Friday I'm in Love: Hybris, hyssjande, klassiska matcher - sånt om MFF och AIK

Friday I'm in Love: Hybris, hyssjande, klassiska matcher - sånt om MFF och AIK

I den tredje omgången i årets allsvenska tar vi emot AIK hemma på Stadion. Himmelriket frågade 10 supportrar vad de tror och vad de tycker. Det är vår fredagsunderhållning, så håll till godo med kloka, roliga, tokiga svar.

1. AIK hemma på söndag, på påskdagen. De senaste fem åren har vi i Allsvenskan mot dem resultaten 1-0, 0-0, 2-0, 1-1 och 0-0 på Stadion. Resultatmässigt jämna tillställningar alltså. Sett till ett längre perspektiv har vi inte förlorat hemma mot Solnalaget sen 2001, i en Svenska Cupenmatch (0-2). I seriespel får vi backa bandet ytterligare några år, till 1996. Det är för övrigt samma år som Erdal Rakip föddes, och han har sen dess vunnit sex SM-guld. Hur går det i år?

Fredrik Pedersen, Varberg
Det blir seger med stabila 2-0. Vi är revanschsugna efter det dåliga spelet mot Elfsborg, och stärkta av en bättre insats på läktaren lämnas AIK chanslösa. Som vanligt.

Charlotte Persson, Malmö
Mot bakgrund av Malmös något trevande inledning av seriespelet så krävs det en rejäl uppryckning för att hålla fast vid traditionen. AIK är ju definitivt sugna på att ta revansch från cupen, men kan MFF få bättre rörelse i lagdelarna (speciellt på djupet) så är våra spelare bättre på alla positioner och bör vinna matchen. Det blir säkerligen en tight match men tippar på 1-0 och varför inte Rakip som målskytt?

Molly Kummel, Malmö
Tills att domaren blåser av matchen tror jag alltid på vinst, så givetvis vinner vi på söndag. Och Rakip tar sitt sjunde SM-guld i november!

David Kjelldén, Röstånga
Efter matchen i måndags är ju inte självförtroendet helt på topp faktiskt. Normalt sett brukar det ju alltid vara jämna och tuffa matcher mot AIK som MFF oftast går segrande från. Och med tanke på att vi inte har förlorat mot AIK i Allsvenskan på hemmaplan på över ett kvarts sekel vore det ju egentligen sensationellt ifall vi skulle förlora helt plötsligt. I år lutar det väldigt mycket åt ett oavgjort resultat, antagligen inte mer än 1-1 med tanke på att bägge lagen än så länge känns ganska trubbiga men försvarsstarka.

Maja Carlson, Malmö
Vi vinner, traditionsenligt. Tror att det blir en relativt hård match med många varningar. 2-1 till Malmö, IKT och Toivonen gör våra mål. AIKs mål kommer väl på en hörna eller frispark, som vanligt.

Pierre Nordberg, Malmö
Jag tror matchen på söndag kommer bli tuff och AIK kommer vara extremt taggade och vill bryta sin förbannelse. Men det är väl egentligen inget som är unikt för detta år. Jag förväntar mig alltid att vi ska vinna våra matcher, borta som hemma. Jag tror vi vinner med 2–0.

Anja Sandell, Limhamn
Jag tror vi vinner mot AIK, jag är lite orolig efter matchen i måndags. Vi tar guld i år igen.

John Taylor, Malmö
Efter hemmapremiären tror jag tyvärr bara på oavgjort även om hjärtat alltid säger att 4-0 i alla matcher bör vara målet. De har ett bra försvar och gör inte bort sig i onödan. Ändras laget lite tror jag på vinst 60-40.

Maria Holmgren, Antibes
Vi vinner på söndag men det blir tajt, 2-1 tippar jag.

