Friday I'm in Love: Helsingborgaren som blev himmelsblå hjälte och favorit

Friday I'm in Love: Helsingborgaren som blev himmelsblå hjälte och favorit

Mikael Karlsson plockar ur sitt stora bibliotek av intervjuer han gjort med och om gamla MFF-spelare. Nu är det Torbjörn Persson vi får stifta närmare bekantskap med.

Torbjörn finns på en hedrande sjätteplats i MFF:s maratonlista över antal A-lagsmatcher. I mitten av mars 1979 debuterade Tobbe, som han kallas, i den himmelsblå tröjan då han i en vänskapsmatch spelade för MFF:s juniorlag. 16 år senare spelade han sin sista match 1995. Under alla åren i Malmö FF bodde Tobbe kvar i Helsingborg och pendlade till träningar och matcher. Det var aldrig tal om att spela för HIF! De befann sig både en och två serier under allsvenskan under dessa år. 

Det är få helsingborgare som har tagit en plats i MFF:s representantlag genom åren och det är endast fem helsingborgare som har spelat 100 eller fler matcher. Lars Granström var först, han kom från Stattena och debuterade i MFF:s pojklag 1956. Spelade sedan 359 matcher och gjorde 120 mål i A-laget.

Thomas Sjöberg kom från Eskilsminne IF 1974, och spelade 334 matcher och gjorde 157 mål i A-laget.

Mats ”Masse” Magnusson kom från Högaborgs BK 1980, och spelade 151 matcher och gjorde 99 mål.

Dejan Pavlovic kom också från Högaborg 1997, Dejan spelade 103 matcher och gjorde 29 mål. Femte helsingborgaren är Torbjörn Persson och han är den helsingborgare som har spelat flest matcher hos di blåe.

Tobbe föddes i Helsingborg och växte upp i Ramlösa som ligger i södra Helsingborg. Fotbollsintresset väcktes tidigt och 1970 fanns Tobbe på Ramlösa Bois pojklagsträningar. Tobbes far Evert som tidigare själv hade spelat fotboll i Ramlösa var vid denna tid lagledare för A-laget. På frågan om fadern var HIF-are svarar Tobbe:
- Jag vet faktiskt inte, minns inte att vi var och tittade på HIF på den tiden. De låg ju både en och två serier under allsvenskan.

Var du nere i Malmö och tittade på MFF?
- Det hände att vi åkte ner och titta på några allsvenska matcher. Första matchen som jag minns att jag såg var när MFF mötte New York Cosmos med Pelé (augusti 1975, MFF-seger med hela 5–1, reds anm). Sedan såg man ju matcherna då MFF spelade mot Landskrona Bois och lag här i närheten.

Tobbe var mycket fotbollsintresserad och följde det mesta inom fotbollen, men han var ingen MFF-are. Tobbe berättade att det var drygt 6 mil till Malmö så det kändes lite långt. I Ramlösa spelade Tobbe mestadels som innermittfältare i ungdomslagen, det kunde hända att det även blev några matcher som forward. Det var nästan bara fotboll som gällde men på vintrarna kunde det bli lite handboll också.

Redan som 15-åring debuterade Tobbe i A-laget som spelade i division 6. Han berättar att det var en spelare som blev sjuk och då fick han rycka in och spela mittback i sin första A-lagsmatch. Tobbe var en stor fotbollstalang och hamnade snart i Skånelaget. Är man med i Skånelaget så börjar de större klubbar få upp ögonen på talangerna.

Tobbe spelade både i Ramlösa A-lag och i juniorlaget under 1978. Ramlösa hade ett bra juniorlag som gick långt i DM, den 18 augusti mötte man Malmö FF i semifinal på hemmaplan. MFF kom med spelare som Anders Palmér, Björn Nilsson, Stefan Katra, Rickard Strömbäck, Anders Olsson, Anders Grimberg med flera och vann med 6–3. Trots förlusten gjorde Tobbe en mycket bra match och gjorde ett bra intryck på Inge Blomberg. Inge Blomberg var MFF:s store talangscout på den tiden och fann många, många duktiga fotbollsspelare som han brukade kalla för ”Gräddbullar”.

Under hösten togs kontakter och MFF visade ett stort intresse för Ramlösaspelaren. Även HIF hörde av sig och ville att Tobbe skulle komma och provspela för dem. Tobbe tackade ja till att spela en testmatch för HIF, men tackade sedan nej då de erbjöd honom ett kontrakt. Tobbe tyckte inte det var någon reda i klubben på den tiden och hade redan då bestämt sig för MFF.

