Friday I'm in Love: 10-talets bästa, mesta och annat

Friday I'm in Love: 10-talets bästa, mesta och annat

Vem var mest framträdande under 10-talet? Vilka matcher står ut mest? I årets och 20-talets första Friday tittas det tillbaka på det förra decenniet, där det fokuseras på vad som hände i och runt Malmö FF.

Det nyligen avslutade decenniets…

… som vi började slutade vi:
Första matchen vi spelade på 10-talet var mot ett danskt lag, Köge. Vi vann (5-1). Sista matchen vi spelade på 10-talet var mot ett danskt lag, FC Köpenhamn. Vi vann (1-0).

… 3 mest minnesvärda guldmatcher:
Mjällby hemma 2010, AIK 2014 borta och Falkenberg borta 2016

Egentligen vill jag inte rangordna gulden. Men om jag nu ändå ska titta på vilka tre av de fem vi tog som påverkade mig mest den dagen och kvällen, så är det de tre matcherna ovan. Mjällby slog vi hemma med 2-0 och det blev en vandring i solen, men herregud så nervös jag var inför matchen. Jag såg oss förlora (på den tiden var Mjällby något av ett boogieteam för vår del) och HIF vinna och det kändes som att vi hade mest att förlora medan nordskåningarna mest att vinna. Efteråt minns jag framför allt att vi drack mousserande i bilen hem till Varberg och jag hade inte sett lika många tutande bilar på Malmös gator och E6 sen 2004.
 
Att hämta hem ett allsvenskt guld på bortaplan mot en rival och på det sättet, därtill var det Markus Rosenbergs första ligatitel någonsin, det var, och är, oerhört stort. Därifrån minns vi också nämnda Rosenbergs hyssjande som än idag lever på våra läktare. 3-2 vann vi med och fick fira guld i Solna.
 
Lilla Falkenbergs IP var invaderad av himmelsblå. I omgången innan hade vi förlorat hemma mot Östersund med 3-0 och nu i efterhand kan jag inte förstå att jag var det minsta orolig inför den här matchen; vi ledde ändå serien med fyra poäng med tre omgångar kvar. Men orolig och nervös var jag. Min pessimistiska hjärna såg oss förlora den här matchen samtidigt som Norrköping vann mot Elfsborg. Det blev precis tvärtom och denna onsdag, den 26 oktober, slutade med en underbar planinvasion när domaren blåst av matchen efter en stabil 3-0-seger.
 
… 3 mest minnesvärda i kategorin övriga allsvenska matcher:
HIF hemma 2010, IFK Göteborg borta 2014 och AIK hemma 2012.

En titelmatch där vi saknade viktiga spelare och där andra fick utrymme. Gigantiskt inför-intresse där ettan och tvåan, bägge från Skåne, skulle göra upp. Vi vann med 2-0, Dardan Rexhepi hade sin "day of his life" och guldet landade i Malmö senare på hösten.
 
Två lag med varsin elva som dryper av ”stora” namn. Jag stod på Ullevis bortaläktare och när segern var bärgad med 3-0 efter en match som var fylld av målchanser så var det ett av decenniets absolut lyckligaste fotbollsögonblick för min del. Det blir så när man siffermässigt mosar den största rivalen.
 
Tuff match som vanligt. Hette det. Men efter 4-0 redan i paus och I just can´t get enough i paushögtalarna så var de sista 45 en av decenniets mest avslappnade fotbollshalvlekar. En fantastisk uppvisning av Pontus, Wilton och Durmaz med flera.
 
… 3 mest minnesvärda internationella matcher:
Prag hemma 2014, Salzburg hemma 2014 och Besiktas borta 2018

Vi vet, ni kan, 2-0 till Malmö. Sjöng vi, gapade vi, dansade vi, hoppade vi. Jag har aldrig varit med om en liknande stämning på Stadion. Det skulle inte gå, Prag var så mycket bättre och hade skåpat ut oss spelmässigt på sin hemmaplan, men om detta brydde sig vare sig spelare eller supportrar. Vi vann med 2-0 och en barriär var bruten. Allt skulle nu vara möjligt i framtiden.
 
Omgången därpå. Inget kändes längre omöjligt. Magnus Erikssons galna 2-0 var ett bevis på det. Markus Rosenbergs fantastiska 3-0 ett annat. Malmö var i eld och lågor, Malmö vann med 3-0, Malmö var i Champions League. I och med det lades grunden till där vi står idag.
 
Det finns andra matcher som varit bättre eller där fler supportrar varit på plats, men att vinna med 1-0 borta mot ett namnkunnigt och dyrvärvat Besiktas är kanske decenniets prestation. Och i och med det var ännu en barriär bruten, nu visste vi hur vi ska göra för att avancera från en Europagrupp.
 
… avsked:
Markus Rosenberg. En ikon lämnar, en era är över. Tack för allt, ett gigantiskt tack för allt!
 
… tristaste spelarutveckling:
Ivo Pekalski fick 2010 chansen ett par omgångar in i serien. Han inte bara tog och omfamnade chansen, han gjorde den till sin. Allt, precis allt, såg strålkastarljust ut. Få om någon har jag så starkt unnat en helt annorlunda framtid än vad Ivo till slut fick med skador staplade på varandra.
 
… ”den såg man inte riktigt komma”:
Det är fortfarande oklart hur mycket vi fick betala GAIS för Markus Halsti 2008, men summan understiger inte 50 miljoner euro i alla fall. Men varenda krona skulle visa sig vara välinvesterad. Efter några tröga år placerade tränare Rikard Norling Markus på innermittfältet i en träningsmatch, och resten är som man säger historia. Växte ut till en av de viktigaste kuggarna och vann sammanlagt tre allsvenska guld samt var med och spelade oss till Champions League. Född i Finland men är en Malmöpåg. Markus är dessutom Himmelrikets hedersredaktör.
 
... Jon Inge Høiland:
Likt guldhjälten från 2004, den för evigt i historieböckerna inskrivne Jon Inge Høiland, lämnade Søren Rieks IFK Göteborg för Malmö FF. Reaktionerna var inte nådiga (vilket, bör påpekas, jag har full förståelse för) men det brydde sig ingen av dem om. Søren har varit "tokbra" sen Uwe kom och han äntligen fick spela på sin kant, den vänstra. Gjorde förstås mål mot sin tidigare klubb 2018. På Ullevi. 

… 3 tränare:
Åge Hareide, Uwe Rösler och Rikard Norling

MFF har under 10-talet haft hela sju tränare. Fem av dem vann guld, en (Daniel Andersson) har gjort det som spelare och assisterande och sportchef, medan blott en inte lyckades. Det var Uwe Rösler. Men att ta oss till två Europa League samt avancemang från gruppen bägge gången är mycket bra. Men upp till Åge når han inte riktigt. Norrmannen tog oss till Champions League två gånger av två möjliga plus gav oss ett SM-guld. Det är ännu större.
 
På tredje plats det här decenniet kommer Rikard Norling strax före Roland Nilsson. Ett allsvenskt guld och ett EL-gruppspel (bara en tokräddning bort från CL var vi) hade vi med honom. Personligen gillade jag honom väldigt mycket, vi ”klickade” bra och jag kan fortfarande sakna personen Rikard.
 
… läktarsång:
”Vi vann igen, Malmö vann igen,
Så jävla enkla tre poäng.
Spelar vi igen, så vinner vi igen,
För inget rör vårt himmelsblåa gäng”
 
Ventspils, juli 2014. Efter en inte alltför imponerande insats vann vi med 1-0 och var vidare i CL-kvalet. Spelarna undrade nog vad vi på plats ansåg om deras insats, men när det började sjungas den här ramsan (för första gången) satte de sig ner på löparbanan och bara njöt. Ledare jagade på dem för de hade ett flyg att hinna med men de satt lugnt kvar. Ingen annan läktarramsa säger så mycket om Malmö FF som den här, och i och med att den sjungs max en gång per match blir den aldrig heller uttjatad.
 
… sorgligaste:
Labinot Harbuzi och Håkan Jeppsson gick bägge bort hastigt och oväntat i oktober respektive december 2018. Två till synes friska och relativt unga män som alldeles för tidigt lämnade oss. Vi minns er och vi tänker på er!
 
… plågsammaste:
Plötsligt springer det in en ung man som vill brotta ner Helsingborgs målvakt Pär Hansson i hemmaderbyt 2011. Riktigt vad den unge mannen var ute efter vet jag inte, troligtvis vet han inte det själv. Matchen bröts som en konsekvens av detta och återupptogs inte igen. Vi förlorade med 3-0 samt fick höga böter. MFF lade sig platt och överklagade inte, precis så vi vill att en förening ska agera för att man kan fortsätta gå med rak rygg. Decenniets plågsammaste ögonblick på en fotbollsplan med MFF inblandat det här decenniet.
 
… brott lönar sig inte alltid:
Senare på säsongen gjorde vi 1-0 mot Djurgården hemma. Då kastades det in bangers från Djurgården-klacken och matchen bröts, och inte heller denna återupptogs. Föreningen Djurgården erkände emellertid inget, skyllde ifrån sig, det blev omspel på hösten – som  MFF vann med 1-0.
 
… mesta allsvenska:
Johan Dahlin (157 matcher), Markus Rosenberg (156 matcher), Oscar Lewicki (135 matcher). Dessa tre har gjort flest allsvenska matcher av alla MFF:are det här decenniet.
 
… 19 länder:
I Allsvenskan har MFF haft spelare från följande länder: Sverige (68), Danmark (5), Ghana (3), Island (3), Norge (3), Brasilien (2), Finland (2), Nigeria (2), Serbien (2), Sydafrika (1), Peru (1), Komorerna (1), USA (1), Montenegro (1), Albanien (1), Nederländerna (1), Portugal (1), Uruguay (1) och Tjeckien (1).

 ... vidrigaste:
Kingsley Sarfo. Motivering överflödig.

.... "vad då, det var väl inte vårt fel":
Klubben Sirius tillsammans med tränare när det begav sig. Motivering överflödig.

… enskilt störst påverkan:
Daniel Andersson har på något sätt varit delaktig i decenniets alla fem guld. Det första som spelare, det andra som assisterande (samt spelande i två matcher), de andra tre som sportchef. Han fick hem Markus Rosenberg. Han skaffade oss Uwe Rösler. Ett stort finger med i anställningen av Åge. Han anställde de två så kallade misslyckade tränarna Kuhn och Pehrsson som på två år gav oss fler guld än vad Hammarby har på hela sin livstid. Han är vår ninja, vår gudfader. Han är för evigt i min värld Kapten Daniel, den som styr och ställer. Jag är omåttligt förtjust i honom.
 
... pilkastare:
Tobias Sana mot IFK Göteborg på Ullevi 2016. En idiot kastade en banger mot honom medan han värmde upp och han svarade med att kasta hörnflagga likt ett spjut mot hemma-ståplats. Matchen bröts, MFF vann med 3-0 och vi fick en snart en ny läktarsång i vår repertoar.
 
… 3 camper:
Jag har varit till Charkiv, Dublin, Spanien några gånger, Sarpsborg, Schweiz och Aten och Ventspils och kanske ytterligare någon stad eller land, och jag har sett MFF utomlands för Himmelrikets räkning vid 15-16 tillfällen det här decenniet. Alla resor har varit fantastiska på sitt sätt, för det är så vansinnigt roligt att komma Malmö FF så nära och resa med någon som delar ens himmelsblå passion och som liksom jag inte ser det som en uppoffring att sitta uppe sent och skriva texter. Men om jag ändå måste välja så sticker två camper ut: CL-kvalet 2011 i Torshavn, CL-matchen 2015 i Madrid och lägret i Bradenton, Florida, 2012.

... östgöte vi tog till våra hjärtan:
Anton Tinnerholm kom till oss från Åtvidaberg och det var verkligen inte alla som visste vem han var och vad han gick för. Det blev det snart ändring på. Älskad och uppskattad blev han snabbt och på sin högerkant skrek han ställ dig upp till spelare från olika länder. 

... ståplatsprofil:
Pontus Jansson har sen han lämnade MFF för spel i utlandet ideligen berättat hur mycket han älskar Malmö FF. Han har dessutom visat det genom att gång på gång ställa sig i klacken, precis som den supporter han ju faktiskt också är.

... hybris:
Zlatan Ibrahimovic köpte/fick en andel av Hammarbys fotbollsförening, och på frågan hur detta skulle komma att tas emot av himmelsblå supportrar svarade han: "Jag tror att de i Malmö är glada för min skull". Hm, kanske inte så glada, Zlatan.
 
… 3 väder:
Vi var stormen i Borås 2013 och vann decenniets andra guld. Vi fick köra hem dyblöta efter att matchen mot Gefle avbröts på grund av det minst sagt kraftiga regnet 2010 (vi vann omspelsmatchen följande dag. Jag trodde vi skulle få se ännu en avbruten match i omgången därpå borta mot HBK, men så blev det inte utan spelarna halkade omkring på planen, jag var så blöt jag någonsin varit och MFF vann med 2-0.

... tackling:
I maj 2017 mötte vi Östersund hemma. Franz Brorsson delade ut en tackling på Saman Ghoddos som var rätt... eh, våldsam. Det röda kortet var självklart. Franz själv skakade på huvudet och verkade mest undra hur i hela friden domaren tänkte som visade ut honom. Man kan inte annat än älska att ha en sådan spelare i sitt lag.
 
... stjärnor:
Två. Den sextonde oktober 2017 vann vi allsvenskt guld nummer 20 i ordningen. Två stjärnor på bröstet är vi förstås ensamma om i Fotbollssverige.

… Himmelrikets Favorit:
Markus Rosenberg. Utnämnd till hela årets Himmelrikets Favorit vid tre tillfällen: 2014, 2015 och 2018. Ingen annan har blivit det mer än en gång.
 
… 3 tidigare spelare som jag vill lyfta fram:
Johan Wiland, Daniel Larsson och Erik Friberg. Tre roliga men framför allt vänliga och trevliga människor.
 
… 2 tränare som alltid ställde upp, alltid tog sig tid:
Olof Persson och Jens Fjellström.

 ... 5 spelare som trots allt kan vara stolta:
Det är väl ingen risk (eller chans om man så vill) att Teddy Bergqvist, Mahmut Özen, Alexander Blomqvist, Muamet Asanovski och Tobias Lewicki återkommer till Malmö FF som spelare. Deras himmelsblå karriärer blev nog inte riktigt vad de hade tänkt sig, men de står alla på en spelad allsvensk match för oss, och det är en mer än vad väldigt, väldigt många andra kan säga. Var stolta över er själva!

… bästa match:
Vi förlorade hemma mot Atletico Madrid med 2-0 i Champions League 2014. På förhand ett resultat man kanske till och med kunnat ta, men som i efterhand får betraktas som ett rån. Vi skapade chanser, vi höll i bollen, vi hade fart och rörlighet, och att det inte blev ett enda mål är decenniets stora gåta. Jag är långt ifrån ensam om att anse att detta antagligen är den enskilt bästa match MFF gjorde under 10-talet. Individuella klasskillnader avgjorde emellertid till spanjorernas fördel.
 
… viktigaste matcher att vinna:
Bortsett från guld och liknande – att vinna mot IFK Göteborg är nummer ett. Hemma som borta, detta är årets match. På 10-talet har vi resultatraden 20 10 7 3 33-18 37. Alla tre förlusterna kom för övrigt hemma på Stadion. På Ullevi, stora som lilla, är vi obesegrade och har bara släppt in fyra mål på de 10 matcherna. Det kommande decenniet blir det minst lika viktigt att göra bra resultat mot IFK Göteborg. Där är inget förändrat.

... legosoldat:
Mathias Ranégie värvades för dyra pengar från Häcken. Han kom inte till oss för att han älskade Malmö FF eller gillar staden mer än någon annan stad. Vi pröjsade honom bra plus att vi skulle ut i Europa och spela. Man kan se honom som en fotbollens legosoldat om man vill. Jag tror inte han bryr sig nämnvärt om det epitetet. Han gav alltid allt, han gjorde mycket nytta och främst minns jag honom för hans 3-0 mot Helsingborg 2012, där han tog med sig boll, försvarare, målvakt och allt annat som stod i vägen in i målet. Såldes till Italien men fortsatte uttrycka sin glädje över att ha spelat i MFF.
 
… tifo:
Det borde inte gå att välja egentligen, för det MT96 åstadkommer i så många matcher år ut och år in är så vansinnigt bra. Men det är klart att det till Markus Rosenbergs ära i den sista hemmamatchen är något utöver det vanliga, utöver det som normalt ger höga betyg. För att låta dem fortsätta imponera så swisha gärna en slant till 123 5923 123.

... dubbelsparkar:
I september 2015 hemma på Stadion. Markus Rosenberg får till en nästan perfekt cykelspark från straffpunkten. Den tar i ribban, stenhårt. Inte långt senare. Nytt inlägg från högerkanten i den 89 minuten: Markus Rosenberg får till en lika nästan perfekt cykelspark från straffpunkten. Även den tar i ribban, stenhårt. Matchen mot Elfsborg slutar 1-1.
 
… enskilt bästa år:
2014. Vi ledde serien från omgång 1 hela vägen fram till omgång 30, och vann således guldet. Gick vidare till Champions League. Kan kanske vara det mest framgångsrika året i Malmö FF:s historia?

… slutliga summering:
5 SM-guld, 4 övriga SM-medaljer, 2 Champions League-gruppspel, 3 Europa League-gruppspel samt 2 Europa League-avancemang. På 70-talet vann vi 5 SM och 4 cup samt spelade en Europacupfinal. På 80-talet blev det 5 ligasegrar varav 2 SM-guld samt 5 cupguld. Hur man än vill rangordna dessa tre decennier så är det ingen tvekan om att Malmö FF:s 10-tal har varit något alldeles enastående.
 
Det var det. Nu tittar vi framåt!
 
***
 
Idag för 10 år sen…
… var det liksom idag decenniets tredje dag. Då som nu är Johan Dahlin Malmö FF:s förstemålvakt. Helen Johansson ringde upp honom för ett samtal inför den stundande säsongsstarten och ni läser vad Johan säger här (ni vill heller inte missa fotografiet som illustrerar artikeln).

 
Decenniets låt…
… är nästintill omöjlig att plocka fram. Men den här har hängt med i alla år, och jag går fortfarande igång på den. Dessutom har jag tipsat om den tidigare på denna plats så man kan väl säga att en viss cirkel är sluten. Mina vänner och alla ni andra, detta är Arcade Fire och Ready to start. Vilket i sig är en passande textrad för ett nytt decennium.

Magnus Johansson2020-01-03 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?