motståndarlaget. Även f d storspelaren Kurre Hamrén som fanns på plats, var imponerad av MFF:s spelare nr 20”.

Under 1973 spelade Tommy 15 A-lagsmatcher varav 7 av dessa i allsvenskan.
 
Efter bara två år så slutade Karl-Erik Hult som tränare. Engelsmannen Bob Houghton blev ny tränare och det skulle bli ett stort lyft för Tommy Larsson och de övriga spelare. Tommy var inte ordinarie i startelvan under försäsongen 1974, men när han väl fick chansen så tog han den verkligen. Han spelade de flesta matcherna i allsvenskan under våren.
 
Leif Ström skrev i KvP:
"När MFF värvade tillbaka Conny Andersson (mitt under säsongen) var det många som trodde att Tommy återigen skulle hamna på bänken. Men i höst har han utvecklats till en av de nyttigaste med fem mål. Han säger:
-Det var bara att ta ett tag extra!
 
Igår var han överallt, längst fram, på mitten, längst bak.
– Vårt spel tillåter oss att spela kolossalt offensivt och så får jag vara med mycket i spelet, säger Tommy."


Tommy avgjorde många matcher under året, spelade först som forward, men fick senare flytta ner på mittfältet när det blev skador på Tapper och Bosse. Gjorde även ett straffmål när man slog ut Sion ur cupvinnarcupen med 6-5
 
Det blev ett lyckat år med både ett allsvenskt guld och seger i svenska cupen. Bob Houghton valde att satsa på Tommy som vänsterspelare, i anfallet och som yttermittfältare. Tommy fick spela alla utom en match i allsvenskan 1974, var med om att vinna sitt första guld när MFF vann allsvenskan överlägset.

Tommy fick även sin första cup guld när MFF vann finalen mot Östers IF med 2-0. Inte nog med detta, Tommy debuterade i U-landslaget den 13 oktober då Sverige förlorade borta mot Östtyskland med 0-2 (matchen blev hans enda U-landskamp).
 
MFF spelade kvartsfinal mot ungerska Ferencvaros i cupvinnarcupen 1975. Det blev en förlust med 1-3 hemma i den första matchen. MFF gjorde ingen bra match, den enda som enligt Stefan Thylin på tidningen Arbetet kom upp i samma nivå som de ungerska spelarna var Tommy Larsson.  I returen spelade MFF upp sig och matchen slutade 1-1 borta, däremot blev Tommy utvisad och missade de tre närmaste Europacupmatcherna.
 
Den 25 september 1975 fick Tommy göra landslagsdebut på Malmö Stadion. Tommy fick spela i MFF-kedjan tillsammans med Tore Cervin och Thomas Sjöberg i landskampen Sverige – Danmark som slutade 0-0. Tommy Larsson klarade sig bra under sin debutmach och blev godkänd enligt tidningarna. I laget spelade även en del nära bekanta som Tapper, Puskas, Cervin, Sjöberg och Roland Andersson. Tommy fick sitt andra SM-guld när MFF tog hem dubbeln för andra året i följd, för det blev även seger i cupfinalen mot Djurgårdens IF med 1-0.
                                                         
Bob Houghton om Tommy Larsson efter SM-guldet 1975:
"Skälet till Tommys plötsliga framgång och landslagsuppdrag är hans naturliga anlag, hans tekniska talang, kunnat blomma ut med det självförtroende han fått genom tillståndet att spela sitt egna spel. Idag är Tommy oerhört nyttig, även när det tar emot för oss, och han kan under en och samma match axla olika uppgifter. Är alltid beredd att göra det där ovanliga, det där lilla extra, vi just då behöver. En av Sveriges tekniskt mest fulländande spelare."
 
MFF och Tommy gjorde en stark arbetsinsats mot italienska Torino i Europacupen 1976. Tyvärr blev man utslagen med sammanlagt 2-3. Tommy spelade 42 matcher och gjorde 7 mål för MFF under året, det blev en stor silvermedalj för andraplatsen i allsvenskan.
 