1978 blev ett bra år för Tobbe som var med om att vinna division 6 med Ramlösa och att han hamnade i Malmö FF som var mitt under sitt stora Europacupäventyr (1978/79). Inge tog kontakt med Tobbe och bjöd med honom på MFF:s utlandsresa med juniorlaget under 1979.

Hur reagerade dina föräldrar när det blev klart att du skulle börja spela för Malmö FF?
- De blev bara glada för min skull, att jag skulle få spela i Sveriges bästa fotbollsförening var stort, säger Tobbe.

Vem skötte kontakten med dig?
- Det var väl mest Inge Blomberg och sedan var väl också kassören Bertil Persson och Carl-Erik Lindstedt med då kontraktet skulle skrivas. Det var absolut inte som idag utan det var bara ett enkelt kontrakt.

MFF:s juniorlag var inbjudet av Saudiarabien för att sparra deras U18- och U19landslag. MFF med Tobbe Persson reste ner Dhahran, som är en stad i östra Saudiarabien. Den 20 mars skulle MFF möta deras landslag för 18-åringar. Tobbe Persson tog på sig den himmelsblå tröjan för första gången, och redan efter sju minuter hade Ramlösaspelaren Torbjörn Persson presenterat sig genom att göra 1–0. MFF förlorade dock matchen med 1–2. Efter resan fick han erbjudandet att under sex veckor träna med juniorerna. Det utföll så väl att han erbjöds ett U-kontrakt som naturligtvis Tobbe tackade ja till.

Han blev under sommaren sommarproffs i MFF och under hösten blev Tobbe ungdomsproffs hos di blåe.

Första tiden i Malmö FF tränade Tobbe med B-truppen men det hände även att han fick hoppa in och träna med A-truppen då det fattades folk. MFF som hade haft ett tufft program med Europacupen 1978/79, fick många av sina spelare skadade och då fick Tobbe chansen att träna med de bästa och smälte sakta men säkert in i laget. Tobbe spelade 13 matcher och gjorde 11 mål i reservlaget som blev två i serien.

Det blev inga matcher i A-laget men Tobbe blev svensk juniormästare med juniorlaget. Den 14 oktober spelades finalen mellan Malmö FF och IF Elfsborg. MFF vann med hela 9–1. Slutspelet spelades i Tobbes hemstad Helsingborg.

Eftersom många legendariska spelare hade lämnat klubben efter 1979 gav det möjligheter för MFF:s unga talangfulla spelare att få möjligheten att få spela i A-laget. Den 28 juni 1980, fick Tobbe för första gången spela i den himmelsblå tröjan. MFF spelade i Tipscupen och mötte MSV Duisburg från Västtyskland på Malmö Stadion.

MFF ställde upp med följande lag: Jan Odelstig, Roland Andersson, Tim Parkin, Kent Jönsson, Mats Arvidsson, Robert Prytz, Anders Olsson, Thomas Sjöberg, Ingemar Erlandsson, Tommy Hansson och Björn Nilsson. På bänken: Rickard Strömbäck, Jan-Olov Kindvall, Tore Cervin och Torbjörn Persson. Tobbe ersatte Thomas Sjöberg som forward i andra halvlek.

Vädret var mycket dåligt och endast 1795 åskådare hade kommit för att se matchen och även för att tacka av tränaren Bob Houghton som gjorde sin sista match som tränare för di blåe; Bob lämnade MFF för nya utmaningar i Grekland.

MFF hade inga problem med tyskarna och Eric Persson skrev i MFF-aren:
”Efter MFF:s stora dominans i första halvlek föll målen som mogna frukter. MFF ledde med 3–0 i halvlek. I andra blev det bara ett MFF-mål, Tobbe kunde skjuta bollen i nät efter en fin passning från Roland Andersson. 4–1 slutade matchen och övriga målskyttar var: Prytz, Thomas Sjöberg och Tommy Hansson."

Efter sex framgångsrika år i Malmö FF hamnade Bob i Grekland och assisterande tränaren Keith Blunt tog över som huvudansvarig tränare i MFF. Samtidigt ryckte Tobbe in i det militära och hamnade på Lv4 i Malmö. Tobbe låg inne i hela 350 dagar som plutonsbefäl.