Tony Ernst, Malmö
Det är sant som du skriver, att AIK har haft förtvivlat svårt mot oss härnere i Malmö. De har inte vunnit i Allsvenskan sedan 1996, och även den matchen förde vi, trots förlust med 3-0. Pascal Simpsons 1-0 i början av andra halvlek föregicks, som ni alla säker minns, av obegripligt slarvigt försvarsspel. Nå. Det var då. Sedan dess har vi alltså inte förlorat mot AIK. Varför? Svårt att veta, men kanske för att de alltid varit ett lag som försökt spela fotboll, och inte backat hem och parkerat bussen. Årets match blir svår. Bägge lagen kommer nog att vara oerhört noga med att inte förlora. Jag gissar på få mål: noll eller ett. Binärt.


2. AIK är ett lag jag personligen anser har viss fog för sin kaxighet (till skillnad från ett annat Stockholmslag om inte annat) med sin historia och sina resultat de senaste åren; de har haft en fantastisk förmåga att vara ett topplag säsong efter säsong med titlarna 2009 och 2018 som höjdpunkter. Vad tycker du om AIK, är det en antagonist och hur viktigt är det att vinna för att det är just det laget bortsett från faktumet att alla matcher ska vara tre poäng?

Fredrik Pedersen, Varberg
Jag är ganska neutralt inställd till AIK. Självklart en större klubb än typ Sirius och Hammarby, men ingen som jag ser som någon speciell rival sett till nutid eller historia. Historiskt är det Göteborg som är rivalen, that´s it.

Charlotte Persson, Malmö
Ja, det är klart att det är extra viktigt att vinna mot just AIK eftersom det sätter en viss ton för resten av säsongen. Men det är klart, skulle vi förlora så tycker man helt plötsligt att den tonen inte är så viktig längre… Med tanke på att vi slutade på samma poäng som AIK förra säsongen så känns det nästan som en slags tidig seriefinal och dessa vill man ju alltid vinna.

Molly Kummel, Malmö
Det är något med Stockholmslagen som triggar mig. (Kanske den enkla anledningen att de är från 08-land?) Oavsett vilket av de tre lagen som vi möter så vill jag extra gärna att vi vinner. Så, ja, viktigt med vinst på söndag!

David Kjelldén, Röstånga
Man är ju lite ambivalent med AIK. Samtidigt som man skrattar lite åt deras hybris så är det ju faktiskt det enda huvudstadslaget som har lite i bagaget som kan ge befogenhet för sin hybris. Men det säger ju inte så mycket egentligen. På planen är det ju en sorts antagonist, men väcker inte lika mycket känslor hos mig som IFK Göteborg till exempel. På läktaren är det ju mest felstavade banderoller och överkänslighet för befogade hyschningar jag tänker på.

Maja Carlson, Malmö
AIK är ett lag som sannolikt kommer att vara med i toppstriden i höst, därför ska vi vinna. Dessutom är traditioner till för att följas!

Pierre Nordberg, Malmö
Jag kan hålla med. I alla fall när de hävdar sig mot andra lag än oss. AIK är ett av lagen som känns extra roligt att vinna över men de är långt ifrån ensamma. Alla Stockholmslag är extra roliga att vinna över. IFK Göteborg är, fastän de inte är topplag nu, ett annat lag som är extra rolig att vinna över. Jag önskar att jag skulle kunna säga Helsingborg men tyvärr är det inte så längre.   

Anja Sandell, Limhamn
Jag tycker det är viktigt att vinna över dem alltid, de är så kaxiga och tror de är ett storlag. Lite personligt är det också eftersom min svärson och hans pappa är AIKare.

John Taylor, Malmö
Tycker att Stockholms bästa lag har fog för en viss kaxighet där men inte när de är i rummet tillsammans med oss. Har träffat många fina AIK:are som brinner för sitt lag som vi gör. De vinner mycket genom att vara mindre kaxiga än Bajen och DIF som lever i en fantasivärld. Eviga tvåan har jag inget problem med mer än att deras fotboll inte är så spännande.

Maria Holmgren, Antibes
Mycket viktigt att vinna över dem, deras hybris är ju så stor så man bara vill tysta dem. Bara det att de har siffrorna i guld på tröjan i år, jag menar, varför? Klart "största" motståndaren efter Göteborg.