Han spelade både som forward och yttermittfältare under 1977, avgjorde den allsvenska matchen mot IFK Göteborg borta inför drygt 28 000 med sitt 1-0 mål. Tommy gjorde även landslagscomeback och spelade tre landskamper under året. Den första var mot Danmark den 5 oktober (vinst med 1-0, där Tommy fick hoppa in i den 45 minuten).
”Som Tommy spelade idag, kan han bli den vänster mittfältare vi behöver i VM", tyckte George ”Åby” Ericsson efter matchen.
 
Den 12 oktober fick Sverige stryk av Ungern borta med 3-0.  I Strömbergs Fotbollsbok kunde man läsa följande:
MFF:s eleganta mittfältare Tommy Larsson hade stor framgång i sin dansande spelstil. Han fick fin rotation på det svenska spelet, en annorlunda och irrationell spelare”.

Tommy var bäst på mittfältet. Sista landskampen spelades mot Polen borta, den 12 november, det blev svensk förlust med 2-1.

Tommy var i väldigt god form i inledningen på säsongen 1978, då VM hägrade. Det gick även proffsrykten om att den franske klubben Metz var mycket intresserad av Tommy Larsson som även var aktuell för VM truppen till Argentina 1978. När landslaget var på det årliga träningslägret i Marbella i slutet av februari, fanns Tommy Larsson med i truppen. Men det skulle bli problem att ta sig hem till Sverige igen.

- Flygrädslan kom när vi skull hem, det blev en mycket tuff hemresa, säger Tommy 

I B-landskampen i Norrköping den 18 april spelade Tommy mot Västtyskland, Sverige förlorade med 0-1 och Tommy blev utbytt i den 60 minuten. Tommy som var så nära att få åka till VM i Argentina, tvingades hoppa av tack vare sin flygrädsla.

- Jag hade ett samtal med förbundskaptenen ”Åby” och det var bara att inse att det inte funkade, säger Tommy. 

När Malmö FF mötte Djurgårdens IF på Malmö Stadion den 6 september, fick tre MFF spelare lämna planen. Tommy Andersson ut efter en ledbandskada, Tommy Larsson fick lämna planen i den 37:e minuten efter en muskelbristning, och Roland Andersson fick en armbåge ur led. Matchen slutade 0-0, och innan Larsson tvingades utgå så hade han ett par riktigt vassa chanser som tyvärr missades. Både Tommy Larsson och Tommy Andersson blev borta resten av säsongen pga. sina skador.

- Det var Roland Anderssons fotsula som träffade ankeln och skadade mig, jag blev borta länge och missade matcherna i Europacupen, säger Tommy 

I ett av MFF:s matchprogram från 2009, kan man läsa följande:
"Det var efter den tunga vinterträningen i början av 1978, som Tommy hade fått ont i ena ljumsken. Inte ovanligt efter allt harvande på blöta grusplaner, men där fanns en stor knuta, och den preliminära diagnosen blev: cancer. Åtskilliga veckor av provtagningar och väntan på svar följde. Tommy fortsatte att träna, men det fanns en stor oro, svårt att sova om nätterna, han trodde att han skulle komma att dö. Men läkarna hade haft fel visade cellproven, knutan var en muskelbristning, faran var över. Men Tommy var djupt omskakad och kunde inte bara rycka på axlarna och gå vidare. Tommy berättade att han mådde väldigt dåligt psykiskt och klarade inte ut det efteråt. Det gav följden att han inte ville flyga."
 
Detta medföljde att han inte heller kunde delta i de matcher då MFF skulle flyga till sina matcher. MFF hade ju inlett det fantastiska Europacupäventyret 1978-79. Tommy började då tänka på att göra något annat i sitt liv utanför fotbollen. Som många andra MFF-spelare hade han lockats till SE-banken. Tommy valde att satsade på en karriär inom finansvärlden.

Det blev bara två matcher i A-laget under 1979. Bob ville testa Tommy Larsson och Tommy Andersson som båda hade varit borta från fotbollen sedan ett halvår tillbaka. Båda var ringrostiga och fick spela en halvlek mot Kastrup BK den 2 februari.
 
Tommys sista match i MFF blev i vänskapsmatchen mot Nautico FC från Brasilien, matchen spelades på Malmö Stadion fredagen den 13 april. Tommy som satt på bänken fick spela de sista 30 minuterna där MFF med stort övertag bara vann med 1-0.