Tobbe fick göra allsvensk debut drygt en vecka efter sin debutmatch i MFF. Den 9 juli, spelade MFF mot Östers IF på Malmö Stadion. MFF hade i matchen tidigare spelat mot Östers IF i Växjö och förlorat med hela 4–0. Nu hoppades man på en revansch!

Tyvärr blev det inte så, Öster vann matchen med 3–0, ingen rolig start för tränaren Keith Blunt som hade 0–7 på två matcher. Det var en mycket gnälligt och stökig match. MFF hade tre varningar och en utvisning (Roland Andersson). Tobbe ersatte Robert Prytz i den 63 minuten vid ställningen 0–2 och spelade forward utan att lyckas göra något mål.

- Keith var säkert en bra tränare men han hade det inte lätt eftersom så många rutinerade spelare hade lämnat klubben, och i den vevan han tog över rykte jag in i lumpen, säger Tobbe.

Det blev mestadels spel i reservlaget även under 1981, Tobbe muckade från lumpen den 22 maj och missade hela försäsongen med A-laget. Men i den allsvenska premiären mot Åtvidabergs FF hemma på Malmö Stadion fanns han med. Tobbe spelade yttermittfältare eftersom tre spelare var skadade och tvingades lämna återbud. Matchen slutade oavgjort 1–1 efter mål av Poul McKinnon.

Tobbe var för det mestadels utanför A-laget under året, gjorde några matcher runt sommaren men sedan var det övervägande spel i reservlaget.

Den 23 juli 1980, spelade Tobbe sin första och enda landskamp för U-landslaget. Sverige mötte Danmark i Bromölla och matchen slutade 0–0. Tobbe blev utbytt i den 73 minuten. Jan-Olov Kindvall och Björn Nilsson medverkade också i landskampen.

Det blev även ett fåtal A-lagsmatcher för Tobbe under säsongen 1982, där tränaren Keith Blunt lät honom spela några allsvenska matcher i kedjan tillsammans med Thomas Sjöberg och Björn Nilsson.

Tord Grip hade tagit över ansvaret som huvudtränare för Malmö FF 1983, och han lät Tobbe göra comeback i A-laget under vårens första träningsmatch den 19 februari. MFF gjorde troligen sin längsta resa för en träningsmatch då man reste ända till Doha i Qatar vid Persiska viken! I 30 graders värme spelade man match mot Qatars olympiska manskap som slutade 2–2. Tobbe tvingades utgå efter en skada i andra halvlek.

Han fick bra med speltid under vårens träningsmatcher och fanns med i startelvan som spelade den allsvenska premiären mot Mjällby hemma den 17 april. 1–1 slutade matchen efter mål av Lasse Larsson. Tobbe hade en ordinarie plats på mittfältet och spelade där tillsammans med Magnus Andersson och Micke Rönnberg.

Den 2 juni spelade MFF på Malmö Stadion mot IFK Göteborg och vann med 3–2 inför 22 015 åskådare. Tobbe svarade för 2–0 i den 41 minuten. Utanför straffområdet fångade han upp en undanrensning från Stephan Kullberg i IFK, tvingades backa några meter för att på halvvolley klippa till bollen. Bollen for vackert upp i Wernerssons högra kryss.

Lasse Larsson hade tidigare gjort 1–0 och Micke Rönnberg avslutade med att sätta 3–2 målet på en straff.

Den 6 juli spelade MFF borta mot AIK och förlorade med 2–0. För Tobbes del som gjorde ett inhopp i den 78 minuten skulle denna match bli hans sista för året. Tobbe tvingades till en operation eftersom han hade problem med hålbenet i hälen. Tobbe blev borta resten av säsongen.

Du tvingades till en operation under hösten.
- Det gjorde ont som tusan efter cirka en timme då man tränade, så det gick inte att fortsätta, säger Tobbe.

MFF tvåa i allsvenskan och du fick din första medalj?
- Den blev faktiskt halv! Jag tror det var Mats Arvidsson som jag delade medaljen med, så det ligger en halv medalj hemma, eftersom man bara på den tiden fick 13 medaljer.

När säsongen 1984 startade upp med första träningsmatchen den 26 februari, fanns Tobbe i startelvan. MFF besegrade Landskrona Bois med 3–0 i Malmö. Tobbe som spelade samtliga träningsmatcher hade spelat till sig en plats i A-laget som vänsteryttermittfältare och spelade de flesta matcherna i representantlaget under året. Under sommaren vann Tobbe sin första titel med Malmö FF.

I svenska cupfinalen besegrade man Landskrona Bois med 1–0 (Mats Arvidsson målskytt). Matchen spelades i Tobbes hemstad Helsingborg och på Olympia. I allsvenskan slutade Malmö FF på en tredje plats (Lilla silver), och man blev utslagen i kvartsfinalen av IK Brage.

Malmö FF inledde en storhetstid i och med Roy anslöt till klubben 1985. Tord Grip hade gjort ett mycket bra jobb och fortsatte som assisterande tränare. Under de fem åren som Roy Hodgson tränade MFF vann klubben allsvenskan under samtliga år och vann svenska cupen två gånger! Tyvärr var det slutspel och totalt blev det bara 2 SM-guld.

Roy Hodgson valde att placera Tobbe som vänsterback och samtidigt flyttade han upp Ingemar Erlandsson på mittfältet. I årets första match den 1 mars, då MFF var i Bahrain och spelade mot deras landslag, spelade Tobbe vänsterback i en fyrbackslinje bestående av Magnus Andersson – Mats Arvidsson – Kent Jönsson – Torbjörn Persson.

Tobbe behärskade sin nya plats på ett sådant lysande sätt att han fick spela kvar där. Under hösten blev MFF utslagna av IFK Göteborg i semifinalen med (1–2 borta och 0–2 hemma).

Hur var det att spela vänsterback?
- Det var helt okej. Roy kom en dag och sa att jag skulle spela vänsterback och jag frågade aldrig varför. Man kom snabbt in i det och det funkade bra, vi hade ett otroligt bra lag och då är det alltid lättare att man smälta in, och att vi var ett lag som oftast höll till på motståndarnas planhalva, säger Tobbe.

Förbundskaptenen för A-landslaget Olle Nordin hade tagit ut Tobbe till landskampen mot Finland den 6 augusti. Matchen spelades i Helsingfors och slutade 3–1 till Sverige. Tobbe spelade i en backlinje bestående av följande spelare: Stig Fredriksson – Glenn Hysén – Peter Larsson- Torbjörn Persson.

Övriga spelare med MFF-anknytning som deltog var Leif Engqvist, Anders Palmér, Robert Prytz och Mats Magnusson. Tobbe spelade hela matchen och fick senare på hösten även göra ett inhopp i landskampen mot England på Råsunda den 10 september. Sverige vann med 1–0. Tobbe var med under landslaget samtliga samlingar under året.

1986 blev ett mycket lyckosamt år, MFF vann allsvenskan, cupen och SM-guldet, samt gick vidare i cupvinnarcupen. I första finalen i SM-slutspelet mot AIK blev det förlust borta med 0–1 medan man på Malmö Stadion vann med 5–2.

I cupfinalen besegrade man IFK Göteborg på Råsunda med 2–1 (Björn Nilsson och Anders Palmér målskyttar). Tobbe minns 1986 lite extra:
- Vi vann allt under året och så fick jag debutera i landslaget.

Cupvinnarcupen 1986/87. MFF inledde mot Apollon FC hemma (6–0), Tobbe spelade båda matcherna (1–2 borta i Limassol). Spelade även båda matcherna i den andra omgången mot KS 17. Nentoria, 3–0-vinst i Tirana och 0–0 hemma. Tobbe gjorde ett av målen (på straff) i Tirana inför 30 000 åskådare, Masse och Lasse gjorde de båda andra.

”Har på träningar slagit 100-tals straffar och med 2–0 i ryggen var jag helt säker” berättade Tobbe för Kvällsposten efter matchen.

I hemmamatchen fanns det endast 3170 åskådare. I kvartsfinalen i mars 1987 började MFF med att spela hemma på Malmö Stadion mot holländska Ajax.20 180 åskådare hade kommit till Stadion denna kylslagna dag i mitten av mars. Ajax ställde upp med spelare som Marco von Basten, Dennis Bergkamp, John van t Schip, Stanley Menzo, John Bosman Frank Rijkaard med flera.

I den 43 minuten fälldes Mats Magnusson i straffområdet och domaren blåste straff till MFF. Från sin vänsterkant sprang Tobbe upp till straffpunkten och la upp bollen. Tog några steg bakåt och sprang sedan fram mot bollen och satte den hur säkert som helt i målvaktens högra sida. Menzo gick åt andra hållet.

Vad kommer du ihåg från kvartsfinalen på Malmö Stadion?
- Jag kommer ihåg att matchen först blev inställd, sedan hade de ett otroligt bra lag och de vann väl hela cupen om jag inte minns fel, säger Tobbe.

Det stod 0–0 då ni fick en straff och du skulle slå den, var du inte nervös?
- Jag var straffläggare sedan en tid och jag var inte nervös över att slå straffen, jag brukar bestämma innan hur jag skall slå den.

Målet betydde 1–0 och seger, hur kändes det?
- Det var helt klart kul att vinna matchen.

Returmatchen spelades bara fyra dagar senare, Ajax startade med full fart och redan efter 13 minuter gjorde Van Basten 0–1 vilket det också stod i halvtid. I den 61 minuten gjorde Aron Winter 2–0 och i den 71 gjorde Van Basten 3–0.

Men ett lite ljust tändes i den 81 minuten då MFF fick en frispark mitt på Ajax planhalva. Tobbe drog på ett stenhårt skott som målvakten inte lyckats hålla utan han släppte retur, och där dök Lindman upp och gjorde 1–3. Ett mål till och MFF hade gått vidare. Ajax vann dock rättvist med 3–1, och vann sedan också hela turneringen genom att vinna mot Lokomotiv i finalen.

Tobbe spelade 6 av årets 9 landskamper 1987. Bland annat två EM-kvalmatcher, Sverige – Portugal 0–1 och Italien – Sverige 2 – 1 i Neapel.
- Landskampen mot Italien var minnesvärd, avgörande kvalmatch borta i Neapel där det visserligen blev förlust, men det var en häftig upplevelse, säger Tobbe

Sverige spelade även 1–1 borta mot Västtyskland i Gelsenkirchen. Tobbe var i allra högsta grad inblandad i det svenska målet. Vid en frispark lättade Tobbe med sin känsliga vänsterfot in bollen i tyskarnas straffområde mot Glenn Hyséns huvud. Glenn satte pannan mot bollen som borrade sig in i målet. Tidigare hade Tobbe räddat en boll på mållinjen efter en nick från Rudi Völler.

När MFF tog emot Elfsborg på Malmö Stadion tidigare under året den 15 juli inför 4402 åskådare, fick MFF en frispark mitt på Elfsborgs planhalva i den 43 minuten. Tobbe tog hand om frisparken och vilken träff han fick på! Elfsborgs målvakt Roger Svensson var helt chanslöst. MFF vann slutligen med 3–0 och övriga målskyttar var Lasse Larsson och Masse Magnusson.

Minns du målet?
- Målvakten Roger Svensson hamnade i MFF senare och det hände väl att målet kom på tal då och då, skrattar Tobbe.

MFF vann allsvenskan för tredje säsongen i rad men förlorade SM-finalen mot IFK Göteborg lite snopet. MFF var det klart bästa laget i de båda finalmatcherna, 0–1 borta följdes av seger med 2–1 hemma (Tobbe och Lindman målskyttar), vilket tyvärr inte räckte eftersom IFK gjort fler mål på bortaplan.

Malmö FF blev svenska mästare 1988 och Tobbe inledde säsongen på ett strålande sätt. Men efter halva säsongen råkade han ut för en svår skada och blev borta resten av året. I den allsvenska matchen på Stockholms Stadion mot Djurgårdens IF den 28 augusti, tvingades Tobbe lämna planen i den 52 minuten, MFF ledde då med 2–1 efter att Håkan Lindman gjort 1–1, på straff satte sedan Tobbe 2–1. Slutresultatet blev 3–2 (Per Ågren målskytt) till di blåe.

Tobbe blev borta resten av säsongen vilket var mycket tungt. Han hade tidigare haft en inflammation i bäckenbenet och det tog en väldans tid innan läkarna visste var det var för skada. När han så var fri från denna skada, kom nästa. Det var en spricka i ett mellanfotsben.

Tobbe fick följa MFF från läktaren i fortsättningen och han missade när MFF säkrade fjärde allsvenska seriesegern och MFF-segern i SM-finalen mot Djurgårdens IF (0–0 borta och 7–3 segern hemma). Tobbes ersättare var inte mindre än 19-årige Stefan Schwarz.

När MFF startade upp säsongen den 31 januari 1989, fanns Tobbe med i truppen som besegrade danska Lyngby med 3–1. Tobbe inledde den allsvenska säsongen som vänsterback.

Under mitten av säsongen spelade Tobbe sporadiskt fram till första matchen mot Inter då han satt på bänken. MFF vann sensationellt med 1–0 hemma genom mål av Håkan Lindman. Efter den matchen tog Tobbe en ordinarie plats i startelvan och spelade från start i returen mot Inter som slutade 1–1. MFF hade med de resultaten slagit ut italienska mästarna.

I nästa omgång blev belgiska Mechelen alltför svåra.

MFF tog hem även seriesegern 1989. Blott två spelare var med om alla de fem raka segrarna: Leif Engqvist och Torbjörn Persson.

I slutspelet blev det två förluster av tre i finalen mot IFK Norrköping.

Under säsongen missade Tobbe cupfinalen mot Djurgården eftersom han var skadad. MFF vann med klara 3–0.

I Tobbes debutmatch i MFF:s A-lag 1980, gjorde Bob sin sista match i MFF efter sex framgångsrika säsonger. Nu var han tillbaka och ersatte Roy som tränare 1990. När allsvenskan startade fanns Tobbe på bänken. Det blev två matcher till på bänken innan Tobbe i bortamatchen mot Hammarby IF den 22 april fick starta. MFF vann med 1–0 genom Leif Engqvist. Tobbe hamnade sedan på bänken igen i tre matcher.

Därefter valde Bob att placera Tobbe som yttermittfältare där han spelade resten av säsongen. Dock inte i den sista allsvenska matchen mot Djurgården borta, där Tobbe spelade mittback tillsammans med Per Ågren. Matchen slutade 2–2. Håkan Lindman och Lasse Larsson var målskyttar.
- Bob körde med spelsystemet 3-5-2, och jag hamnade på kanten och fick springa som fan, skrattar Tobbe.

I andra omgången av Europacupen 1991/91, gjorde Tobbe ett av målen i matchen mot Dynamo Dresden. Det blev en tung förlust med 5–6 efter straffar. MFF hade tidigare slagit ut Turkiska Besiktas i första omgången. I allsvenskan hamnade MFF på en sjätteplats och missade slutspelet. Totalt blev det 47 matcher och 7 mål i A-laget.

Tobbe spelade de flesta träningsmatcherna 1991 som yttermittfältare. Inför sista träningsmatchen innan den allsvenska premiären valde dock Houghton att flytta ner Tobbe som mittback tillsammans med Peter Jönsson. Det var i träningsmatchen borta mot Sheffield United. Det blev förlust med 2 – 1 (Martin Dahlin målskytt).
- Det var Peter Jönsson och Champa som var mittbackar, men de var ofta skadad, så Bob ville testa någon som höll. Eftersom jag sällan var skadad fick jag chansen, säger Tobbe.

I den allsvenska premiären startade Tobbe som mittback tillsammans med Jean-Paul von der Burg. Spelade sen mittback under hela säsongen, med bland andra Champa, Peter Jönsson, Patrik B Andersson och Rasmus Svensson. MFF slutade på en tredje plats i allsvenskan och en fjärde plats i Mästerskapsserien.

Under träningsmatcherna 1992, spelade Tobbe mestadels som mittback. Det blev även några matcher som vänsterback. Startade allsvenskan som mittback tillsammans med Jean-Paul Von der Burg.  Spelade sedan även med Per Ågren som mittback. Tobbe skadades i matchen mot Gais hemma (0–1), den 10 maj och tvingades lämna planen i den 35 minuten. Han blev borta till den 29 juni då han gjorde comeback i toppmatchen mot IFK Göteborg på Malmö Stadion. MFF vann matchen med 1–0 (målskytt André Jeglertz).

Under sommaren valde MFF att byta tränare. Danske Viggo Jensen ersatte Bob Houghton. Tobbe fortsatte som mittback och spelade tillsammans med Peter Jönsson och även en del med Champa under hösten. MFF slutade på en femteplats i allsvenskan och en sjätteplats i Mästerskapsserien.

Den tidigare kaptenen Per Ågren fick inte förnyat sitt kontrakt inför säsongen 1993, och valde därför att spela för HIF under kommande säsong. Ny lagkapten efter Ågren utsågs 32-årige Torbjörn Persson. Många spelare hade försvunnit och det fanns inte så många spelare kvar från tiden då Tobbe debuterade i MFF. Peter Jönsson och Niclas Nylén tillhörde de äldre.

Hur kändes det att bli lagkapten i Malmö FF?
- Det var trevligt, helt klart, säger Tobbe.

Var det spelarna eller tränaren som utsåg dig som lagkapten?
- Det var Viggo Jensen som utsåg lagkaptenen.

Tobbe startade allsvenskan med att spela mittback tillsammans med Peter Jönsson, men i Skånederbyt mot Helsingborgs IF den 13 maj spelade han tillsammans med Patrik Olsson. Hela 28 722 åskådare hade kommit till Malmö Stadion denna härliga vårdag i maj för att se det första derbyt mellan dessa lagen sedan 1968.

HIF tog tag i första halvlek och ledde med hela 3–0 inför halvtidsvilan. MFF kom ut som ett nytt lag och fixade 3–3.
- Visserligen ledde de med 3–0 i halvlek, men de skall vara glada över att de fick en pinne med sig hem. Vi var klart det bättre laget i andra och borde ha gjort något mål mer, säger Tobbe.

Många av spelarna i laget gillade inte Viggo och hans fotboll, men Tobbe däremot hade inget emot honom.
- Jag gillade honom, han var rak och sa vad han tyckte. Han var dock helt seriös när det gäller fotboll. Han hade tidigare spelat i Bayern München och ställde höga krav. Man skulle lägga sig klockan 23.00 dagen innan match och vara utvilad och inte heller utöva några fysiska aktiviteter som golf, tennis med mera på förmiddagen innan match, säger Tobbe

Rolf Zetterlund blev ny tränare inför 1994, och Tobbe behöll sin plats i laget och inledde allsvenskan som mittback tillsammans med Jonas Wirmola, och spelade även med Jörgen Olsson. I den sjätte omgången placerade tränaren veteranen Tobbe som vänsterback, MFF spelade 1–1 borta mot IFK Norrköping den 1 maj.

På den platsen spelade sedan Tobbe resten av säsongen. MFF blev ett topplag och slutade till sist på en tredjeplats.

1995 blev sista säsongen i Malmö FF. Tobbe spelade stabilt som vänsterback under hela säsongen, som skulle bli hans sista efter hela 16 säsonger för di blåe. MFF tillhörde topplagen även under denna säsong. Tobbes sista match i MFF skulle bli mycket betydelsefull. 

Vinst eller oavgjort betydde att laget hamnade bland de fyra första och var då klara för spel i Europa nästa år. Matchen spelades på Malmö Stadion den 23 oktober och Örgryte IS var motståndarna. Strax innan halvtid så gjorde gästerna 0–1. Det såg länge ut som om resultatet skulle stå sig matchen ut. Tobbe lämnade planen i den 61 minuten (Patrik Olsson in) och domaren började kolla på klockan då Jocke Persson gjorde 1–1 målet i den 87 minuten. MFF slutade på en fjärde plats i allsvenskan. 

Tobbe gjorde sin sista allsvenska match och Yksel Osmanovski som gjorde ett inhopp, gjorde sin första allsvenska match.

Det var egentligen aldrig tal om att Tobbe skulle sluta efter säsongen, visserligen hade hans kontrakt gått ut men Tobbe var inställd på att spela minst en säsong till i MFF. Under senhösten ringde Roland Andersson som var tränare för Qatar SC tillsammans med Thomas Sjöberg, och frågade om Tobbe kunde tänka sig att spela för dem, de behövde nämligen en mittback. Tobbe tackade ja till erbjudandet flög ner till huvudstaden Doha.

Det lilla landet Qatar ligger vid Saudiarabien och mitt i persiska viken. Roland hade berättat för Tobbe innan att man fick endast ha tre utlänningar i laget och gick det dåligt för laget var det alltid utlänningarnas fel och då plockade man bort dem. I ligan fanns det nio lag och alla lagen gick till slutspelet som spelas i mars. Då plockar man bort utlänningarna och hämtar duktiga spelare från Afrika och behöver då bara betala dem en månadslön.

Hur många matcher spelade du för Qatar SC?
- Det blev ca 10 matcher under de 3–4 månader jag spelade där, säger Tobbe.