Tony Ernst, Malmö
Vad jag tycker om AIK? Inget särskilt. Jag har blivit så gammal att det inte har så stor betydelse vem vi möter längre. (Jaja, det finns undantag: kalsongklipparna från Lilla London är det största av dem). Men AIK ligger trea i Maratontabellen, och delad fyra i antal SM-guld, så visst förtjänar de sin plats som »allvarliga konkurrenter att oroa sig över«.


3. Om jag räknat rätt har MFF och AIK spelat 186 tävlingsmatcher mot varandra. Även om du av förklarliga skäl inte kunnat se dem alla, den första spelades 1931, har du säkert sett många. Kan du berätta lite kort om någon enskild match som för dig sticker ut?

Fredrik Pedersen, Varberg
Allsvenska premiären på Friends. MFF faktiskt helt utspelade hela matchen, och en föredetta lagkapten i Malmö FF gör det orättvisaste segermålet jag någonsin sett Malmö göra. Fantastisk skön känsla! Sen behöver ju guldmatchen där uppe nämnas också, även om jag själv inte var på plats. Svängig, bra stämning och Rosenberg får tysta AIK-arna med guldmålet och en ikonisk gest.

Charlotte Persson, Malmö
Jag har så svårt för att minnas enskilda matcher men jag vet att Mackan har varit med och tystat AIK en hel del gånger. Just den mentaliteten behövs extra mycket i dessa typer av rivalitetsmatcher och kan bli helt avgörande. Hoppas att någon kan steppa fram på söndag och träda in i den rollen.

Molly Kummel, Malmö
Jag är urusel (alltså, URUSEL!) på att minnas matcher, resultat och saker som hänt på plan, däremot minns jag känslan. Och vilken underbar känsla jag hade efter sommarmatchen på Friends för fyra mobiler sedan, när jag var värd på MFF Supports buss. Vilket härligt gäng! Underbara busskompisar! Och på plats fick vi träffa MFF:are som bor i hufvudstaden med omnejd! Fantastiskt roligt! Jag tror att vi vann, för det var inga sura miner och alla sov gott på hemresan. Någon stack direkt till jobb när bussen stannade vid Frans Suell-statyn ungefär samtidigt som solen gick upp. Tokingar! Wow, hatten av!

David Kjelldén, Röstånga
Premiären hemma 2001 i återkomsten till Allsvenskan är väl trots allt den som sticker ut mest med tanke på att man var på plats. Men minnet har ju tyvärr blivit nedsolkat av kända skäl på grund av av Bajarens två mål. Så guldmatchen 2013 är väl nog den mest speciella faktiskt. MFF var ju helt överlägsna under matchen och ledde med 2-0, men slappnade av lite och släppte in AIK som plötsligt hade gjort 2-2. Mitt i jublet och bengalfesten tystar Rosenberg majoriteten av Friends på ett ikoniskt sätt. Snacka om att visa vem som bestämmer!

Maja Carlson, Malmö
Jag är ganska dålig på att minnas enskilda matcher och resultat, men ett minne som sticker ut är 2017 när AIK-spelarna stod i "guard of honour" när vi redan var klara mästare och mötte dem på hemmaplan. Det tyckte jag var tjusigt! Fick dock googla matchresultat eftersom det uppenbarligen inte var lika minnesvärt; 0-0 blev det.

Pierre Nordberg, Malmö
För mig är det AIK hemma 2001. Tror många i min generation skulle säga samma match. Den är en av de matcher jag minns tydligast av alla med MFF som jag har sett. Kontexten till matcher är viktiga. Här hade vi gått upp från Superettan, och det fanns en hype runt MFF som jag under mina år som MFF:are inte hade upplevt innan. Sen vågar jag knappt säga det men hypen och leveransen från Zlatan var otroligt rolig att uppleva. Sen måste jag också ta AIK borta 2014 som jag alltid kommer ha med mig. Vi har tagit oss till Champions League och Mackan slår in 2-3 när de fortfarande firar sitt 2-2-mål. Vi säkrar SM-guldet och Mackans firande efter det målet är för mig en symbol för den dominansen vi är inne i.

Anja Sandell, Limhamn
Jag kan inte komma på någon speciell match, men jag kan säga att jag är alltid extra nervös inför möten mot just AIK.

John Taylor, Malmö
Durmaz-matchen med 4-0 i första halvlek var nästan för bra. Men det borde har följts av 4 mål till i andra så jag var lite besviken där att det inte blev fler mål. Matchen där Halsti gjorde 1-0 i minut 43,  tror jag det var, var rätt kul. Fantastiskt hårt lågt skott utanför straffområdet. Enormt tryck från oss och Johan Dahlin gjorde fem stycken mirakelräddningar.

Maria Holmgren, Antibes
Storsegern hemma 2002, 5-0. Alltid gött med utklassning! Men skönaste minnet var nog ändå 1-0-segern i Stockholm 2009, dåvarande pojkvännen var aik:are och hade kaxat sig flera veckor om hur stort de skulle vinna. Skrattar bäst som skrattar sist!

Tony Ernst, Malmö
Nej, det kan jag inte. Däremot kan jag ranka mina fem favoritmatcher mot AIK:

1) MFF-AIK 5-2 (1 november 1986). SM-final 2. Dagen efter min 20-årsfödelsedag, så jag var bakfull som en sodomit. Lasse & Masse-show. En av de mest älskvärda MFF-årgångarna genom tiderna. Så många spelare i det laget som man fortfarande älskar i djupet av sitt hjärta. Finfin stämning på gamla Stadion. Och vårt 13:e SM-guld.

2) AIK-MFF 2-3 (5 oktober 2014). På tal om älskvärda MFF-årgångar. Rosenbergs första SM-guld (och vårt 18:e) och sublima hyssjande. Det alldeles underbara pyro-kaoset uppe på tredje etage tillsammans med tretusen MFF:are. Sen åkte jag och Ola Solér nattåget hem och drack vår medhavda cider/öl. Sånt mys.

3) AIK-MFF 0-1 (17 april 2013). Även känd som »Det stora rånet i Solna« eller »Vem var det som sabbade festen?« Jiloan Hamad föste in 1-0 i 92.a minuten efter ett halvt misslyckat Magnus Eriksson-skott. En av de viktigaste segrarna under den säsong som blev vårt 17:e SM-guld.

4) AIK-MFF 1-5 (16 juni 1988). Det här MFF-gänget, med bland annat Roger Ljung, Jonas Thern, Leffe Engqvist, Jocke Nilsson, Martin Dahlin och Håkan Lindman, var så inihelvete överlägsna att jag undrar om Sverige sett dess like. Den här matchen var ren uppvisning. Dahlin gjorde hattrick på en timme. Tre dagar senare vände serien och vi slog AIK hemma med 2-0. Då blev före detta justitieminister Thomas Bodström utvisad. Bara en sån sak.

5) MFF-AIK 2-0 (28 oktober 2019). Näst sista omgången. Vinsten innebar att vi sågade av AIK och att vi var klara för europaspel, samt att SM-guldet fortfarande fanns inom räckhåll. Så skulle det inte bli. Men den här matchen var fotboll som åskådarsport när det är som allra bäst. Fullt med chanser, böljande spel, en kaotisk ilska över att vi inte fick in bolljäveln. Och så, i 78:e minuten, efter en ofattbar chanskavalkad så kommer AC rusande och trycker in den, rakt framför Norra Läktaren. Extas. Sen fyller Traustasson på med 2-0 några minuter senare, efter att Molins showat. Ouff, vilken lycka.

***

Idag för 12 år sen…
… publicerade Himmelriket en intervju med en spelare som hade varit en av våra riktigt stora värvningar. MFF sålde honom till FCK vilket visade sig vara ett misstag, men nu var han firad stjärna i Brasilien. Minns ni Junior?

Veckans låt…
… är från de gamla favoriterna Shout Out Louds, som visar att de fortfarande är jäkligt bra på att göra musik. The Cure (bandet bakom Friday I’m in Love) måste älska introt för övrigt, liksom jag gör.

Magnus Johansson2022-04-15 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?