- Jag hade ett snack med tränaren Bob Houghton, eftersom vi skulle tillbringa mycket av försäsongen på träningsläger utomlands, i Portugal och Belgien med flera länder, inför Europacupspelet. Det var bara att inse att det inte skulle komma att fungera, säger Tommy. 
 
Malmö FF ville låna ut Tommy en säsong och se om det ändrade sig med flygrädslan. Landskrona som låg i allsvenskan blev ett bra alternativ.
- Vi ville inte flytta och Landskrona ligger bara 30 minuter från Malmö så det var ett ganska lätt val, säger Tommy 

Malmö FF kom överens med Landskrona Bois, så Tommy Larsson kom i fortsättningen att spela för de svartvit randiga laget. Den 21 maj gjorde Tommy sin första allsvenska match för laget. Det blev till slut sex säsonger där innan sportjournalisten Håkan Malmström övertalade Tommy att spela division 3-fotboll för Malmö BI (där Håkan var ordförande vid tiden) under två säsonger. Laget hamnade på en åttonde och en tionde plats. Sedan la Tommy skorna på hyllan och satsade enbart på sin yrkeskarriär.
 
Tommy var snabb och teknisk som spelare, hade ett bra bollsinne och en fin spänst, hade ett bra driv i steget och var bitsk i närkamperna. Tommy hade även en stor arbetskapacitet på träningar och matcher. Han började som forward men passade bäst som vänster yttermittfältare.

Till ett av MFF:s programblad 2009 berättade han:
- Jag blev framspelare istället. Det var jag till vänster och Staffan Tapper till höger som slog inläggen. Jag kände en trygghet i Bobs sätt att spela, det var en slitsam typ av fotboll, men där fanns en struktur, som publiken kanske inte alltid tyckte om, men som var oerhört givande för oss spelare. 

Det är inte ofta Tommy är på Swedbanks Stadion, han följer di blåe genom tv och tidningar. Familjen och arbetet tar en stor del av Tommys liv, men han hinner dock med några rundor på golfbanorna. Tommy håller sig även i form med tennis.

Jag frågar Tommy om han hade några proffsanbud under sin fotbollskarriär?
- Det fanns några stycken men bara ett seriöst, det kom från franska Metz. Laget pendlade mellan högsta och näst högsta serien, vilket de fortfarande gör, men det var ju samtidigt som flygrädslan så det blev inget med det, säger Tommy 


Fakta: Tommy Larsson
 
Född: 7 september, 1951
Bor: Malmö
Klubbar: BK Flagg, (1965), IFK Malmö (1966), MFF U (1967-69), Malmö FF (1969-79), Landskrona Bois (1979-84), Malmö BI (1985-86)

Guld: 1974, 1975, 1977
Silver: 1976, 1978
Cupguld: 1974, 1975, 1978

Landskamper: 4 A, 1 B, 1 U, 10 J
Debut i landslaget: 25/9-75, Sverige – Danmark 0 – 0
Debut i B-landslaget: 18/4-78, Sverige – Västtyskland 0 – 1 (utbytt 60)
Debut i U landslaget: 13/10-74, Östtyskland – Sverige 2 – 0
Debut i J-landslaget: 8/11-68, Sverige – Holland 1 -1

Debut i Malmö FF: 1/10-1969, MFF – VFB Stuttgart 1 – 1 (Mässcupen)
Debut i allsvenskan: 5/10-1969, MFF – Gais 2 – 1

255 matcher och 50 mål i MFF
133 matcher och 26 mål i allsvenskan
116 matcher och 86 mål i reservlaget

Svensk juniormästare 1968

***

Idag för 8 år sedan...
... var det 2010 och året då Malmö FF fyllde 100 år. För att fira detta utlyste Himmelriket en omröstning om vilka händelser under dessa år som varit allra störst. Dessa presenterades lite då och då (den sista med den allra största händelsen givetvis på födelsedagen 24 februari) och just den här dagen, den 2 februari, handlade det om platserna 9-11

Idag...
... det bara 59 dagar kvar. 59 dagar kvar till Allsvenskan börjar igen.

Dagens låt...
... är "Believe" med Cher.

Mikael Karlsson2018-02-02 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF