Friday I'm in Love: Andreas Yngvesson - norrlänningen som blev himmelsblå

Friday I'm in Love: Andreas Yngvesson - norrlänningen som blev himmelsblå

Himmelriket har glädjen att publicera ännu en spelartext av Mikael Karlsson. Den här gången har han pratat med Andreas Yngvesson.

”Det finns en typ av spelare som alltid älskas. Spelare som alltid ger allt. Han som alltid kämpar för laget. Andreas är en sån spelare”/Stefan Alfelt, Sportbladet

Malmö FF vann både allsvenskan och cupen 1974. Flera mil norröver föddes Andreas Yngvesson samma år i Sundsvall. Andreas växte upp på Alnön som är Sveriges 16:e största ö. En bro byggdes till fastlandet och stod klar 1964. Med sina 1042 meter var bron Sveriges längsta fram till 1972 då Ölandsbron invigdes.

Andreas var bara 5 år då han började lira boll, och han spelade med de som var några år äldre. Han var liten men snabb och vass framför målet. Eftersom familjen Yngvesson bodde på Alnön började Andreas spela för Alnö IF. Hans far Leif hade tidigare spelat A-lagsfotboll för klubben och var vid ett tillfälle nära att kvala sig upp i gamla division I. Leif som har varit klubben trogen har varit en riktig eldsjäl. När Andreas började träna med AIF, blev Leif tränare för laget, och han var ledare för laget tills Andreas fick en plats A-laget.

Vilken position hade du i ungdomslagen?
- Jag spelade alltid på topp eller var offensiv mittfältare, jag gjorde många mål och har alltid gjort många mål. Det var bara i MFF som jag sumpade de flesta chanserna, varför det blev så har jag ingen aning om, säger Andreas.

De flesta fotbollsintresserade grabbar drömde om att bli fotbollsproffs, men inte Andreas, han ville bli pilot inom flygvapnet. Den drömmen hade han kvar tills han gjorde lumpen och fick ett befäl som han inte kom överens med. Andreas gjorde som de flesta grabbar, han höll även på med andra sporter i ungdomsåren, det var badminton, hockey och innebandy. Men sporten nummer ett var fotboll. Vid sidan om fotbollen spelade Andreas innebandy i division I. Det gick bra att kombinera upp till div II i med fotbollen. Även Andreas syster Liza var mycket sportintresserad och spelade själv allsvensk fotboll och innebandy i division I.

Det hände att Andreas åkte in och tittade på GIF Sundsvall några gånger men det blev inte så ofta. När sedan GIF tog steget upp i allsvenskan 1991 blev det betydligt fler besök på idrottsplatsen, men det var inte GIF som var Andreas favoritklubb!
- Det känns mycket svårt att behöva berätta att det var Blåvitt som var mitt favoritlag. Deras framgångar på 80-talet med två UEFA-guld bidrog starkt till detta. Det visades inte så mycket fotboll på tv på den tiden. MFF:s framgångsrika Europaspel under 1978/79, var jag för ung för att minnas.

Vem var din favoritspelare?
- Det var Torbjörn Nilsson först och främst, även Lennart Nilsson var en duktig spelare.

Vad visste du om Malmö FF?
- Man visste ju att MFF var ett bra lag, mer var det inte, men farsan berättade mycket om Bosse Larsson och vilken duktig spelare han var.

1990 hade Alnö IF ett mycket bra juniorlag som vann sin serie överlägset, där Andreas var en i laget. Han blev även uttagen till Medelpads lag som var på Elitfotbollslägret i Halmstad.
- Jag var som sämst då jag var med i Halmstad, hade växtvärk eftersom jag hade växt nästan 15 cm på en kort tid så det var inget som funkade, det gick bättre året efter i Folksam-cup, säger Andreas.

Det blev inga ungdomslandskamper?
- Nej det blev det inte, det kändes som man helst tog spelare från storklubbarnas juniorlag.

Yngvesson debuterade som 14-åring i Alnö IF:s A-lag som då spelade i division III men tog sedan klivet upp i tvåan. Andreas tog steget från juniorlaget till en plats i A-laget. 1992 slutade laget på en andra plats i division II. Året efter skulle bli ett genombrottsår för Andreas. Allsvenska klubben AIK började bli intresserad av honom. Andreas gjorde 5 mål på 20 matcher i serien. Men det blev ingen affär eftersom Andreas hade problem med krånglande ljumskar. Året efter åkte laget ur tvåan men Andreas hamnade då i GIF Sundsvall som spelade i division I norra.