Det blev ingen fortsättning i Malmö FF.
- Jag stannade ytterligare en månad och hade semester med familjen och då under den tiden växte det fram att jag hade gjort mitt i MFF.

Under våren 1979 debuterade Tobbe i Malmö FF:s juniorlag i Saudiarabien, ett antal år senare under vintern 1995/96, avslutade Tobbe sin fantastiska fotbollskarriär i Qatar. Där emellan blev det många händelserika resor världen runt med Malmö FF och landslaget, och stora framgångar. Men att lägga skorna på hyllan var inget Tobbe hade tänkt göra ännu!

Det var många klubbar som visade sitt intresse för MFF:s legendariske vänsterback. Bland andra fanns Landskrona Bois med bland de klubbar som var intresserade. Men Tobbe valde Högaborgs BK som då spelade i division II och som fanns i samma stad där han själv bodde, därmed behövde han inte pendla längre. Det blev två säsonger i Högaborg som slutade på en sjunde plats i division II under andra säsongen, men den största skrällen var då man slog ut självaste Malmö FF ur svenska cupen, vilket var en stor knall.

Var du med och spelade den matchen?
- Tyvärr missade jag matchen, jag hade två veckor tidigare fått en bristning i låret och fick se matchen från läktaren.

Matchen mot MFF slutade oavgjort efter full tid, Högaborg vann däremot straffläggningen och matchen med sammanlagt 4–3.

Att helt lägga av med fotbollen var inget som Tobbe hade tänkt sig. När moderklubben Ramlösa Bois hörde av sig valde Tobbe att bli tränare för klubben där han en gång i tiden hade börjat sin fotbollskarriär. Det var meningen att Tobbe enbart skulle vara tränare, men när det saknades folk i A-laget fick han hoppa in. Dessutom spelade han en hel del i reservlaget.

Tobbe blev senare ungdomstränare i Råå IF, där hans son spelade. Han följde laget upp i åren och blev sedan juniorlagstränare då sonen valde att spela för Eskilsminne IF.

Trots en del anbud att fortsätta som tränare valde Tobbe att sluta som tränare efter tiden i Eskilsminne, en tränarkarriär lockade inte.

Idag ser Tobbe mycket fotboll på tv, följer sin son i Eskilsminne och åker även ett antal gånger ner till Malmö och Swedbank Stadion för att följa MFF.
- En fantastisk fin fotbollsstadion, säger Tobbe

Har du kontakt med några från MFF-tiden?
- Det är väl bara med Per Ågren, vi kan ta en lunch då och då, annars träffar man en del andra på MFF-matcherna.

Swedbank Stadion och stämningen på Champions League-matcherna, vad säger du?
- Jag såg alla Champions League-matcherna. Det var en fantastisk stämning på en underbar fotbollsarena, det hade varit häftig att fått spela där.

Du var en av de 16 MFF-legendarer som blev hyllade inne på Stadion innan den allsvenska matchen mot Norrköping i maj 2017, hur kändes det?
- Det var häftigt, man fick nästan gåshud när man gick förbi ståplats.

Bosse Larsson var din idol, och när du gjorde ditt första år i MFF var det Bosses sista och han var skadad under nästan hela året. Fick du träna och spela någon match med honom?
- Jodå, jag fick träna med Bosse och spelade även en eller två matcher tillsammans. Han spelade något i B-laget efter sin skada.

***

Fakta Torbjörn Persson

Född: 14 januari, 1960

Bor: Helsingborg

Klubbar: Ramlösa Bois (-1978), Malmö FF (1979–95), Qatar SC (1995–96), Högaborg BK (1996–97), Ramlösa Bois (1998–00)

Tränare: Ramlösa Bois (1998–2000), Eskilsminne IF Juniorlag,

Guld: 1986, 1988
Seriesegrar: 1985, 1986, 1987, 1988, 1989
Stora Silver: 1983
Lilla silver: 1984, 1994
Brons: 1991, 1995
Cupguld: 1984, 1986 (5 mål i svenska cupen)

Landskamper: 8 A, 1 U

Debut i Malmö FF: 28/6–1980, MFF – MSV Duisburg 4 – 0 (Tipscupen, 1 mål)

Debut i allsvenskan: 9/7–1980, MFF – Östers IF 0 – 3 (inhopp 63 min)

574 matcher och 39 mål i MFF

279 matcher och 12 mål i allsvenskan

Mikael Karlsson2022-02-04 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?