Laget tränades av Dino Cosmi och Kjell Andersson och i laget fanns spelare som Leif Forsberg, far till Emil Forsberg som hamnade i MFF och som senare blev proffs i Tyskland. GIF Sundsvall blev sjua i norrettan och Andreas spelade 20 matcher och gjorde 2 mål. Andreas växte som fotbollsspelare och tog en ordinarie plats i GIF och imponerade på tränaren för AIK, i så hög grad att han bjöd in Andreas till en vänskapsmatch med AIK i november.

När kände du att du att du kunde gå långt som fotbollsspelare?
- Jag har väl aldrig känt så, utan fotbollen kändes hela tiden som en bisyssla man hade vid sidan om. Jag minns när AIK ringde och då kände jag bara ”det var ju roligt”, man tog år för år bara, säger Andreas.

Andreas var mycket nervös och enligt honom själv så gjorde han en dålig match mot norska Rosenborg. Men tränaren Erik Hamrén ville honom så Andreas skrev på kontraktet. Den 14 april 1997 debuterade Andreas i allsvenskan då han blev inbytt i den 61 minuten i bortamatchen mot Trelleborgs FF (3-0-seger).  Första allsvenska målet kom den 23 juli, i förlustmatchen (2-3), borta mot Örebro. Andreas reducerade till 2-3 i den 87 minuten.

Yngvesson var en stor talang som kom till AIK och kunde ha blivit något stort. Men det kan svänga snabbt! I den allsvenska matchen mot IFK Göteborg kunde Andreas ha blivit hjälte, istället missade han två stora chanser som han hade i matchen. Istället för hyllad hjälte fick han ta emot en massa skit och han tappade också självförtroendet. AIK blev åtta och Andreas gjorde 1 mål på 15 allsvenska matcher (3 från start, 12 inhopp).

Under sitt första år var Andreas med om att vinna svenska cupen. I själva finalen satt dock Andreas på bänken eftersom han var skadad, men han fick ändå en medalj eftersom han hade varit med och bidragit till cupvinsten.

Stuart Baxter blev ny tränare 1998, och Andreas lyckades aldrig övertyga honom om en plats i laget. När Baxter fick höra den kritik som Andreas hade utryckt sig om träningarna så hamnade han på läktaren. Under Baxters år fick verkligen Yngvesson lära sig att det är tränaren som bestämmer. Det blev bara ett allsvenskt inhopp under året och Andreas började snegla åt Sundsvall. AIK blev svenska mästare under Andreas andra år i klubben men två år i Solna klubben fick räcka.

Trivdes du i huvudstaden?
- Det gjorde jag och jag fick många vänner, men jag kände att jag ville flytta hem till Sundsvall och börja om igen.



1999 blev ett lyckosamt år för Andreas som flyttade tillbaka till GIF Sundsvall och där hittade Yngvesson självförtroendet och även målen. Andreas gjorde nämligen 14 mål på 24 matcher i norrettan och bildade ett fruktad anfallspar tillsammans med Leif Forsberg. Tränare för GIF var den meriterade Anders Grönhagen och klubben hade även gjort en satsning som räckte till en plats i allsvenskan efter att GIF vunnit norrettan med en poäng före Assyriska FF.

Säsongen efter klarade sig laget kvar i allsvenskan och blev 11:a. Under detta året spelade Malmö FF i Superettan. Andreas spelade 18 matcher och gjorde tre mål.
- Det var en härlig och fantastisk upplevelse att få vara med att vinna serien med GIF och ta steget upp i allsvenskan, kanske det bästa man kan uppleva efter ett SM-guld, säger Andreas.

När Andreas med GIF:arna mötte MFF i Malmö 2001, blev det MFF-seger med 2-0 (Majstorovic och Rosenberg målskyttar). Däremot blev hemmamötet desto roligare för Yngvesson. Den 23 juli, gästade MFF idrottsplatsen i Sundsvall och Yngvesson presenterade sig redan i den åttonde minuten då han satte 1-0 efter ett mönsteranfall på högerkanten, och där han kunde skjuta bollen förbi målvakten Jonnie Fedel. Niklas Skoog (Skoogs första allsvenska match för MFF) kvitterade, men bara tre minuter in i andra halvlek gjorde Yngvesson 2-1 som också blev slutresultatet i matchen.

Den danske spelaren Peter Sörensen hade fått hjärnsläpp och Andreas tog bollen och rundade Fedel och satte bollen i ett öppet mål. Men Andreas viktigaste mål under säsongen var hans sista mål i GIF-tröjan! I den sista omgången mötte GIF redan klara svenska mästarna Hammarby i Sundsvall. Yngvesson gjorde matchens enda mål vilket betydde att det fanns två vinnare på plan ändå. GIF:arna klara sig kvar på bättre målskillnad än Norrköping som fick kvalspela, och Bajen vann ju guldet. Matchen blev Yngvesson sista i Sundsvall.

Den 27 november 2001 var det klart, Yngvesson spelar i MFF under 2002. Dragkampen stod främst mellan MFF och ÖIS, men även HBK och Hammarby fanns med och ville ha honom, liksom en del konkreta bud utomlands. Andreas hade spelat 62 allsvenska matcher och gjort 24 mål för Sundsvall. Malmö FF:s nye tränare i MFF, Tom Prahl som kom närmast från Halmstads BK, ville ha Yngvesson i sitt lag. Tom hade kollat upp Yngvesson under hans matcher mot HBK, och ville ha en ny forward för att få igång anfallet.

”MFF är en storklubb i Sverige som är omgivet av ett enormt intresse”. Så sa Yngvesson efter att han skrivit på för Malmö FF. Valet att han valde di blåe påverkades också lite grann av att sambon Sofi som läste statsvetenskap helst ville läsa i Lund. Flyttlasset gick från Sundsvall till långt söderut och till Malmö. Att komma till Malmö och MFF som norrlänning var inga problem för Andreas som alltid har haft lätt att komma in snabbt i nya miljöer.

På senare år har det blivit mycket mer internationellt i klubben, än tidigare då det endast pratades skånska. I MFF fanns det nu spelare från Danmark, Finland, Nigeria, Kamerun, Malmö, övriga Skåne och även två göteborgare. Andreas berättade att stämningen i truppen inte var den bästa då han kom till MFF, han menade att det fanns många grupperingar vilket inte skapade någon bra harmoni. Men det blev senare under våren allt bättre, laget smälte ihop och det blev senare en otrolig fin sammanhållning.
- Det fanns många ledare i laget, Majstorovic, Jörgen Ohlsson, Niclas Skoog, Brian-Steen Nielsen var några, säger Andreas.

Kände du någon spelare i MFF innan du kom till klubben?
- Inte någon.

Andreas blev skadad under en internmatch mellan MFF-lagen i början, därför dröjde det något innan han fick göra sin första match. Den 27 februari var Yngvesson redo, MFF mötte Trelleborgs FF i en träningsmatch i Malmö och ställde upp med följande lag: Lee Baxter, Billy Berntsson, Daniel Majstorovic, Jussi Nuorela, Jeppe Vestergaard, Jon Jönsson, Hasse Mattisson, Jörgen Ohlsson, Matias Concha, Andreas Yngvesson och Niklas Skoog.

Andreas som spelade tillsammans med Skoog på topp visade upp sig redan efter bara 9 sekunder, när han sköt ett tungt skott i burgaveln. Andreas som tillhörde MFF:s bästa spelare i matchen, fortsatte sen hela matchen att visa upp sin enorma kapacitet genom att springa sönder TFF-försvaret. Andreas gick mållös i en match som slutade 2-2 (Majstorovic och Skoog målskyttar).

Strax efter Andreas debutmatch i MFF åkte han och laget till La Manga på ett träningsläger. I den första matchen som spelades den 5 mars mötte MFF det norska ODD Grenland FC. MFF vann med 3-1 och Yngvesson gjorde två mål. Hasse Mattisson det tredje. Andreas gjorde fyra mål på fem matcher innan den allsvenska premiären! Det såg onekligt bra ut för MFF:s nye norrlänning.

Andreas och Skoog spelade på topp mot Djurgården måndagen den 8 april. MFF ställde upp med följande lag: Lee Baxter, Matias Concha, Daniel Majstorovic, Gudmundur Mete, Billy Berntsson, Jon Jönsson, Brian Steen Nielsen, Jörgen Ohlsson, Erik Johansson, Niklas Skoog och Andreas Yngvesson.

Djurgården vann på Malmö Stadion med 2-1. Niklas Skoog målskytt och Yngvesson utbytt i den 66 min. Om Andreas allsvenska debut för MFF, skrev Himmelrikets Thomas Green:
Hoppingivande första halvlek, men försvann helt i andra. Behöver djupledsbollar för att komma till sin rätt och därigenom bli rättvänd mot målet då han är som farligast.

Peter Ijeh och Mats Lilienberg bildade anfallspar i nästa match mot Norrköping (3-0), eftersom både Skoog och Yngvesson var småskadade. Sedan blev det Skoog och Ijeh på topp, och det blev ett mycket succéfullt anfallspar.

Andreas var tillbaka till den femte omgången. Satt på bänken och fick se MFF köra över Kalmar på Stadion med hela 4-0. Yngvesson fick spela sista åtta minuterna. Det blev två matcher till på bänken innan tränaren Tom Prahl placerade Andreas som yttermittfältare på mittfältet mot Halmstads BK den 4 juli. Erik Johansson – Hasse Mattisson – Jörgen Ohlsson – Andreas Yngvesson. MFF vann med 2-1 på Malmö Stadion.
- Min forwardskarriär i MFF försvann snabbt, det var ju näst intill omöjligt att peta någon av Ijeh eller Skoog. Tom testade mig som yttermittfältare. Det var bara att acceptera för man ville ju spela, säger Andreas.

Vilken urladdning och vilken härlig seger det blev uppe på Gamla Ullevi i Göteborg mot Blåvitt den 23 juli. Ett stort supporterfölje fanns på plats denna underbara sommardag och fick se ett laddat MFF som satte tryck på motståndarna direkt. Yngvesson spräckte nollan i den 11 minuten, sedan gjorde Peter Ijeh två mål och Erik Johansson ett. MFF var närmare 5-0 än Blåvitt 1-4.

MFF vann med 4-0 och hängde på toppstriden i allsvenskan och var nära att ta hem bucklan. Jörgen Ohlssons skada i de fem sista matcherna grusade den drömmen. MFF slutade på en hedrande andraplats och blev hedrade av supportrarna. Andreas spelade 33 matcher och gjorde 10 mål totalt i MFF 2002.

Tränaren Tom Prahl testa lite olika anfallspar under försäsongen. Andreas och Markus Rosenberg spelade en del ihop men inför den allsvenska hemmapremiären mot Örebro valde Prahl Skoog/Rosenberg (2-0). Yngvesson hamnade på bänken. Första allsvenska matchen spelade Andreas i den andra omgången då MFF förlorade borta mot Blåvitt med 0-3. Han hoppade in i den 59 minuten. Spelade sedan de flesta matcherna som ordinarie yttermittfältare.

Den 30 juni gjorde MFF en jättematch och vann med hela 5-0 mot HIF inför 27 477 åskådare på Malmö Stadion. Skoog svarade för tre mål medan Yngvesson gjorde två. Efter en hörna hamnade bollen slutligen hos Yngvesson som språngnickade in 1-0 i den 13 minuten. Yngvesson gjorde sitt andra mål 4-0 i den 76 minuten, efter ha sprungit på vänsterkanten in i straffområdet och där fått en perfekt boll av Thomas Olsson (4-0).

Micke Möller på Himmelriket, som tidigare hade varit kritisk mot Yngvesson, skrev följande:
Idag är du en hjälte, en titan med gyllende vingar. Fullständigt storslagen på stadions gröna gräs visade du kvalitet som får mig att gråta av glädje.

Malmö slutade på en tredje plats i allsvenskan och Andreas spelade sin första Europacupmatch för MFF och den blev mycket lyckad. Andreas svarade nämligen för två mål då MFF besegrade irländska Portadown FC med 4-0 på Malmö Stadion, Mattisson och Skoog gjorde de båda andra. MFF vann sedan returen med 2-0.

I nästa omgång blev MFF lottad mot portugisiska Sporting Lissabon. Andreas spelade den första matchen som spelades i Lissabon och förlorades med 0-2. Hemma föll MFF med 0-1.

Fotbollsupplevelsen under säsongen 2004 blev Yngvesson bästa i karriären. Efter MFF:s värvningar inför säsongen, började man kalla laget Real Malmö. Nu var det bara guld som gällde, allt annat var ett misslyckande! Patrik ”Bjärred” Andersson återvände hem, brassen Afonso Alves värvades från ÖIS, Igor Zypniewski från HBK, och under sommaren kom både Daniel Andersson och Yksel Osmanovski tillbaka.

Det blev otroligt tuff konkurrens och det var något Yngvesson fick känna på. Gjorde årsdebut i den sjunde träningsmatchen den 5 mars, då MFF spelade mot danska FC Köpenhamn i Danmark och förlorade med 1-2. Andreas spelade forward med Skoog. Säsongen första mål kom i nästa match som var mot norska Sogndal hemma, där MFF vann med 2-0 (ett mål av Andreas). Ante spelade sedan fyra matcher innan han hamnade på bänken, Tom valde Skoog och Igor på topp.

I den allsvenska premiären mot Hammarby på Söderstadion fanns dock Andreas med i startelvan som forward tillsammans med Skoog som spelade 0-0. Andreas roterades oftast under våren: yttermittfältare, forward och bänkspelare.

Under hösten hade Andreas en fast plats efter att Tobias Grahn valde att lämna MFF och skriva på för en dansk klubb. Tobias hade haft Andreas plats under våren men han kom inte överens med tränaren Prahl. Andreas Yngvesson kom in på ytterkanten på ett övertygande sätt och gjorde några viktiga mål under säsongen:

Matchhjälte hemma mot ÖIS. Det var en usel match som bara hade en målchans, men det är de matcherna som är viktiga att vinna. Andreas blev matchens enda målskytt i den 72 minuten, där målet blev omdiskuterat! Afonso slog en perfekt djupledsboll till Yngvesson som hann före utrusande Dick Last i ÖIS-målet. Bollen rullade mot mål och ÖIS-backen Marcus Dahlin var för sent ute då han rensade bort bollen precis när den passerat mållinjen. Marcus menade att bollen inte var inne medan Yngvesson däremot menade att hans känsla var att bollen var inne. Linjedomare Ingmar Larsson var dock helt säker på att bollen var över sidolinjen. 

MFF besegrade HIF på Olympia med 2-0 och Andreas var en av målskyttarna. Skoog tog emot ett inkast och vände om och slog in bollen i straffområdet där Yngvesson befann sig, och han klippte till bollen direkt som via stolpen gick i mål.

Yngvesson sprang fram till MFF-klacken innan de övriga MFF-spelarna slängde sig om honom. Ante spräckte nollan i den 56 minuten. I den 89 minuten fastställde Afonso slutresultatet till 2-0

I bortamatchen mot Örgryte IS hittade Thomas Ohlsson Andreas med en perfekt djupledsboll, och Andreas gjorde inget misstag utan slog till bollen förbi utrusande målvakten Dick Last och fastställde slutresultatet till 2-0 (Afonso Alves hade tidigare gjort 1-0) och efter Yngvessons mål kontrollerade di blåe matchen.

När MFF-truppen åkte upp till Göteborg under dagen satt Yngvesson vid fönstret i bussen och såg alla bilar som passerade förbi med MFF-halsdukar hängande utanför. Det var en speciell match. Skulle MFF vinna matchen skulle de ha kvar en möjlighet till guldet.

Det är svårt att riktigt säga hur många MFF fans som befann sig på Nya Ullevi av de 38 926 åskådare denna dag, men en sak som var säker, de ca 9000 MFF-supportrar som var där överröstade helt klart Blåvitts fans. MFF fick ett otroligt stöd och tog ledningen genom Peter Abelsson efter en vänsterhörna i den 17 minuten. I den 34 minuten lyfte Yngvesson bollen snett inåt till Thomas Ohlsson som sköt bollen i mål.

Sedan hjälpte det inte att Peter Ijeh reducerade, MFF vann den viktiga matchen med 2-1.

Inför årets sista match räckte det inte för MFF att vinna mot Elfsborg, HBK var tvungna att tappa poäng hemma mot IFK Göteborg. MFF gjorde vad de skulle och vann genom en straffsparksretur av norrmannen Jon Inge Höiland, sedan Niklas Skoog missat.

Av matchen minns inte Andreas Yngvesson så mycket, bara att han var på fel plats då fansen fick reda på att HBK hade spelat 1-1 (den matchen var några minuter sen). Yngvesson som blivit utbytt befann sig vid ena hörnstolpen och hade en bra bit till spelaringången. Fansen överrumplade honom och slet av honom allt utan hans kalsonger (vilket han var väldigt tacksam för).

Och när han lyckades ta sig till katakomberna möttes han av alla de andra spelarna som hade fått på sig guldtröjorna. Där stod han bara i sina kalsonger! Men han brydde sig inte i det läget.

Guldfirande blev en mäktig upplevelse för hela spelartruppen. Först blev det fest på kvällen och sedan hyllades man dagen efter av malmöborna då MFF åkte buss genom staden till slutstationen vid ett fullsatt Stortorg där man fortsatte att fira 2004 års svenska mästare.
- Det var nära jag missat bussresan, jag vaknade trött och sliten och ville först inte men min dåvarande sambo tvingade mig vilket jag är mycket tacksam för idag och något jag aldrig kommer att ångra. Det var en magisk resa genom ett folkfyllt Malmö, förbi Möllevången och sedan fram till Stortorget, säger Andreas

Lars Anrell skrev i Aftonbladet om MFF:s SM-guld 2004:
Det finns en typ av spelare som alltid älskas.
Spelaren som alltid ger allt. Han kämpar alltid för laget. Andreas Yngvesson är en sån spelare.

Med sina ständiga attacker i djupled från sin position som yttermittfältare till vänster slet han sår i motståndarnas försvarslinje och öppnade ytor förkedjespelarna. Att han inte alltid utnyttjade de målchanser han fick förlät fansen honom för. När Andreas väl gjorde mål var det oftast direkt matchavgörande.

- Stora spelare gör de viktiga målen, skojade han efter ett av dem.

Lika viktig som han var på planen med sitt kämpande, lika viktig var han vid sidan av med sitt stämningshöjande glada humör.


Lars Anrell skrev i Aftonbladet den 1 november 2004:
ÅRETS BÄSTA SPELARE: Andreas Yngveson
Jag har sett många Malmö-matcher i år. Andreas Yngvesson har aldrig varit bäst om man med bäst menar att slå snyggast passningar, göra flest mål och dribbla elegantast. Yngvesson kan förmodligen inte ens dribbla.

Men han har alltid varit den där spelaren som vägrat vika ner sig, som vägrat acceptera förluster och som vägrat sluta löpa. Hans steg har sällan varit lätt, men det steget har ändå alltid tagit honom in i straffområdet och hjälpt de andra genom att skapa oordning och rörlighet. Han har varit vad Ljungberg är för Arsenal, Håkan Mild och Alexandersson varit för Blåvitt och vad Turbo och Sharbel Touma varit för HBK.

Yngvesson är inte en komplett spelare men hans spel är komplett respektlöst och vägvinnande i ett mycket svenskt spel. När Hasse Borg ska bygga ett lag för Europa kanske Yngvesson offras, jag vet inte, men jag tror att om Hasse Borg vill fortsätta mata ner svenska motståndarmittfältare är Yngvesson nödvändig. Det var Antes år! Jag tycker lyxlirarna i Malmö ska tacka honom för guldet.


Sista säsongen i Malmö FF 2005. Yngvesson var skadad under inledningen av säsongen 2005 och missade lagets cupframgångar i Efes Pilsen cup i Turkiet. Första matchen för Yngvesson spelade han den 31 januari då MFF i tipshallen i Växjö spelade 1-1 mot Elfsborg. Fortsatte sedan att sitta på bänken genom vårens träningsmatcher, spelade dock från start mot norska Stabaek hemma där det blev förlust med 1-2.

Andreas satt mestadels på bänken under vårens allsvenska matcher, spelade dock två matcher från start, den första mot GIF Sundsvall borta den 22 maj där det blev förlust med 0-2. Den andra från start var i hemmamatchen mot BK Häcken den 27 juni, MFF vann med 2-1 (i den 86 minuten byttes Yngvesson ut). Matchen mot Häcken blev hans sista allsvenska match i den himmelsblå tröjan.

Tre dagar efter MFF:s allsvenska seger mot Häcken gjorde han sin sista MFF match. Det var mot BK Häcken igen, men nu på bortaplan på Rambergsvallen i svenska cupen. Yngvesson var startspelare i en match som slutade 0-0 efter full tid. Häcken vann matchen med 4-3 efter straffar.

Det blev ingen flytt till Sundsvall för Yngvesson som valde att stanna kvar i Skåne. I juli blev det klart att det blev Landskrona Bois för 30-årige Yngvesson. I Bois fanns MFF utlånade Jon Jönsson och den före detta MFF-spelaren Jörgen Pettersson, och laget tränades av Mats Jingblad.

Att det blev Bois är något som Andreas har ångrat efteråt. Yksel hade kommit hem under sommaren 2004 och Tom Prahl ville satsa på honom.
- Just då kändes det rätt men nu i efterhand var det ett fel beslut. Jag skulle ha fortsatt säsongen ut och kanske ytterligare en säsong, men jag hade ett muntligt avtal med Bois, säger Andreas.

Andreas debuterade för Bois i den allsvenska hemmamatchen mot Hammarby IF den 3 juli, där det blev förlust med 3-0. Några veckor senare blev Yngvesson stor matchhjälte på Stockholms Stadion då Bois besegrade Djurgårdens IF den 27 juli med 1-0 (målskytt i den 78 min).

Återkomsten till Malmö Stadion och matchen mot MFF blev inget som Andreas Yngvesson helst vill minnas. Men det bemötandet han fick av MFF-fansen som hyllade honom med sång och jubel minns han säkert. Matchen var dock ingen höjdare för BoIS:arna, MFF vann med hela 5-0. Yngvesson hade en bra chans att kvittera med en nick strax utanför vid 1-0 till MFF.

Vid 2-0 till MFF byttes Yngvesson ut i den 67 minuten, Ante vandrade av planen under applåder till största delen av MFF-klacken.
- Jag har förträngt matchen men jag minns publikens värme som de gav mig, det betyder mycket för mig. Jag hade gjort mål mot DIF strax innan och det gillade fansen eftersom MFF konkurrerade med DIF, säger Andreas.

Landskrona Bois fick lämna allsvenskan och Andreas spelade en säsong i Superettan innan han bröt kontraktet med Bois.
- Det blev väl ingen större succé i Bois, man var väl själv inte så värst motiverad säger Andreas.

Yngvessons sista match i Landskrona gjorde han den 2 oktober då Bois mötte Umeå hemma och vann med 2-1. Yngvesson kom in i den 70 minuten. Trots att han hade ett år kvar med Bois valde alltså Yngvesson att bryta kontraktet. Han tyckte själv att han hade några år kvar inom elitfotbollen, men den rätta spelglädjen och motivationen fanns inte där. Andreas valde att inte flytta upp till Sundsvall igen, han hade rotat sig med familjen i Skåne där de även hade köpt en gård utanför Tygelsjö.

Det blev en halv säsong i division 4 klubben BK Näset. Yngvesson spelade 14 matcher och gjorde 3 mål innan han tvingades sluta på grund av skador. 

Att se på fotboll har aldrig varit Yngvessons grej, när han spelade själv såg han inga andra matcher, då var det musik som gällde. Men efter sin aktiva karriär har det blivit mer fotbollstittande och han följde MFF på Stadion så mycket han kunde. Eftersom Andreas idag bor i Vallentuna sedan några år tillbaka, blir det bara några enstaka MFF-matcher då det stämmer när han är nere i Malmö.

Efter fotbollskarriären reste Andreas jorden runt under ett år. När han kom tillbaka tog han en sommelierutbildning. Andreas hade blivit intresserad av vin under tiden han spelade i AIK. När laget laddade inför kvartsfinalen mot Barcelona var AIK nere i Spanien vid tre tillfällen på läger. Där började intresset, och han jobbade även som bartender ett tag.

Under några år var även Andreas tränare på MFF:s skolakademi: Linnéskolan och på Österlen. Det är en del före detta spelare som sysslar med detta: Niclas Skoog, Yksel Osmanovski, Anders Olsson, Tommy Hansson, Jörgen Ohlsson för att nämna några.

2015 valde Andreas att flytta upp till Vallentuna utanför Stockholm till sin sambo Anna. Andreas jobbar idag på ett HVB-hem för missbrukande och kriminella ungdomar mellan 18-25 år, och följer naturligtvis Malmö FF.

Trivs du i Vallentuna?
- Ja det gör jag, och så är det bara 3,5 timmar till mina föräldrar i Sundsvall.

Håller du igång med något?
- Jag är mycket svårstartad, skrattar Andreas som fortsätter: När jag slutade med fotbollen slutade jag direkt med all träning. Men sedan märker man ju om man vill äta gott så får man också börja röra på sig. Det blir lite padel och gym med min sambo och så spelar jag 6-8 matcher med TV-laget per säsong.

Hur var det att komma som motståndare till Malmö Stadion?
- Det var inget som skrämde precis, publiksiffrorna var låga och det var väl bara meritlistan som var mäktig.

Hur var det att spela på Stadion i MFF-tröjan?
- Det var fantastiskt och häftigt när hemmasnitten låg vid 20 000 åskådare. Det ökade för varje år jag spelade i MFF. Jag hade velat spela på den nya stadion med det stödet vi hade. Det hade varit helt underbart att få spela på en ren fotbollsarena.

Vem i MFF var tuffast att möta?
- Den fulaste var dansken Brian-Steen Nielsen

Skillnaden mellan ett skånederby och ett stockholmsderby?
- Det är mer kärlek till sitt eget lag i Skåne, medan det är mer hat till motståndarlaget i Stockholm.

Hade du några landslagsuppdrag?
- Inga, men under den perioden jag värvades till MFF var jag het och hade landslaget gjort en Kalle Anka-turnering (januariturnering) hade jag troligen fått vara med, men det var EM-slutspel för landslaget det året, så det blev inget.

***

Fakta Andreas Yngvesson

Född: 18 augusti, 1974

Bor: Vallentuna

Klubbar: Alnö IF (1979-94), GIF Sundsvall (1995-96), AIK (1997-98), GIF Sundsvall (1999-01), Malmö FF (2002-05), Landskrona Bois (2005-06), BK Näset (2007)

Tränare: MFF:s skol-akademi

Guld: 2004
Stora Silver: 2002
Lilla silver: 2003
Cupmål: 4

Debut i MFF: 27/2-2002, MFF – Trelleborgs FF 2 – 2 (träningsmatch)
Sista matchen i MFF: 30/6-2005, BK Häcken – MFF 4 – 3 (svenska cupen)

Debut i allsvenskan för MFF: 8/4-2002, MFF – Djurgårdens IF 1 – 2
Sista allsvenska matchen i MFF: 27/6-2005, MFF – BK Häcken 2 – 1 (ut 86 min)

 130 matcher och 25 mål i MFF

 79 matcher och 12 mål i allsvenskan

21 matcher och 2 mål i reservlaget

43 matcher och 6 mål i division II med Alnö IF
83 matcher och 25 mål i division I med GIF Sundsvall
38 matcher och 10 mål i allsvenskan med GIF Sundsvall
16 matcher och 1 mål i allsvenskan med AIK
6 matcher i svenska cupen för AIK
1 Europacupmatch för AIK
11 matcher och 1 mål i allsvenskan för Landskrona Bois
12 matcher i Superettan för Landskrona Bois
2 kvalmatcher till allsvenskan för Bois
28 matcher och 3 mål totalt för Landskrona Bois

14 matcher och 3 mål i division 4 för BK Näset

1997-04-14, allsvensk debut, Trelleborgs FF – AIK 0 – 3 (in 61 min)
2005-10-17, sista allsvenska matchen: Landskrona Bois – GIF Sundsvall

***

Veckans låt...
... är What do you want from me med Monaco.

Mikael Karlsson2021-07-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?